Gündem


İçişleri Bakanı Ali Yerli­kaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altındaki 365 oda ve borsanın yöneticileriyle bir araya geldi.

İstişare toplantı­sında 365 oda ve borsa yöne­ticisi, illerinde ve bulunduk­ları bölgelere göre talepleri­ni Bakan Yerlikaya’ya iletti.

Yaklaşık 4 saat süren toplan­tıda; siber güvenlik, terörle mücadele, göç ve sığınmacı meselesi, Doğu ve Güneydo­ğu’daki güvenlik sorunları ele alındı.

Dünya gazetesinden Nagihan Kalsın'ın haberine göre, toplantının en önemli konusu işçi bulama­ma sorunu oldu. Yabancı uy­ruklu kişilerin istihdamı ko­nusundaki taleplerini Bakan Yerlikaya’ya ileten iş insan­ları, mavi yakalı çalışan sı­kıntısını yabancı uyruklu ça­lışanlarla aşmak için destek beklediklerini iletti.

ÇALIŞMA İZİNLERİ KONUSUNDA İYİLEŞTİRME TALEBİ

Toplantıda Düzce Tica­ret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık, yabancı uy­ruklu çalışanların istihda­mı konusunda iş adamları­nın taleplerini aktardı.

Ya­bancıların çalışma izinleri için illerde birim oluşturul­masını talep eden Bıyık, “Ya­bancı uyruklu çalışanlar için çalışma izinleri Ankara’da­ki genel müdürlükten veril­mekte. Yaşanan yoğunluk dolayısıyla taşradan telefon­la erişim sağlanamamakta ve muhatap bulunamamak­tadır. Çalışma izinleri için illerde bir birim oluşturul­ması, iş adamlarının lehine olacaktır” açıklaması yaptı.

Şehrin sektörel yapısını ve işgücü ihtiyacını daha sağ­lıklı tespit edebileceği için il müdürlüklerinin çalışma iz­ni hususundaki yetkilerinin artırılmasının faydalı ola­cağını dile getiren Bıyık, “İl Göç İdaresi ile yapılan gö­rüşmelerde sistemsel kar­maşıklığın ortadan kaldırıl­ması, çalışma politikalarının oluşturulması, prosedür ve işlemlerin kolaylaştırılması, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı­ğı’nın daha koordineli hare­ket etmesiyle mümkün ola­bilir. Kaçak yollarla gelen göçmenlere, yerleşme poli­tikalarına aykırılık oluştu­rulmayan çalışma politika­larının üretilmesi, ayrıca ya­tırım yapacak, iş yeri açacak ve ülkeye sermaye sağlaya­cak olanlara Avrupa’daki VIP sistemin uygulanması fayda­lı olacaktır” dedi.

"KONTROLLÜ İŞÇİ GETİRİLEBİLİR"

Türkiye’ye yasa dışı yol­larla gelen Afgan uyruklu­ların geçici kimlikleri olma­ması nedeniyle çalışma izin başvurusu yapılamadığına dikkat çeken Bıyık, “Bu ko­nuda da hükümetlerarası gö­rüşmeler yapılarak tarım ve hayvancılık gibi belirli sek­törlerin ihtiyaçları doğrultu­sunda kontrollü işçi gelebilir. Belirli sektörlerdeki ürün­lerin fiyatlarının kontrol al­tına alınabilmesi için uygun maliyetli üretim sağlanması faydalı olacaktır” açıklama­sında bulundu.

"ÇOBAN BULMAK BİLE İMKANSIZ HALE GELDİ"

Toplantıya katılan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Koç, Muş’un tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer aldığını kaydetti. Koç şöyle devam etti:

“Küçükbaş hayvan varlığında da ilimiz 11. sırada yer almaktadır. Ancak küçükbaş hayvan sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Bunun en büyük sebebi genç nüfusun metropollere göç etmesidir. Mevcut durumda hayvancılık yapanların yaş ortalaması 55 ve üzeridir. Hayvanların bakımını yapacak çoban dahi bulmak nerdeyse imkânsız hale gelmiştir.

Bu sorunun çözümü; gençlerimizi hayvancılığa teşvik edecek bir mekanizma kurulması ile birlikte, sosyal güvenlik prim desteği, hayvancılık sektörünün cazip hale gelmesi için; hibe veya faizsiz kredi destekleri ile gençlerimizi hayvancılığa teşvik edebiliriz.”

patronlardunyasi.com