Emlak


Ülke genelinde konut satışları tam 12 aydır kesintisiz artış gösteriyor. Yılın ilk 6 ayında satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26.9 artarak 691 bin 893 olarak gerçekleşti. Böylece ‘tarihin en iyi ikinci 6 aylık verisi’ görüldü. Yatırımcılar ‘fiyatlar dip yaptı ama ileride’ artacak öngörüsü ile harekete geçerken alım kararında yatırımın geri dönüşünün, yani amortisman süresinin kısalması da önemli etki yarattı.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, konut fiyatları reelde gerilerken kiralarda düşüşün olmaması amortisman sürelerini cazip hale getirdi. Bir dönem 24-25 yılların konuşulduğu konut piyasasında, bugün ülke geneli için ortalama süre 13 yıla kadar düştü. 2023 ve 2024 yılındaki gibi keskin gerilemeler olmasa da bu yıl da birçok ilde amortisman süresi alıcı lehine gerilemeye devam etti.

SON 5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Amortisman sürelerindeki değişimi inceleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme, Özel Projeler Departmanı Müdürü Berk Ünsal, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pandemi döneminde uygun finansman koşulları ile artış gösteren konut talebi, özellikle yazlık bölgelerde ve büyük şehirlerin merkezi bölgelerinde çok hızlı değer artışına neden oldu. 2023 yılının ikinci yarısından sonra artan konut kredisi faiz oranları ile hem konut satışları daraldı hem de konut fiyat artış hızı sınırlandı. Son yıllarda ekonomik koşullar, faiz oranlarındaki değişiklikler, kişilerin alım gücü ve konut fiyatlarındaki dalgalanmalar geri dönüş sürelerinde önemli değişimlere neden oldu. En çok konut satışı olan 10 ilde, standart daire tipleri üzerinden yaptığımız araştırmaya göre amortisman süresi her yıl adım adım alıcı lehine geriledi. 10 ilin ortalama geri dönüş süresi son 5 yılın en düşük süresi oldu.”

YÜKSEK KİRA VE GÖÇ ETKİSİ

İstanbul’da bu yıl geçen sene ile aynı seviyelerin görüldüğünü, ancak birkaç yıl öncesine kıyasla ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Ünsal, “2021 yılında 20-23 yıl olarak hesaplanan süre 16-19 yıl aralığına geriledi. Br dengelenme dönemine girildi” dedi. Ünsal, kimi ilçelerde sürenin 25 yıl kadar çıktığını, kimi bölgelerde ise 13 yıl kadar düştüğünü ekledi.

Ünsal diğer iller için şunları söyledi:

“Deprem sonrası yoğun göç alan Ankara’da kiralar hızlı yükseldi. Yeni arz sınırlı olurken kira talebinin canlı olmasıyla amortisman süresi 14-16 yıla düştü. İzmir’de de kira artışının fiyat artışının önünde olmasıyla son 2 yılda önemli gerileme oldu. İzmir ve Antalya’da amortisman süresi 14-16 yıla geriledi. Bursa, Tekirdağ ve Kocaeli gibi illere İstanbul’a olan yakınlıkları sebebiyle de talebin devam ettiği görülüyor. Yazlık bölgelere olan talep canlılığını kısmen kaybetmiş olsa da, sanayi bölgeleri olmaları ve üniversitelerin etkisi ile kiraların yüksek olması bu bölgelerde yatırımın geri dönüş süresini kısaltıyor. Adana, Gaziantep ve Mersin illerinde de yine deprem sonrası gelen göç ile kirada yaşanan artış etkisini görüyoruz. Gaziantep ve Mersin’de 20 yılı aşan süre bu yıl 15-17 yıl seviyesinde. Adana’da ise 13-17 yıla kadar geldi.”

ORTALAMA FİYATLAR NE KADAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2025 ikinci çeyrekte ülke genelinde ortalama metrekare fiyatı 39 bin 738 liraya çıktı. Yani 100 metrekare evin ortalama fiyatı 4 milyon liraya yaklaştı. İstanbul’da ortalama metrekare fiyatı 63 bin 279 lira olurken, Ankara’da 35 bin 674 liraya, İzmir’de 43 bin 963 liraya yükseldi. En pahalı şehir 79 bin 291 lira ile Muğla olurken, amortisman süresi incelenen diğer illerde metrekare fiyatları şöyle açıklandı: Antalya 46 bin 417 lira, Bursa 32 bin 654 lira, Mersin 30 bin 781 lira, Gaziantep 26 bin 367 lira, Tekirdağ 33 bin 473 lira, Kocaeli 33 bin 666 lira, Adana 30 bin 724 lira.

patronlardunyasi.com