Son tarih olarak belirlenen 18 Eylül'e sayılı günler kala sözleşmesini hâlâ yenilemeyen 1000'in üzerinde bayi var. 'B ligi' olarak tanınan yerel markalar bu bayiler için yoğun pazarlıkta
Akaryakıt sektöründe bayi sözleşmelerinin 20 yıldan 5 yıla indirilmesini öngören intifa hakkı uygulamasıyla başlayan transfer döneminde son dönemece girildi. Akaryakıt bayi ve dağıtım şirketlerine sözleşmelerini yenilemeleri için tanınan geçiş süreci de 18 Eylül’de sona eriyor.
13 bine yakın bayinin faaliyet gösterdiği sektörde 1000’in üzerinde bayinin hâlâ sözleşmesini yenilemediği belirtiliyor. Yeni dönemin yarattığı fırsatları değerlendirmek için atağa geçen ‘B ligi’ olarak tanımlanan yerel markalar sürecin tamamlanmasına sayılı günler kala transferlere daha da sıkı sarıldı. Mersin merkezli Starpet, Gaziantepli Euroil, Ankaralı Termopet ve İzmirli Teco, sözleşmesini yenilemeyen bayiler ile yoğun pazarlık içinde.
Lisanslar kaybedilebilir
Rekabet Kurulu, Mart 2009’da akaryakıt sözleşmelerinin 5 yılla sınırlandırılmasına karar vermişti. Karara ‘2005’ten önce uzun sözleşme yapılmışsa bile sözleşme 18 Eylül 2010’da sona erer’ hükmünü ekleyen Rekabet Kurulu’nun kararına göre 18 Eylül 2010 tarihine kadar sözleşmelerin yenilenmesi gerekiyordu.
Geçen sürede dağıtım şirketleri arasında sıkı bir rekabet yaşandı ve önemli transferlere imza atıldı. Yaklaşık 13 bin bayinin bulunduğu sektörde geriye sözleşmesini yenilemeyen 1000 bayinin kaldığı belirtiliyor. 1000’i aşkın bayi 18 Eylül’e kadar sözleşme imzalamazsa satışlarını durdurmak zorunda kalacak. Ancak sözleşme yapmak için üç aylık bir ek süresi daha olacak. Bu süre sonunda da intifa sözleşmesi imzalamazsa lisansını kaybedecek.
‘Daha fazla para için bekliyorlar’
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Sekreteri Tuluğ İlem Yeşilbağ, sözleşmesini yenilemeyen bayilerin kapanmakla yüzyüze kalacağını söyledi. TABGİS’e üye bayilerde sözleşmelerini yenileme konusunda bir sorun olmadığını söyleyen Yeşilbağ, “Sözleşmesini yenilemeyen bayi sayısı toplam bayiler içinde yüzde 10’u oluşturuyor. Bu bayilerde daha çok düşük miktarda akaryakıt satışına sahip” dedi. Yeşilbağ, söz konusu bayilere büyük dağıtım şirketlerinin yanı sıra yerel dağıtım şirketlerinin ilgi gösterdiğini ifade etti.
Akaryakıt bayilerinin satışına aracılık eden Benzinlikler.com sitesinin sahibi Kemal Güven, son günü bekleyen bayilerin daha fazla para almak için beklediklerini söyledi. Güven intifa paraları için verilen tekliflerin ise bayilerin sattıkları akaryakıt miktarına göre değişitiğini, rakamların 500 bin dolar ile 2.5 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.
Ankaralı Termopet 500 bayiye çıkacak
Cemil Direkçi tarafından 14 yıl önce temeli atılan Ankara merkezli Termopet de yoğun bayi transferleri peşinde. Termopet Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Gökçe Özyar, 18 Eylül’e gidilen süreçte ülkenin dört bir yanında bayi ağlarını genişletmek için çalıştıklarını ifade etti. Halihazırda
425 bayilerinin olduğunu, yıl sonuna kadar bu sayıyı 500’e çıkarma hedefi ile hareket ettiklerini söyleyen Özyar, “18 Eylül’den sonra da 30 kadar bayinin daha transferi için görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
Bayilerinin büyük bir bölümünün Orta ve Doğu Anadolu, Karadeniz ve Marmara’da olduğunu ifade eden Özyar İstanbul gibi büyük illerden de bayi transferleri yaptıklarını söyledi.
Euroil pazarlık yapıyor
Merkezi Gaziantep’te bulunan ve dağıtıcı lisansını 2004 yılında alan Euroil, halihazırda 302 olan bayi sayısına yeni bayiler katmak için pazarlıklarını sürdürüyor. Aslan Ailesi’ne ait Euroil’in bayilerinin önemli bir kısmı Güneydoğu ve İç Anadolu’da yoğunlaşmış durumda. Euroil Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aslan, “Tüm pazarlama ekibimiz sahada, 58 kadar bayi ile yoğun görüşmelerimiz sürüyor. Söz konusu yeni bayiler tüm Türkiye’ye yayılmış durumda” dedi. Pazarlıkların yoğun rekabete sahne olduğunu anlatan Aslan, “Bayiler kimden daha fazla para alabilirse onunla sözleşme yapıyor. Büyümek isteyen şirketlerin bayi ağlarını genişletme isteği de bu rekabeti kızıştıran temel unsur” diye konuştu.
‘Büyükler’den bayi alacak
Sözleşmesini yenilemek isteyen bayilere yönelik yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Teco Genel Koordinatörü Taylan Bora, halihazırda 260 olan bayi sayılarını 300’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bundan 25 yıl kadar önce madeni yağ ticareti ile işe başlayan İzmirli Yalçınkaya Ailesi’nin şirketi Teco’nun (Turkish Energy Company) ağırlık merkezini Ege Bölgesi oluşturuyor. 18 Eylül’e kadar sözleşmelerini yenilemeleri gereken bayilerin yanı sıra, mevcutta sözleşmesi olan, ancak kısa bir süre sözleşmesi bitecek olan bayiler ile de görüştüklerini ifade eden Bora, transfer etmek üzere olduklari kimi bayilerin mevcutta büyük dağıtım şirketleri bayii olduğuna işaret etti.
Radikal