Miktar itibariyle Türkiye'ye gelen, serbest dolaşıma giren, Türkiye'de üretilen, ihraç edilen, dağıtımı yapılan ve tüketilen akaryakıta ilişkin süreç ilgili birimler tarafından izlenecek
Tedarik edilen ve tüketilen akaryakıt miktarı arasında oluşabilecek farklılığın sebepleri, firmaların her türlü kayıtları üzerinde ve gerektiğinde yurt dışı araştırma yapılmak suretiyle araştırılacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgeyle akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusunda alınması gereken tedbirler yeniden düzenlendi.
Buna göre, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı koordinasyonunda yürütülecek.
İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunda (EPDK) oluşturulan Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele komisyonları çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdürecek.
Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele komisyonları tarafından yürütülecek çalışmaların çerçevesi, komisyonların düzenli toplantıları ve raporlamaya ilişkin esaslar koordinasyondan sorumlu Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığının eş güdümünde tespit edilecek.
Gümrüklü yer ve sahalarda bulunan serbest dolaşımda olmayan akaryakıtın konulduğu antrepolar Gümrük Müsteşarlığınca, serbest dolaşıma giren akaryakıtın konulduğu depolar ve tanklar ise EPDK tarafından uydu dahil olmak üzere her türlü elektronik imkanlardan yararlanmak suretiyle izlenecek, denetlenecek ve kontrol edilecek.
Ayrıca bilgisayara dayalı uzaktan izleme ve denetim, kara akaryakıt tanklarına otomatik ölçüm yapacak cihazların konulmasıyla ilgili olarak yapılması gereken iş ve işlemler lisans ve antrepo sahipleriyle antrepo açma ve işletme izni alan yükümlüler tarafından gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar en geç bir yıl içinde tamamlanarak uygulamaya konulacak ve bu konularla ilgili yapılan uygulamalarıyla elde edilen veriler yetkili kurumların ortak kullanımına sunulacak.
Miktar itibariyle Türkiye'ye gelen, serbest dolaşıma giren Türkiye'de üretilen, ihraç edilen, dağıtımı yapılan ve tüketilen akaryakıta ilişkin süreç ilgili birimler tarafından izlenerek, tedarik edilen ve tüketilen akaryakıt miktarı arasında oluşabilecek farklılığın sebepleri, firmaların her türlü kayıtları üzerinde ve gerektiğinde yurt dışı araştırma yapılmak suretiyle araştırılacak, ilgili kurumlar arasında bilgi paylaşımı sağlanacak ve sonuçlarına göre gereği yapılacak.
Akaryakıta dönüştürülebilen ve sanayide kullanılan akaryakıt harici petrol ürünler ile ilgili olarak toplam sanayi ihtiyacı ve ithalat miktarları arasındaki farklılıkları tespit etmek amacıyla ilgili kurumlar tarafından eş zamanlı çalışmalar yürütülecek.
BÜTÜN TANKERLERİN YAKIN TAKİBİ YAPILACAK
Türkiye'deki yükleme ve boşaltma limanları tespit edilerek, bu limanlara giriş yapan tankerlerle, Türkiye'nin kıyılarında seyreden bütün tankerlerin yakından takibi sağlanacak. Bu amaçla Denizcilik Müsteşarlığınca kullanılmakta olan Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) ile yeni kurulacak olan Gemi Trafik Hizmetleri (GHT) sisteminden ilgili kuruluşların da faydalanmasına imkan tanınarak etkin işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.
Akaryakıt kaçakçılığının yoğun olduğu illerde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli çalışmalar süratle başlatılacak, akaryakıt analizlerini yapacak yeterli sayıda akredite olmuş laboratuvar kurulacak, kamu kurum ve kuruluşlarının işletimindeki hali hazırda akreditesi bulunmayan akaryakıt analiz laboratuvarlarının akreditasyon işlemleri süratle tamamlanacak.
ULUSAL MARKERA TİTİZLİKLE RİAYET EDİLECEK
Ayrıca akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede görev alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araç ve gereçler EPDK tarafından kısa sürede temin edilecek. 5015 sayılı Petrol piyasası Kanunun ilgili maddesi gereğince EPDK tarafından uygulanmaya konulan ulusal marker uygulamasına titizlikle riayet edilecek.
Yapılan denetimler sonucunda EPDK tarafından belirlenen düzeyde ulusal marker içermeyen akaryakıtın ''5576 saylı Petrol Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Kaçak Petrolün Tespit ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'' uyarınca il özel idareleri ve Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından tedbirler alınarak ivedilikle tasfiye edilmesi sağlanacak.