Saudi Aramco, 2026'nın ilk çeyreğinde yüzde 25'lik net kâr artışı açıkladı.
Suudi enerji devinin CEO'su Amin Nasser, finansal raporun açıklanmasının ardından açıklamalarda bulundu.
"PETROL AKIŞI YENİDEN BAŞLASA BİLE PİYASALAR KISA SÜREDE NORMALE DÖNMEZ"
Nasser, petrol akışının yeniden başlamasının bile piyasaları kısa sürede normale döndürmeye yetmeyeceğini belirtti.
Nasser, "Amaçlarımız net: Sistem baskı altında olsa bile enerjinin akışını sürdürmek” ifadelerini kullandı.
HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAKİ SORUNLAR PETROL FİYATLARINI YUKARI ÇEKİYOR
Küresel enerji arzının, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki ablukası nedeniyle ciddi şekilde daraldığını belirten Aramco CEO’su, tanker trafiğindeki aksamanın petrol fiyatlarını yukarı çektiğini vurguladı.
Aramco’nun, Hürmüz Boğazı’nı bypass etmek için Doğu-Batı Petrol Boru Hattı’nı aktif şekilde kullandığı belirtilirken, Nasser bu hattı “küresel arz krizini hafifleten kritik bir can damarı” olarak tanımladı.
SON İKİ AYDA DÜNYA YAKLAŞIK 1 MİLYAR VARİL PETROL KAYBETTİ
Son iki ayda dünyanın yaklaşık 1 milyar varil petrol kaybettiğini söyleyen Nassar, "Petrol yollarını yeniden açmak, yaklaşık bir milyar varil petrolden mahrum kalmış bir piyasayı normalleştirmekle aynı şey değil" dedi.
"TEK SORUN JEOPOLİTİK GERİLİMLER DEĞİL"
Enerji piyasalarındaki baskının yalnızca jeopolitik gerilimlerden kaynaklanmadığını belirten Nasser, yıllardır süren yetersiz yatırımlar nedeniyle küresel petrol stoklarının zaten düşük seviyelerde olduğunu ifade etti.
patronlardunyasi.com