Demokrat Parti ile birleşen ANAVATAN'nın 2006'da alınan ve daha sonra Maliye ile davalık olduğu Hazine yardımı davasının kaybedilmesi durumunda 12.5 milyon TL'yi aşan borç, DP'ye kalmış olacak. Eğer DP, bu borcu ödeyemezse Maliye Ankara-Balgat'taki ANAVATAN binasına haciz koyabilecek.
Anavatan Partisi (ANAVATAN) ve Demokrat Parti'nin (DP) hafta sonundaki birleşmesine yaklaşık 12.5 milyon liralık Hazine yardımı konusunda Maliye ile süren davanın gölgesi düştü. ANAVATAN'a; Erkan Mumcu'nun genel başkanlığı döneminde, 2006 yılında bütçeden verilen 8.5 milyon liraya yakın yardımın daha sonra davalık olduğu belirtildi.
Aradan geçen sürede bu borcun işleyen faiz nedeniyle 12.5 milyon TL'yi bulduğu ifade ediliyor. Hafta sonundaki birleşme kongresinde ANAVATAN'ın edindiği mal varlığını oluşturan taşınır-taşınmaz mallar, haklar, alacaklar ve borçlar yeni oluşturulan Demokrat Parti'ye (DP) geçmişti.
Bu durumda Maliye ile süren davanın kaybedilmesi durumunda 12.5 milyon TL'yi aşan borç, yeni tüzel kişilik kazanan DP'ye kalmış olacak. DP'nin elindeki en kıymetli mal varlığının ise şu anda Ankara-Balgat'taki Turgut Özal zamanında yaptırılan ANAVATAN Genel Merkez Binası olduğu belirtiliyor. Eğer DP, başka bir kaynakla bu borcunu ödeyemezse Maliye bu binaya haciz koyup alacağını tahsil yoluna gidebilecek.
Merkez sağdaki 2 yıl gecikmeli olarak gerçekleşen birleşme, yine bazı gayrimenkul alım-satımı tartışmalarının gölgesinde ilerliyor. 2 yıl önce ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar arasında imzalanan protokolle başlayan, ancak daha sonra başarısız kalan ilk birleşme sürecinin, ANAVATAN'ın elindeki kıymetli bazı mülklerin ne olacağı konusundaki anlaşmazlık sebebiyle gerçekleşmediği ileri sürülmüştü.
ANAVATAN'a, 2006 yılında Maliye tarafından 8.5 milyon TL'lik Hazine yardımı ödemesi yapıldığı ifade ediliyor. Ancak Maliye, bu ödemeyi yaptıktan sonra gelişen hukuki süreç nedeniyle ödemeyi geri almak için dava açmıştı. Mumcu'nun ise bu para ile Şişli-Mecidiyeköy'deki 6 katlı il binasını 6 milyon dolara (9 milyon TL) satın aldığı vurgulanıyor.
Mumcu'nun ve Ağar'ın seçimde başarısız olarak partilerinin başından ayrılmalarından sonra ANAVATAN'ın ve DP'nin birleşmesine karar verildi. Bu çerçevede de geçen yıl İstanbul'daki binanın satılması gündeme geldi. Binanın satış süreci ve satış fiyatı ciddi tartışmalara sebep oldu. Binanın gerçek değerinin çok altında, yani 4 milyon TL'ye satıldığı; bunun da partinin zarara uğratılması anlamına geldiği iddiaları ortaya atıldı.
Eski ANAVATAN Genel Sekreteri Muharrem Doğan, "ANAVATAN'ın İstanbul-Mecidiyeköy'deki il binası, 1 Aralık 2008'de gerçek değerinin çok altında bir bedelle satıldı. 6 katlı bina, ayda ortalama 25 bin TL kira geliri getiriyordu" iddiasında bulundu. "Tüm partililerimizin dikkatini bu noktaya çekiyorum ve sayın genel başkanı bir kez daha ikaz ediyorum. Beni ve partililerimizi rahatsız eden şaibe ve dedikodulardan partimizi kurtarın" diyen Doğan, satış işleminin yeminli bir denetim kuruluşuna inceletilmesini de önermişti. Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun ise söz konusu iddianın bağımsız bir denetim kuruluşuna inceletileceğini söylemişti.
DP yönetimine giren 50 ANAVATAN'lı
Öte yandan birleşme sonrası DP Genel İdare Kurulu (GİK) asil üyeliğine feshedilen ANAVATAN'ın eski Genel Başkanı Salih Uzun ve eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 50 eski ANAVATAN'lı da girdi.
DP 6. Olağanüstü Kongresi'nde yapılan tüzük değişikliği ile DP GİK üye sayısı 100'e yükseltilmiş ve ANAVATAN'dan 50 kişinin GİK üyeliğine seçilmesi kararlaştırılmıştı. GİK asil üyeliğine, eski ANAVATAN'lılardan şu isimler seçildi: "Salih Uzun, Mesut Yılmaz, Nesrin Nas, Mehmet Ali Bayar, Celal Doğan, İbrahim Özsoy, Mustafa Uğur Ener, Yılmaz Karakoyunlu, Dursun Akdemir, Ahad Andican, Baki Mert, Talip Parlak, Cem Karakeçili, Barış Tarhan, Namık Akay, Cenk Tunçsiper, Ahmet Keskin, Ömer Ertaş, İbrahim Çelebi, Nejat Arseven, Sefer Ekşi, Beyhan Aslan, Ahmet Neidim, Muammer Usta, Yunus Yunusoğlu, Mahmut Ekşi, Adil Aygül, Sinan Uyanık, Salih Çelen, Bülent Biçer, Salih Sarı, Okan Akınç, Adnan Pekkan, Osman Kolsuz, Şakir Bilge, Necdet Basa, Hakan Çobanoğlu, Serkan Tatlıcı, Ahmet Yaprak, Aydın Sezer, Orhan Efe, Ramazan Özcan, Emin Levi, Ali Çakıroğlu, Mustafa Öge, Erkan Seçkin, Kadir Okur, Mehmet Bolat, Fuat Kara, Vahip Bingöl."
CİNDORUK'A ODA
Öte yandan, kongre sonrasında Anavatan Partisi'nin Turgut Özal döneminde yapılan Balgat'taki genel merkezinin DP Genel Merkez binası olarak kullanılmaya başlanacağı kaydedildi. DP Genel Başkanı Cindoruk'a binada bir oda tahsis edildiği de öğrenildi.
Referans