iPhone'u tasarlayan adam Forbes'un milyarderler listesine katılmak üzere. Çarşamba günü OpenAI, efsanevi Apple tasarımcısı Jony Ive'in yapay zeka donanım girişimi io'yu, şirkete 6,5 milyar dolar değer biçen ve muhtemelen gelecek yıllarda Ive'in net değerini on haneli rakamlara çıkaracak bir hisse senedi anlaşmasıyla satın aldığını duyurdu.
Forbes, konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa dayanarak Ive'in io'nun yüzde 11'ine sahip olduğunu ve OpenAI'ın 715 milyon dolar değerindeki hisselerini alacağını ancak hisselerin birkaç yıl boyunca tamamen hak edilmiş olmayacağını tahmin ediyor. Anlaşma yasal onaya tabi. Geçen yıl io'yu kurmadan önce Ive, Apple ürünlerini tasarlayarak yaklaşık otuz yıl geçirdi. Ive'in ayrıca 100 milyon dolar değerinde (borçlar hariç) bir gayrimenkul imparatorluğu ve yıllık 200 milyon dolar civarında gelir elde eden LoveFrom adlı bir tasarım firması bulunuyor.
APPLE’DAKİ MAAŞI BİLİNMİYOR
Steve Jobs'un bir keresinde “Apple'da benden başka herkesten daha fazla operasyonel güce sahip” dediği Ive şimdiden milyarder olabilir ancak 27 yıllık Apple maaş paketleri hiçbir zaman kamuya açıklanmadığı için kesin olarak bilmek zor. Hisseleri, 2008'den 2011'e kadar dört yıllık bir dönemi kapsayan SEC dosyalarında kısa bir süre göründü ve bu süre zarfında tazminat olarak aldığı hisseleri tahmini 75 milyon dolara nakde çevirdi. Anlaşmanın duyurulduğu çarşamba günü Ive'in OpenAI kurucu ortağı ve milyarder CEO'su Sam Altman ile birlikte yer aldığı bir videoya göre tam olarak ne inşa ettiklerine dair ayrıntılar bilinmiyor. Ancak io satın alımı OpenAI'ın yapay zeka destekli yeni donanım cihazları oluşturma stratejisinin önemli bir parçası gibi görünüyor. Videoda 58 yaşındaki Ive, “Zamanımızın en büyük teknolojik devrimi olduğuna inandığım şeyin başlangıcında oturuyoruz. Son 30 yılda öğrendiğim her şeyin beni bu ana getirdiğine dair giderek artan bir his var içimde” dedi.
Ive'in Apple'ın eski çalışanları Scott Cannon, Evans Hankey ve Tang Tan ile birlikte kurduğu bir yıllık girişim, Ive'in tasarım firması LoveFrom ile 2023 yılında, LoveFrom'un OpenAI ile sessizce çalışmaya başladığı sıralarda başlayan bir ortaklıktan doğdu. Altman video röportajında “İkimiz için de üçüncü bir şirkete ihtiyacımız olduğu çok hızlı bir şekilde ortaya çıktı” dedi. Başlangıçta gizli olarak faaliyet gösteren io, 55 çalışana sahip (LoveFrom'un 60 çalışanına ek olarak) ulaştı ve aralarında Sutter Hill Ventures, Emerson Collective, Thrive Capital ve çarşamba günkü duyurudan önce io'nun yüzde 23 hissesine sahip olduğu bildirilen OpenAI'ın da bulunduğu çeşitli firmalardan toplam 225 milyon dolar tutarında iki tur fon topladı. OpenAI'ın kalan yüzde 77'lik pay için io'un hissedarlarına ödeyeceği 5 milyar dolar muhtemelen OpenAI kar paylaşım birimleri şeklinde olacak ve bu birimler genellikle dört yıl içinde geçerliliğini yitirecek, yani Ive'in hisselerinin kendisine verilmesi biraz zaman alacak. Anlaşma hakkında bilgi sahibi olan bir kişi Forbes'a yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde açılacak. Bunun yapılandırılma şekli, herkesin iş konusunda aynı fikirde olmasını sağlamak” dedi.
Ancak io'un her iki finansman turuna da yatırım yapan Sutter Hill Ventures'ın genel müdürü Mike Speiser, bir yapay zeka aracı tasarlayabilecek biri varsa onun io ekibi olduğunu düşünüyor. Speiser Forbes'a verdiği demeçte, “Onlarla birlikte çalıştıktan sonra, tüketici ürünleri geliştiren bu ekiple asla rekabet etmek istemem. Kurucuları tarihteki en büyük tüketici ürünleri üreticileri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
30 YIL BOYUNCA İKONİK ÜRÜNLERİ TASARLADI
Londra'da doğan Ive, 1992 yılında Apple'a katılmak için ABD'ye taşındı ve çarşamba günü Altman'la birlikte yayınladığı videoda “San Francisco ve Silikon Vadisi'nin heyecan verici iyimserliğinin onu çektiğini” söyledi. Ive, sonraki otuz yıl boyunca Apple'da çeşitli tasarım yöneticisi rollerinde kaldı ve sonunda 2015'ten 2019'a kadar baş tasarım sorumlusu oldu. Ive bu süre zarfında iMac, iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook ve Apple'ın işletim sisteminin kullanıcı arayüzünün tasarlanmasına yardımcı oldu. Apple'daki çalışmalarından elde ettiği gelir, Ive'in 2012 yılında San Francisco'da Golden Gate köprüsü manzaralı Willis-Polk tasarımı bir eve 17 milyon dolar verebilmesi için fazlasıyla yeterliydi ve halen bu evin sahibi. Ive 2019 yılında Apple'dan ayrıldı ve LoveFrom adlı kendi firmasını kurdu (bu ismin Steve Jobs ile yaptığı bir konuşmadan geldiği söyleniyor; Ive, 2011 yılında ölen Jobs'un yakın arkadaşıydı). New York Times'a göre yine de teknoloji devine yakın kaldı ve 2022 yılına kadar Apple için 100 milyon dolarlık bir sözleşme kapsamında tasarım çalışmaları yaptı. Ives ve LoveFrom ayrıca Airbnb ve Ferrari gibi yüksek profilli müşteriler için de tasarımlar yaptı ve milyarder Remo Ruffini'nin giyim firması Moncler için 2.000 doların üzerinde bir dizi ceket tasarladı.
Bu süre zarfında Ive, hem kişisel olarak hem de LoveFrom'a bağlı kuruluşlar aracılığıyla San Francisco bölgesinde gayrimenkul toplamaya da başladı. Geçen yıl 35.000 metrekarelik Little Fox Theatre'ı 60 milyon dolara satın alması da dahil olmak üzere, 2020 ile 2024 yılları arasında ticari gayrimenkuller için yaklaşık 150 milyon dolar harcadı. Operasyon hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre Ive'ın gayrimenkullerinin çoğu Jackson Square mahallesinde aynı blokta yer alıyor ve mülkleri geliştirmek ve yenilemek için on milyonlarca dolar harcıyor. Şirketler hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre birleşme gerçekleştikten sonra, Ive'in tasarım stüdyosu LoveFrom ayrı bir varlık olarak faaliyet göstermeye devam edecek ancak OpenAI'ın io ekibi için sözleşmeli olarak çalışacak. OpenAI, LoveFrom'un ana müşterisi olacak ve LoveFrom herhangi bir yeni müşteri almayı planlamıyor.
patronlardunyasi.com