Dünya


Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki ikinci döneminin ilk yurtdışı ziyareti için Ortadoğu turuna çıktı. Trump’ın ilk durağı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad oldu. Trump, Riyad’da Suudi-ABD Yarıtım Forumu'nda iş dünyası temsilcilerine sesleniyor. 

TRUMP, ŞARA İLE GÖRÜŞECEK

Yarın Riyad'da Şara ile görüşeceği açıklanan Trump, yeni Suriye hükümetinin ülkeyi istikrara kavuşturmada başarılı olmasını ummak gerektiğini söyledi.

Suriye yönelik tüm yaptırımları kaldırdığını açıklayan Trump, kararını Suudi Veliaht Prensi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuktan sonra aldığını söyledi. 

Trump, ABD dışişleri Bakanı Rubio ile Suriye Dışişleri bakanının bu hafta Türkiye'de görüşeceğini açıkladı. 

'ORTADOĞU’DA KAOS DEĞİL TİCARET'

Dubai, Abu Dabi, Doha, Maskat gibi diğer Körfez bölgelerindeki dönüşümleri “son derece dikkat çekici” diye niteleyen Trump, “Yeni nesil liderler, geçmişin yorgun bölünmelerinin çatışmalarını aşıyor” diye konuştu.

Trump, "Ortadoğu'nun kaosla değil ticaretle özdeşleştiği, terörizm değil teknoloji ihraç ettiği ve farklı milletlerden, dinlerden ve inançlardan insanların birlikte şehirler inşa ettiği, birbirlerini yok etmek için bombalamadığı bir gelecek yaratıyorlar” diye konuştu. 

'İRAN EN YIKICI GÜÇ'

Öte yandan ABD Başkanı, İran'ın Ortadoğu'daki en büyük yıkıcı güç olduğunu sözlerine ekledi. ABD’li lider, Tahran’ı kastederek, "Şimdi istikrar ve sükunet arayan çoğunlukla birlikte çalışıyor; milyonlarca büyük insanın hayallerini rehin tutan, kalan birkaç kaos ve terör ajanına karşı birleşmeyi görev ediniyoruz” ifadelerini kullandı.

Trump, "Bu güçlerin en büyüğü ve en yıkıcısı, Suriye, Lübnan, Gazze, Irak, Yemen ve ötesinde tahayyül edilemez acılara neden olan İran'daki rejimdir. Arap Yarımadası'nda izlediğiniz yolla, İran Körfezi'nin hemen karşısında ortaya çıkan felaketten daha keskin bir tezat olamazdı" diye konuştu. 

'İRAN’LA ANLAŞMAK İSTİYORUM'

Son günlerde Tahran ve ABD arasındaki görüşme trafiğine de değinen Trump, İran’la anlaşmak istediğini ama seçim sırasının artık karşı tarafta olduğunu dile getirdi.

Trump, "İran ile bir anlaşma yapmak istiyorum. İran ile bir anlaşma yapabilirsem, bölgenizi ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirebilirsek çok mutlu olurum. Ancak İran liderliği bu zeytin dalını reddeder ve komşularına saldırmaya devam ederse, o zaman büyük bir maksimum baskı uygulamaktan ve İran petrol ihracatını daha önce yaptığım gibi sıfıra indirmekten başka seçeneğimiz kalmayacak" dedi. 

Trump ayrıca, "İran çok daha parlak bir geleceğe sahip olabilir. Seçim onların. Gerçekten başarılı bir ülke olmalarını istiyoruz. Harika, güvenli bir ülke olmalarını istiyoruz. Ancak nükleer silahları olamaz. Bu sonsuza kadar sürmeyecek bir teklif. Şimdi onların seçim zamanı" ifadelerini kullandı.  


patronlardunyasi.com