Patronlar


"Koç Holding, 2007'de Fortune Global 500 listesinin 190. sırasında ve Avrupa'nın 50 büyük şirketi arasında yer alıyor. Çıtayı daha da yukarıya çıkaracağız. Holding'in Migros satışına rağmen 2007'de kombine 74.5 milyar YTL olarak gerçekleşmesi beklenen cirosunu, 2008'de sadece organik büyüme ile 81 milyar YTL'ye çıkarmayı planlıyoruz. 2007'de 5.6 milyar YTL olarak gerçekleşmesi beklenen kombine faaliyet kârı da 2008'de 6.5 milyar YTL olarak bütçelendi."

Bu sözler Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu'ya ait. Bulgurlu'nun Migros'taki yüzde 50,8'lik hissenin 1.98 milyar YTL bedel ile BC Parners'a satışı sonrasında düzenlediği 14 Şubat'taki basın toplantısı sırasında verdiği kombine ciro ve kombine faaliyet kârı hedefleri dikkat çekti.
 
Koç'un rakamları farklı
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise aralık ayında Çin'de Beko çamaşır makinesi fabrikasının açılışı sırasında basının sorularını yanıtlamış ve Koç Topluluğu'nun 2007 sonu ciro tahminin 45 milyar dolar yani 54 milyar YTL olduğunu söylemişti. Böylece Koç ile Bulgurlu'nun ciro hedefleri arasında yaklaşık 20 milyar YTL'lik bir fark oluştu.

Bu farkın temel sebebi ise bilanço yöntemlerinden kaynaklanıyor. Günümüzde halka açık şirketler de Bulgurlu'nun ifade ettiği kombine bilanço yöntemini kullanmıyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da dahil olmak üzere tüm borsalar grupların konsolide bilançolarını kabul ediyor.

Kombine bilançonun tercih edilmemesinin nedenini Koç Holding Mali Grup Başkanı Nevzat Tüfekçioğlu, 2000 yılında Capital Dergisi'ne verdiği demeçte şöyle açıklamıştı:

"Biz 1994 yılından beri, kendi iç raporlama sistemimizi, uluslararası muhasebe standartlarına uygun hale getirdik. Her işletme kendi bilançosunu, gelir tablosunu muhasebe standartlarına uygun olarak tanzim ediyor. Birden fazla iştiraki olan bir topluluk gündeme geldiğinde, bu sefer bu neticilerin "konsolide" edilmesi görüşü ortaya çıkıyor. Çünkü bu rakamları alt alta topladığınızda, bulduğunuz rakamlar, kombine tabir ettiğimiz rakamlardır. Kombine rakamlar, grup içi alış-satış münasebeti, hizmet münasebeti borç-alacak münasebeti olan durumlarda bir şişkinliği ifade ediyor ve gerçek durumu göstermiyor. Onun için, bir topluluğun bilançosundan, mali tablosundan bahsedebilmek için de konsolidasyon işlemi yapılıyor."
 
Kombine tercih edilmiyor
Tüfekçioğlu'nun da ifade ettiği gibi konsolide bilançoda topluluğa dahil şirketlerin birbirlerine yaptıkları mal ve hizmet alımları, alımdan ve satımdan indiriliyor. Şirketlerin birbirleriyle yaptıkları işlemlerden doğan gelir ve giderler karşılıklı olarak düşülüyor. Böylece grubun mali durumu daha net bir biçimde ortaya çıkıyor.

Bu durum yatırımcının doğru şekilde bilgilendirilmesi açısından da büyük önem taşıyor. Borsada herhangi bir şirketin hissesine yatırım yapmak isteyen yatırımcı için bilanço verileri büyük önem taşıyor. Artık dünya ekonomisinde şirketlerle ilgili çalışmalar yapılırken aynı standartlarda veri oluşturulmasına dikkat ediliyor. Bu noktada şirketler için de enflasyon muhasebesi ve konsolide edilmiş bilanço gibi kavramlar ön plana çıkıyor. "Kombine" ise günümüzde tercih edilen bilanço yöntemleri arasında yer almıyor.

Referans