Ekonomi


Elektrik ihtiyacının her geçen gün artmasına rağmen, üretimin bunu karşılayamaması, sektörü cazip hale getirdi. Farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok firma, kendi ihtiyacını karşılamak ve satmak için enerjiye yatırım yapıyor. 

Söz konusu yarışa katılan son firma ise önde gelen altın takı üreticilerinden Goldaş oldu. Yalınkaya Holding'in bünyesinde yer alan, Yalınkaya Enerji, bu yıl elektrik santralı inşaatına başlayacak. Çorlu'da yaklaşık 5 milyon dolara mal olacak tesisin, yıl sonunda devreye alınması planlanıyor. Doğalgazdan üretilecek elektrik, çevre işletmelere ve devlete satılacak.

Goldaş, doğalgaz çevrim santrallarının ardından enerjide Devlet Su İşleri'nin hidroelektrik santral ihalelerine girmeyi planlıyor. Goldaş Genel Müdürü Sedat Yalınkaya, Türkiye'de enerji ihtiyacının önemli olduğunu, sektörde büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi. Yalınkaya, "Türkiye'de her zaman enerjide açık var. Çevrim santralları düne kadar fiyatlar bastırıldığı için zor durumdaydı. Şimdi verilen paylarla rahatladı. Amacımız tamamen satışa endeksli üretim yapmak. Çevirim santrallarında şimdiki projemiz çok büyük değil. Ancak enerjideki yatırımlarımız bununla sınırlı kalmayacak. DSİ'nin açtığı hidroelektrik santralı ihalelerine girdik. Burada da kendimizi göstereceğiz." dedi. Enerji sektörünün büyük bir alan olduğuna işaret eden Yalınkaya, sektöre yönelik yatırımların kârlılığına dikkat çekti. Altın madenine yönelik 2007 yatırımları hakkında da bilgi veren Yalınkaya, uzmanlık alanları olan altın sektöründeki yatırımlarının kalite ve tasarıma endeksli olacağını kaydetti. Yalınkaya, krizlerin ve savaşların altın fiyatlarını çok fazla dalgalandırdığına dikkat çekerken, sektörün dalgalanmalara karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Geçmişte Irak savaşı zamanında altının ons fiyatının 850 dolara kadar çıktığına işaret eden Yalınkaya, şu anki fiyatların yüksek olmadığını görüşünde: "O günkü 850 bugüne indirgendiğinde 2 bin 150, hatta 2 bin 200'lere geliyor. Şu andaki 600-700 dolar çok yüksek değil."

Yalınkaya'nın dikkat çektiği bir diğer nokta da Türkiye'nin dünya altın takı sektöründe son yıllarda aldığı mesafe. 5 yıl öncesine kadar mücevherde Avrupa lideri olan İtalya'nın Türkiye'yi kabullenmediğini dile getiren Yalınkaya, sektörde yeni atılımlar ile kendilerini İtalyanlara kabul ettirdiklerini kaydetti. Altın ve enerjinin yanı sıra mağazacılık sektöründe de büyümeyi hedeflediklerini aktaran Yalınkaya, son yıllarda Rusya ve Çin'e odaklandıklarını aktardı. Hedef ise toplamda 100 mağaza sayısına ulaşmak.

Kimse seçim var diye yastık altına altın koymaz

Goldaş Genel Müdürü Sedat Yalınkaya, yıl içerisinde yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin altın sektörü üzerinde etkili olmayacağı görüşünde. Ekonomide geçmişe göre istikrarlı bir döneme girildiğine işaret eden Yalınkaya, "Vatandaşlar, 'Aman seçimler gelmeden biraz altın alıp yastık altına alayım.' diye bir düşünceye kapılmaz. Geçmiş yıllara göre daha fazla güven var." dedi. 2007'de yaşanacak seçim süreci sebebiyle 'altın' fiyatlarının etkilenip etkilenmeyeceğine yönelik olarak Yalınkaya, bu süreci önceden planlamanın zor olacağını düşünüyor: "Türk halkı seçimler olacak diye altın almaz. Ancak şöyle bir durum söz konusu: Bizim vatandaşlarımız hiç kimsenin altın almadığı yani talebin olmadığı zaman altın almaz. Fiyat yükselince altın almaya yönelir. Aslında fiyatlar düşünce bu tasarruf aracına yönelmeleri gerekir."
 
Ercan Baysal/Zaman