AK Parti'nin kapatılma davasının görüşülmesine sayılı günler kaldı. Anayasa Mahkemesi'nin önünde AK Parti'yi kapatma kararı dışında Hazine yardımını kesme seçeneği de bulunuyor. Eğer AK Parti kapatılırsa bütün mal varlığına el konulacak. Bu mal varlığı içinde partinin genel merkez binası da var. Yaklaşık 30 milyon YTL'ye malolan genel merkez binası el konulduktan sonra Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.
Yetkililer geçmişte de parti kapatmaları olduğunu, devlete geçen binaların genelde kamu idarelerine tahsis edildiğini belirtiyor. Yani bir kamu kuruluşunun talep etmesi durumunda genel merkez binası öncelikle o kamu idaresine devrediliyor. Bir kamu kuruluşuna tahsis edilmemesi durumunda ise bina satışa çıkarılabiliyor.
Yetkililer, satışa çıkartılan genel merkez binası için teminat yatıran herkesin yani gerçek ve tüzel kişilerin ihaleye girebileceğini belirterek, "Siyasi partiler de 'dernek' olarak ihaleye girebilir" değerlendirmesinde bulunuyor.
Mali ceza verilebilir
Anayasa Mahkemesi kapatma dışında mali açıdan da ceza verebiliyor. 2001 yılında Anayasa'da bir değişikliğe gidildi. 4709 sayılı yasanın 25'nci maddesine "Anayasa Mahkemesi, yukarıdaki fıkralara göre temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir" ifadesi eklendi. Bu durumda Anayasa'nın 69'ncu maddesine göre partinin son aldığı Hazine yardımının bir kısmı ya da tamamı geri istenebilecek. 2002 yılında çıkarılan bir yasayla da Siyasi Partiler Yasası'nda değişikliğe gidilerek gerekli değişiklik yapılmış oldu. Yasa değişikliğinde Anayasa Mahkemesi'nin dava konusu fiilerin ağırlığına göre son yıllık devlet yardımını kesebileceği düzenlendi. AK Parti 2008 yılında 45.9 milyon YTL Hazine yardımı aldı.
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'yi kapatması halinde yeni bir partinin kurulması ihtimali de sıkça konuşuluyor. AK Parti kapatılır, yeni bir parti kurulur ve milletvekilleri bu partiye geçerlerse Hazine yardımından yararlanamayacak. 2005 yılında Siyasi Partiler Yasası'nda yapılan değişiklikle bir önceki genel seçimlere girip yüzde 10 barajını aşmak kıstas olarak belirlendi. Partilere en son girdikleri genel seçimdeki oy oranlarına göre yardım yapılıyor. Bu yüzden Maliye Bakanlığı ile ANAP arasında çok sayıda dava açıldı. Eğer yeni bir parti kurulursa mevcut yasaya göre Hazine yardımı alamayacak.
Neşe Karanfil/Referans