Ekonomi


Balıkesir SEKA, Özelleştirme İdaresi’nce 1,1 milyon dolara Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayrak ailesine satıldı. Yargı, ‘kamu zararı’ gerekçesiyle satışı durdurdu. 285 milyon dolara kurulan, piyasa değeri 52 milyon dolar olan SEKA’nın yargı kararına rağmen ‘torba kanunla’ Albayraklar’a bırakılacak olmasına Balıkesirli tepkili.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi’nin sahipleri Albayrak ailesi, Balıkesir SEKA’yı ‘sudan ucuza’ almakla suçlanıyor.  Torba kanuna eklenen bir maddeyle, mahkeme kararlarına rağmen Balıkesir SEKA fabrikasının Albayrak ailesinin olacak. Fabrikanın, arazi değerinin bile altında olan bir bedelle Albayraklar’ın elinde kalacak olmasına tepkiler büyüyor.

Meclis’te görüşülen torba kanuna Balıkesir’deki sendika ve siyasilerden tepki geldi. 1 milyon 100 bin dolara özelleştirilen Balıkesir SEKA işletmesinin piyasa değeri Balıkesir Milletvekili Namık Havutça’ya göre 52 milyon dolar. Havutça, “Bırakın üzerindeki hurdaları, binaları ve tesisleri, bugün sadece arazinin değeri bile 2-3 milyon dolar eder. Böylesine çok önemli bir değeri ve milletin malını hükümet, istediği yandaşlara bu şekilde özelleştirme adı altında peşkeş çekiyor. Mahkeme kararları bunu tespit ediyor. Danıştay bunu tespit ediyor. Mahkeme kararlarını, kamu yararına hukukun üstünlüğünü gasp eden bir yasa taslağı. Torba yasa çıkar çıkmaz, CHP olarak Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Torba yasayla nasıl malı mülkü yandaşlara peşkeş çekmenin yolu açılıyorsa bu şekilde bireylerin hak arama özgürlüğü de ortadan kaldırılıyor. Bu tam bir diktatörlük rejimine doğru gidiş. Bunlar Recep Tayyip Erdoğan’ın diktatörlüğüne giden yolun kilometre taşları.” dedi.

Balıkesir SEKA’da açık bir şekilde kamu yararına aykırılığın mahkeme kararıyla tespit edildiğini belirten Havutça, “Arazi değeri kadar bile etmeyecek bir fiyata satıldı. Dolayısıyla burada açık bir kamu zararı olduğu ortadaydı. Bu durum mahkeme kararıyla tespit edilmişti. Bu mahkeme kararlarını yok sayan Bakanlar Kurulu’na, daha önce de bununla ilgili yetki verilmişti, bir yasal düzenleme yapılmıştı.” dedi.

Türk-İş Balıkesir Temsilcisi Ahmet Demirer ise özelleştirmenin yandaşa hediye gibi olduğunu söyledi. Demirer, “285 milyon dolara kurulmuş bir işletme 1 milyon 100 bin dolara peşkeş çekildi. Bu peşkeşi yargı gördü, Özelleştirme İdaresi’nin vermiş olduğu kararı iptal etti. Ancak Meclis bu kararı uygulamadı. Şimdi de Meclis’ten çıkarmış olduğu torba yasayla da ‘özelleştirmenin üzerinden beş yıl geçmiş olan uygulamalar mahkeme kararı bile olsa uygulanmaz’ diye bir kararı komisyondan geçirdiler. Bu peşkeşi perçinlemiş oldular. Özelleştirmede hukuk katliamı yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz de Balıkesir SEKA’nın çok ucuza satıldığını, satış fiyatının İstanbul’da bir daire parası olduğunu söyledi.

Akyüz, “Bu satışta makineler ve hurdalar gitti. Bildiğim kadarıyla mahkeme zimmet çıkardı. Danıştay, Türk milleti adına karar veriyor. Ne yaparsanız yapın, bir kararname ve kanunla yeniden işi hallediyorlar. Burada hukuk çiğneniyor. Satıştan önce yapılan bilirkişi incelemesinde 52 milyon dolar değer biçildi ancak 1 milyon 100 bin dolara satıldı.” dedi. SEKA’nın 1.800 dönüm arazisi bulunduğunu belirten Akyüz, “Ayrıca SEKA’ya ait bir baraj bulunuyor. Tesis, suyunu buradan karşılıyor. Soma’daki termik santralden fabrikaya direkt elektrik hat var. Bana göre burası talan edildi. SEKA, 1 milyon 100 bin dolara satıldı. Satılan hurdalar, bana göre en azından 15 milyon dolar değerinde. Torba yasadan geçmeden, buraya makineler geldi. Yasanın çıkacağına garanti gözüyle bakıyorlardı. Bu nedenle buraya 300 TIR malzeme getirdiklerini duyduk.” dedi.
Melih Gasgar/Zaman