Ekonomi


Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) maddi destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve holdinge bağlı 51 şirket ile indirim marketleri zinciri A101’in sahibi, ortakları ve çalışanlarına yönelik operasyon düzenlendi. İddiaya göre Akfa Holding’in ABD merkezli okul ve derneklere usulsüz olarak 40 milyon dolar gönderdiği belirlendi.

MALİ Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2015’de bir ihbar üzerine başlattığı Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans yapılanması soruşturması kapsamında, Akfa Holding ve şemsiyesi altındaki 51 şirket ile bünyesinde indirim marketleri A101’i de bulunduran Yeni Mağazacılık A.Ş’ye yönelik operasyon düzenlendi.

İddiaya göre Akfa Holding tarafından 2011-2015 yıllarında toplanan 40 milyon dolar “himmet” parasının Bank Asya üzerinden ABD merkezli okullara ve derneklere usulsüz olarak aktarıldığı belirlendi. Akfa Holding’de ekipler tarafından yapılan aramada 6 adet 1 dolar, hisse senetleri, Bank Asya çekleri, yurtdışındaki FETÖ bağlantılı derneklere yapılan bağış makbuzları ele geçirildi.

80 KİŞİ GÖZALTINDA

20 yıla yakın bir süredir faaliyet gösteren bünyesinde, Delta Mühendislik, Kabataş Mimarlık, Gemtaş, Akfa Taahhüt gibi şirketler bulunan Akfa Holding’in Ümraniye’deki genel merkezi ile Yeni Mağazacılık’ın merkezinin de aralarında bulunduğu çok sayıda adrese dün sabah eş zamanlı girildi.

Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş, eşi, şirket yöneticileri ve Yeni Mağazacılık A.Ş’nin sahibi Turgut Aydın’ın da aralarında bulunduğu 80 kişi gözaltına alındı. 113 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu operasyonda gözaltına alınanlar sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

NEREYE AKTARDILAR?

Akfa Holding tarafından paranın gönderildiği okul ve dernekler arasında Kanada Türkiye Dostluk Derneği, Boğaziçi Atlantik Kültürel Dostluk Derneği, Colegios De Education, Mediterraneo SL, Mertopolitan Education, Brooklyn Amity School, The Respect İnstitute İnc. ve Wisdom School gibi kuruluşlar bulunuyor. Bank Asya’ya el konulduktan sonra bankada toplanan himmet paraları her iki grup çalışanlarının hesaplarına, bu hesaplardan da yurtdışına havale edildi.

Vergi Denetim Kurulu Müfettişlerince yapılan incelemede Akfa Holdinge bağlı şirketlerde vergi usulsüzlüğü yapıldığı da tespit edildi. Gözaltına alınanların FETÖ örgütüne üye olma suçlamalarıyla sorgulanacakları bildirildi.

11 saat süren arama sona erdi

11 saat süren operasyonda, arama listesinde olduklarını belirtilen bazı kişiler gözaltına alınırken, holding binasında 11 saat süren arama tamamlandı. Aramada, 6 torba dolusu belge, 12 bilgisayar sunucusu, harddiskler, yüze yakın bilgisayar, Bank Asya çekleri, hisse senetleri, 6 adet 1 dolar ve yurt dışında FETÖ bağlatılı derneklere yapılan bağış makbuzlarına el konuldu.

Belge ve bilgisayarlar polis araçlarına yüklenerek, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.