Borsa


BORSA DEDEKTİFİ 

Alman mahkemesinin iflas incelemesinde eski bilançolar konuşuyor.

Türkiye'de son dönemde sermaye piyasalarındaki gelişmelerle gündeme gelen Tera bağlantılı şirketlerin Almanya'daki faaliyetleri, Düsseldorf'ta açılan iflas incelemeleriyle yeniden dikkat çekti.

Düsseldorf Yerel Mahkemesi, 12 Ekim 2026 tarihinde Tera Real Estate Management GmbH hakkında geçici koruma tedbirleri uygulanmasına karar verdi. 500 IN 250/26 dosya numaralı işlem kapsamında avukat Holger Rhode geçici iflas yöneticisi olarak görevlendirildi.

Aynı gün Tera Invest GmbH hakkında da 500 IN 251/26 numaralı dosyada geçici tedbir kararı alındı.

90,92 MİLYON EURO VARLIK, 90,77 MİLYON EURO BORÇ

Düsseldorf ticaret sicilinde HRB 90060 numarasıyla kayıtlı Tera Real Estate Management GmbH, geçmişte Peker GmbH unvanını taşıyordu.
Şirketin 2024 yılı sonucu da yaklaşık 3,05 milyon euro zarar olarak kaydedilmiş.

Bu veriler, şirketin 2024 sonundaki mali yapısının ciddi biçimde zayıfladığını ortaya koyuyor.

Ancak 90,77 milyon euro, şirketin 2024 sonunda bilançosunda kayıtlı borçlarının toplamı.

İKİ GÜN ARAYLA İKİ KRİTİK TARİH

Dosyanın Türkiye bağlantısında dikkat çeken gelişme ise 27 Şubat 2026'da yaşandı.

Peker GYO'nun aynı gün saat 20.36'da KAP'a gönderdiği açıklamaya göre Tera Yatırım Holding, Hasan Peker'e ait A grubu imtiyazlı payları devraldı.

Bu paylar şirket sermayesinin yalnızca yüzde 6,3'ünü oluşturuyordu. Ancak yönetim kurulu üyelerinin tamamını aday gösterme imtiyazı taşıyordu.

Böylece Tera Holding, sermayenin küçük bir bölümünü temsil eden payların devriyle Peker GYO'nun yönetim kontrolünü elde etti. 

Alman bilançosunun 25 Şubat 2026'da yayımlandığı bilgisi esas alındığında, 90,77 milyon euroluk borçları gösteren mali tablo ile yönetim kontrolünün devri arasında yalnızca iki gün bulunuyor.

Bu kronoloji, borçların Tera döneminde oluştuğu anlamına gelmiyor. Tam tersine, söz konusu yükümlülükler 2024 sonuna ait.

İKİNCİ ALMAN ŞİRKETİNDE DE 26,36 MİLYON EUROLUK BORÇ

Patronlar Dünyası'nın araştırmasında dikkat çeken bir başka şirket Tera Invest GmbH.

Düsseldorf ticaret sicilinde HRB 92884 numarasıyla kayıtlı şirketin 2024 bilançosunda 29,26 milyon euro aktif ve 26,36 milyon euro borç bulunuyor.

Şirketin özkaynakları ise 2,88 milyon euro seviyesinde. 2024 yılı zararı yaklaşık 155 bin Euro. 

Böylece Düsseldorf'taki iflas incelemesine konu iki ayrı şirketin 2024 bilançolarında önemli miktarda yükümlülük bulunduğu görülüyor.

Ancak bu iki şirketin borçlarını doğrudan toplayarak grubun toplam borcunu açıklamak mümkün değil. Şirketler arasında alacak-borç ilişkileri bulunabileceğinden konsolide mali tablo olmadan mükerrer hesaplama riski var.

BORÇLARIN GEÇMİŞİ PEKER DÖNEMİNE UZANIYOR

Araştırmada incelenmesi gereken bir diğer gelişme, eski Peker GmbH'nin ortaklarına olan borçlarındaki artış.

Elde edilen 2023 bilanço verilerine göre şirketin toplam borçları 85,21 milyon euro düzeyindeydi. Bunun 34,29 milyon eurosunu ortaklara olan borçlar oluşturuyordu.

2022 sonunda ise ortaklara borç kalemi 3,81 milyon euro seviyesindeydi.

Bu rakamlar doğruysa ortaklara borçlar bir yılda yaklaşık dokuz katına çıkmıştı.

Ancak bu bölüm için önemli bir doğrulama eksikliği bulunuyor: Söz konusu ayrıntılı 2022 ve 2023 bilanço kalemlerini Alman resmî sicilindeki asıl belgelerden bağımsız olarak teyit edemedik.

HOLLANDA BANKASINDAN ALINAN 31,2 MİLYON EURO AYRI BİR DOSYA

Almanya'daki gelişmelerin ardından gündeme gelen bir başka finansman işlemi, Hollanda merkezli DHB Bank N.V. ile yapılan kredi sözleşmesi.

Peker GYO'nun 26 Haziran 2026 tarihli açıklamasına göre Almanya'daki yüzde 100 bağlı ortaklığı Tera Real Estate GmbH, DHB Bank ile 31,2 milyon euro anapara tutarlı kredi sözleşmesi imzaladı.

Kredinin faiz oranı bir aylık EURIBOR üzerine yüzde 3,35 olarak belirlendi. Peker GYO ise krediye ilişkin yükümlülükler için müteselsil garantör oldu. 

Krediyi kullanan Tera Real Estate GmbH, hakkında iflas incelemesi yürütülen Tera Real Estate Management GmbH ile aynı tüzel kişilik değil.

Alman mahkemesinin geçici tedbir kararları ve geçmiş bilançolar birlikte değerlendirildiğinde, araştırılması gereken konular ortaya çıkıyor.

2024 sonunda özkaynakları tükenmiş görünen şirketin mali yapısı 2025 ve 2026 yıllarında nasıl değişti? Yönetim kontrolü devredilirken Alman iştiraklerinin borçları ve teminatları nasıl değerlendirildi? Ortaklara olan borçların gerçek alacaklıları kimlerdi? Ve üç şirket hakkında aynı gün başlatılan iflas incelemelerine hangi mali gelişmeler yol açtı?

Bu soruların yanıtları, güncel mali tabloların, alacaklı kayıtlarının ve Alman mahkeme dosyalarının incelenmesiyle netleşebilecek.

Patronlar Dünyası'nın araştırmasının ortaya koyduğu temel bulgu şu: Tera'nın Almanya'daki şirketlerinin mali sorunlarına işaret eden kayıtlar, Ekim 2026'daki iflas incelemesinden ve Şubat 2026'daki yönetim kontrolü değişikliğinden önceye uzanıyor.

patronlardunyasi.com