Kerim ÜLKER
ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’de faaliyet gösteren Golden Global Yatırım Bankası AŞ’yi yaptırım listesine aldı.
ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi OFAC’ın 4 Eylül’de açıkladığı karar, bankanın yanı sıra Golden Global Varlık Kiralama AŞ ile Golden Global Portföy Yönetimi AŞ’yi de kapsıyor.
ABD’DEN AĞIR İDDİALAR
ABD Hazine Bakanlığı yaptırım kararına gerekçe olarak Golden Global Yatırım Bankası hakkında ciddi suçlamalarda bulundu.
Washington, bankanın İran bağlantılı finansal ağlara ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ile ilişkili hesaplara “on milyonlarca dolar” tutarında işlem ve uluslararası muhabir bankacılık erişimi sağladığını iddia etti.
Bunlar ABD makamlarının yaptırım kararına dayanak gösterdiği iddialar. Haber hazırlanırken Golden Global Yatırım Bankası’nın söz konusu iddialara ilişkin kamuoyuna açıklanmış güncel bir yanıtı bulunmuyordu.
BANKANIN HAKİM ORTAĞI EMİR KAYA
KAP’taki güncel ortaklık bilgilerine göre Golden Global Yatırım Bankası’nın sermayesi 1,65 milyar TL.
Bankanın hakim ortağı yüzde 53,98 payla Emir Kaya.
Salih Berberoğlu yüzde 32, Yönetim Kurulu Başkanı Recep Kaba ise yüzde 14 paya sahip.
Abdurrahman Topcu ve Emre Dağlı’nın da yüzde 0,01’er hissesi bulunuyor.
Böylece Kaya, Berberoğlu ve Kaba bankanın sermayesinin yüzde 99,98’ini kontrol ediyor.
ABD’nin yaptırım listesine aldığı Golden Global Portföy Yönetimi ile Golden Global Varlık Kiralama’nın yüzde 100 sahibi de Golden Global Yatırım Bankası.
2020’DE FAALİYETE BAŞLADI
Golden Global Yatırım Bankası, BDDK’dan 2020 yılında faaliyet izni alarak Türkiye’de yatırım bankacılığı faaliyetlerine başladı.
ABD’nin yaptırım kararı bankanın Türkiye’deki faaliyet izninin kaldırıldığı anlamına gelmiyor.
Ancak OFAC listesine girmenin uluslararası para transferleri ve muhabir bankacılık ilişkileri açısından önemli sonuçları bulunuyor.
Yaptırım kapsamında şirketlerin ABD’de bulunan veya ABD kişilerinin kontrolündeki malvarlıkları bloke ediliyor. ABD kişileri de genel kural olarak yaptırım kapsamındaki kuruluşlarla işlem yapamıyor.
19 EYLÜL’E KADAR SÜRE
OFAC, yaptırım kararıyla birlikte mevcut bazı işlemlerin sonlandırılabilmesi amacıyla sınırlı bir geçiş süresi de tanıdı.
İzin verilen işlemlerin kapatılması için 19 Eylül 2026’ya kadar süre verildi.
Bu süre yaptırımın ertelendiği veya kaldırıldığı anlamına gelmiyor.
GÖZLER BDDK VE SPK’DA
Kararın Türkiye açısından bundan sonraki aşaması ise düzenleyici kurumların tutumu olacak.
Çünkü yaptırım yalnız Golden Global Yatırım Bankası’nı değil, grubun portföy yönetimi ve varlık kiralama şirketlerini de kapsıyor.
patronlardunyasi.com