Hükümet, mısırdan elde edilen ve yüksek oranda fruktoz içermesi nedeniyle sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle dünyada kullanımı sınırlandırılan nişasta kökenli şeker (NBŞ) kotasını yüzde 38 oranında artırdı. Bu karar; 20 bin tarım işçisinin işsiz kalması, 230 milyon liranın da buhar olması anlamına geliyor.
Hükümet, mısırdan elde edilen ve yüksek oranda fruktoz içermesi nedeniyle sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle dünyada kullanımı sınırlandırılan nişasta kökenli şeker (NBŞ) kotasını yüzde 38 oranında artırdı. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, bu kararın 20 bin tarım işçisinin işsiz kalması anlamına geldiğini vurguladı.
Bakanlar Kurulu’nun “2012-2013 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244.400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 38 oranında artırılması” kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Mevcut yasada Bakanlar Kurulu’nun yüzde 10’luk kotayı yüzde 50 oranında artırma ya da eksiltme yetkisi bulunuyor.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, kotanın artırılmasına karşı olduklarını ve yıllardır da bunun için mücadele ettiklerini söyledi. “Her seferinde kotayı hep artırdılar. Hiç düşürmediler. Neden bir kere düşürülmüyor?” diyen Gök, konuyla ilgili davalar da açtıklarını belirtti. Bakanlar Kurulu’na kotanın artırılması yönünde teklifte bulunan Şeker Kurulu üyeleri hakkında tazminat davası da açacaklarını dile getiren Gök, yüzde 38’lik artışın ne anlama geldiğini de şöyle özetledi:
“Yüzde 38’lik artış 100 bin ton şekerin üretilmemesi, 900 bin ton pancarın yok olması, 160 bin dekar alanda pancar üretimi yapılmaması, 228 bin ton besi hammaddesi olan küspenin hayvan yemi olarak piyasaya sürülmemesi, yaklaşık 40 bin ton ‘melas’ın yani kozmetik, ilaç, alkol, yem sanayisinde kullanılan hammaddenin piyasaya sürülmemesi, ekonomiye kazandırılmaması, 20 bin tarım işçisinin işsiz kalması, ekonomide 230 milyon liranın buharlaşması, buna karşın NBŞ üretimi yapan 5 firmanın kârlarına kâr katması anlamına geliyor.”
Gök, sağlıklı olmadığı gerekçesiyle birçok ülkede NBŞ üretiminin sınırlandırıldığına dikkat çekerek, “NBŞ üretimi Fransa’da sıfır, Almanya’da 1.9, Hollanda’da sıfır, Polonya’da 3. Bu ülkeler neden NBŞ üretmiyorlar? Bunlar pancar üreten ülkeler. Sağlık açısından tartışıldığı için sürekli NBŞ’den kaçış var. ABD’de neden obezite fazla. Çünkü ilk NBŞ üretimi orada başladı. NBŞ’nin sigara gibi bir gün mutlaka yasaklanacağı ifade ediliyor” açıklamasını yaptı. Gök, NBŞ’nin sağlıklı olup olmadığı konusunda da şu örneği verdi: “Pancarı kaynatınca pekmez oluyor. Meyveleri kaynatınca komposto oluyor ama mısırı kaynatınca mısır oluyor. Mısırdan şeker elde etmek için mutlaka kimyasal işlem yapmak gerekiyor. Yani şekerin sahtesi, yapayı.”
Mustafa Çakır/Cumhuriyet