Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (TAPDK) Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca, 2011 yılında uygulanacak hizmet bedellerine ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Söz konusu hizmet bedelleri, en son Haziran-2007'de artırılmıştı.
Alkol ve alkollü içkilerin piyasaya arzında bandrol, kod ve satış belgesi uygulanmasına ilişkin olarak; analiz hizmetleri, uygunluk belgesi düzenleme hizmetleri, üretimin gözetim ve denetim hizmetleri, piyasa gözetim ve denetim hizmetleri, tüketicileri bilgilendirme ve eğitim hizmetleri, sektörde yer alan firmalara yönelik bilgilendirme hizmetleri, sektörle ilgili araştırma-geliştirme hizmetleri ve TAPDK genel giderlerinden sektöre düşen pay karşılığı belirlenen hizmet bedeli alınacak.
Hizmet bedeli, yönetmelik uyarınca düzenlenen aylık satış raporuna göre beher bin litre başına ambalajlı alkol ve distile alkollü içkiler için 30,70 liradan, yüzde 32,08 artırılarak 40,55 liraya; şarap, meyve şarabı, aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için 4,54 liradan yüzde 32,15 artırılarak 6 liraya; biyoetanol için 5,25 liradan yüzde 32,19 artırılarak 6,94 liraya; diğer etil alkoller için 12,50 liradan yüzde 32,08 artırılarak 16,51 liraya; biralar için 1,13 liradan yüzde 32,7 liradan 1,50 liraya yükseltildi.
TÜTÜN VE TÜTÜN MAMULLERİ İLE İLGİLİ HİZMET BİRİM BEDELLERİ
TAPDK, Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca, alınması gereken tesis kurma uygunluk belgesi, tesis faaliyet uygunluk belgesi, tütün ticareti yetki belgesi ve vize bedellerini, 2011 yılı için yüzde 7,5 oranında artırdı.
Buna göre, tütün işleme tesisi kurma uygunluk belgesi için alınan bedel 24 bin liradan 25 bin 800 liraya, tesis faaliyet uygunluk belgesi için alınan ücret 48 bin liradan 51 bin 600 liraya, tütün ticareti yetki belgesi için alınan ücret 24 bin liradan 25 bin 800 liraya, tütün ticareti yetki belgesi vize işlemleri için alınan yıllık ücret 2 bin 400 liradan 2 bin 580 liraya çıkarıldı.
SİGARA ÜRETİM TESİSLERİNDEN ALINACAK ÜCRETLER
TAPDK, Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca, sigara üretim tesislerinden alınacak hizmet bedellerini, 2011 yılı için ortalama yüzde 7,5 artırdı.
Buna göre, sigara üretim tesisleri için her 100 milyon sigara üretim kapasitesi başına alınan tesis kurma uygunluk belgesi ücreti, 8 bin liradan, yüzde 7,68 artırlarak 8 bin 615 liraya yükseltildi.
Diğer tütün mamulleri için her bir tonluk üretim kapasitesi başına alınan tesis kurma uygunluk belgesi ücreti de yüzde 7'de artırılarak, 100 liradan 107 liraya çıkarıldı.
Sigara üretim tesislerinde her 100 milyon adetlik sigara üretim kapasitesi artışına neden olan proje değişiklikleri için alınan ücret, yüzde 7,66 artırılarak bin 500 liradan bin 615 liraya, diğer tütün mamulleri üretim tesislerinde ise her bir tonluk üretim kapasitesi artışına neden olan proje değişiklikleri için alınan ücret de 25 liradan 26,90 liraya yükseltildi.
TAPDK'nın ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın logolarını içeren bandrollerin her bin adedi için, basım maliyeti hariç alınan bedel de yüzde 7,2 artırılarak 1,53 liradan 1,64 liraya çıkarıldı.
2011 YILI TÜTÜN ALIM-SATIM TİP SÖZLEŞMESİ
TAPDK, 2011 ürün yılından itibaren yazılı sözleşme esasına göre üretici tütünlerinin alım-satımında kullanılması gereken Tip Sözleşmeyi de ilgili tarafların ve kuruluşların da görüşlerini alarak belirledi.
Kurulun sektör düzenleme yetkisi, akit serbestisi ve rekabet hukukunun genel ilkeleri gözetilerek düzenlenen Tip Sözleşme, kendine özgü tekniklerle üretilen veya kurutulan Virginia, Burley ve Hasankeyf tipi tütünler hariç, sözleşmeli olarak üretimi yapılan bütün tütün çeşitleri için geçerli olacak.
Yazılı sözleşmeler, tütünlerin tarlaya dikiminden önce ve en geç Nisan ayının sonuna kadar Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi alıcılar ile üreticiler veya bunların temsilcileri arasında akdedilecek.
Yazılı sözleşme esasına göre tütün ürettirip satın almak isteyen Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler, ihtiyaçları kadar Tip Sözleşmeyi, TAPDK'dan bedeli karşılığında alacak.
Sözleşmeli olarak tütün üretip satmak isteyen kişilerin tütün üreticisi olması gerekiyor. Tütün üreticisi olmadığı tespit edilen kişilerle yapılmış sözleşmeler geçersiz olacak.