Almanya’da yapılan bir gıda testi, enerji içeceklerinin sağlıksız olup olmadığı konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Alman tüketici koruma dergisi Öko-Test tarafından yaptırılan analizde, aralarında Türkiye’de de satılan tanınmış markaların yer aldığı 22 enerji içeceği incelendi.
Test sonuçlarına göre bu ürünlerin çoğunda yüksek düzeyde Bisfenol A (BPA) tespit edildi. Ayrıca şeker ve tatlandırıcı içerikleri de ciddi şekilde yüksek bulundu.
20’SİNDEN BPA ÇIKTI
Öko-Test’in en çarpıcı bulgularından biri, test edilen 22 üründen 20’sinde BPA bulunması oldu. 14 üründe ise BPA miktarının, genç bir bireyin yalnızca bir kutu içecekle günlük tolere edilebilir sınırı aşmasına neden olacak düzeyde olduğu bildirildi.
BPA, içecek kutularının iç kaplamasından sıvıya geçiyor ve vücutta hormon benzeri etkiler yaratabiliyor. Uzmanlara göre bu kimyasal, uzun vadede meme kanseri, kısırlık, obezite ve çocuklarda gelişim bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
ŞEKER VE TATLANDIRICI UYARISI
Pek çok enerji içeceği 100 mililitrede 10 gramdan fazla şeker içeriyor. Bu da 250 ml’lik bir kutunun, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük şeker sınırını aşması anlamına geliyor. Bazı markalar ise şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor.
Ancak bu tatlandırıcılar da tatlıya olan eğilimi artırdığı gerekçesiyle uzmanlar tarafından olumsuz karşılanıyor.
YÜKSEK DOZDA KAFEİN İÇERİYOR
Bir kutu enerji içeceğinde ortalama 80 mg kafein bulunuyor.
Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü’ne (BfR) göre, gençlerin günde üç kutudan fazla enerji içeceği tüketmesi kalp-damar sağlığı açısından ciddi risk oluşturuyor.
AVRUPA’DA 2026 TEMMUZ’UNDA BPA İÇEREN ÜRÜNLERİN SATIŞI YASAKLANACAK
AB’nin aldığı karara göre, üreticilerin 2025 yılı Ocak ayına kadar BPA içermeyen ambalajlara geçmeleri gerekiyor. Ancak 2026 Temmuz’a kadar BPA içeren kutuların satışı sürecek. Stoklar bitene kadar bu ürünler raflarda kalmaya devam edecek.
GIDA VE İÇECEKLERİN İÇERİKLERİNDE FARKLILIKLAR OLABİLİYOR
Türkiye'de satışa sunulan yiyecek ve içecekler ile aynı markaların Avrupa ya da ABD'de satılan aynı ürünlerinin içeriklerinde farklılıklar olabiliyor. Örneğin AB ülkelerinde bazı katkı maddeleri yasakken Türkiye'de serbest olabiliyor. Ya da firmalar tüketici alışkanlıkları veya üretim maliyetleri doğrultusunda bazı ürünlerin içeriklerini ülkeden ülkeye göre değiştirebiliyor.
patronlardunyasi.com