Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yapay zeka alanında küresel merkez olma hedefi kapsamında yürüttüğü dev veri merkezi projesinin planını İran saldırılarının ardından değiştirdi.
Reuters'ın haberine göre başlangıçta Abu Dabi'de yaklaşık 10 mil karelik tek bir kampüs olarak tasarlanan ve 5 gigavat kapasiteye ulaşması planlanan yapay zeka altyapısı, artık BAE'nin farklı bölgelerine yayılacak. Amaç, olası füze ve İHA saldırılarına karşı altyapının dayanıklılığını artırmak.
YAPAY ZEKA TESİSLERİNE HAVA SAVUNMASI
Projede bazı bölümlerin yer altında inşa edilmesi, tesislerin patlamalara dayanıklı malzemelerle güçlendirilmesi ve hava savunma sistemleriyle korunması değerlendiriliyor.
Değişikliğin arkasında ise İran'ın Körfez'deki ABD bağlantılı teknoloji altyapılarına yönelik saldırıları bulunuyor. Reuters'a göre mart ayında BAE ve Bahreyn'deki bazı veri merkezleri saldırılardan zarar gördü. Bu saldırılar, özellikle hassas verilerin tutulduğu merkezlerin fiziksel güvenliğini BAE yönetimi açısından öncelikli hale getirdi.
STARGATE'İN KÖRFEZ ÜSSÜ
Söz konusu proje, BAE'nin yapay zeka yatırımlarının merkezindeki Stargate UAE girişiminin parçası. Projede OpenAI, Oracle ve SoftBank gibi ABD'li teknoloji şirketleriyle işbirliği yapılıyor. Projenin liderliğini ise BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed'in kontrolündeki yapay zeka şirketi G42 yürütüyor.
Stargate UAE'nin ilk aşamasının yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım büyüklüğüyle başlatıldığı ve 2026'da 200 megavatlık kapasitenin devreye alınmasının planlandığı belirtilmişti.
BAE'nin plan değişikliği, Körfez'deki savaşın yalnızca enerji ve ulaşım altyapısını değil, yapay zekanın ihtiyaç duyduğu devasa veri merkezlerini de savaş riskine göre yeniden şekillendirdiğini gösteriyor.
patronlardunyasi.com