Tekstil


İdriz Çokal'ın haberi

Berk Çorap'ın sahibi Bemoteks, Denizlili havlu kralı Abdülkadir Uslu'nun şirketi Boyasan Tekstil, GİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Zülfü Akbulut'a ait Joy Giyim ve Çetinkaya ailesinin Çetinkayalar Tekstil'i iflas erteletti...

SON dönemin moda yöntemi “iflas erteletme” kervanına dört dev tekstil şirketi daha katıldı. Çorap üreticisi Bemoteks (Berk Çorap'ın sahibi ve Berk-Parizien'in ortağı), Joy Giyim Sanayi, Çetinkayalar Tekstil ve Boyasan Tekstil iflas erteleme kararı aldırdılar...

Bu şirketlerden Berk Çorap, yarım asırlık bir geçmişe sahip. Son dönemlerde perakendeye ağırlık veren şirketin 3'ü yurtdışında olmak üzere 23 mağazası bulunuyor. 100'ün üzerinde satış noktasında da Berk ürünlerini bulmak mümkün. Berk Çorap, İstanbul'un Akmerkez, Caddebostan gibi prestijli yerlerinde mağazalar açıp hızlı bir büyüme sürecine girmişti.

Berk Çorap'ın üretici firması ise Bemoteks. Zaten iflas erteleme kararını aldıran şirket de bu. Merkezi İstanbul Kağıthane'de bulunan şirketin ortakları Nesim İsak Berk (Başkan) Ali Levi ve Mayir Berk.

Berk Çorap ürünlerinin büyük bir kısmı, dünyanın sayılı çorap üreticilerinden İstanbul Çorap'ta ürettiriliyor. İstanbul Çorap'ın sahipleri Doenyas ailesi, Berk Çorap'ın sahipleriyle Berk-Parizien Tekstil'de de ortak. Yani iç içe girmiş güçlü bir yapı söz konusu. Umarız bu sıkıntılı süreçte bankalarla anlaşırlar.

GİSAD ÜYESİ ZORDA

Türkiye ihracat şampiyonu GİSAD'ın ihracattan çekildiğini PARA'da yazmıştık. GİSAD'dan kaynaklanan bir sıkıntı var mı öğrenemedik ama, GİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Zülfü Akbulut'a ait Joy Giyim Sanayi ve Pazarlama da nakit sıkıntısına girerek iflas erteletenler kervanına katıldı. Piyasadan edindiğimiz bilgilere göre, şirket uzunca bir süredir piyasaya ödeme yapmakta sıkıntı yaşıyormuş. Bankaların yanı sıra birçok şirketin alacağı da bu kararla askıya alınmış oldu.

1987 yılında kurulan Joy Giyim Sanayi'nin merkezi de İstanbul Kağıthane'de. Aslında şirket, bu zorlu süreçten çıkabilmek için 15 Aralık 2008'de sermayesini 1 milyon 700 bin TL'den 2 milyon 700 bin TL'ye çıkarmış. Ama bu da yetmemiş ve iflas erteleme kararı aldırmak için mahkemeye gitmek zorunda kalmış. Tedbir kararı aldıran Joy Giyim'in iflas ertelemeyle ilgili davası İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 9 Nisan 2009'da görülecek.

'HAVLU ATMAYA' DEVAM EDİYOR

Denizlili havlu kralı Abdülkadir Uslu'ya ait Boyasan, 2001 yılından bu yana sıkıntıda olan bir şirket. Hatta Uslu'nun bu şirketi başkalarına kiraladığı, kendisinin de Kutsal Tekstil adıyla faaliyetlerini sürdürdüğü bile konuşulmuştu. Abdülkadir Uslu, bu süreçte havlu markası Maisonette'i Sanko'nun patronu Abdülkadir Konukoğlu'na sattı. Denizli'den aldığımız bilgilere göre Uslu, Kutsal Tekstil'den de son günlerde yoğun işçi çıkarıyormuş. Tazminat karşılığı olarak da işçilerin eline vadesi 2010 yılına kadar uzayan çekler verilmiş. Şimdi işçiler bu senetlerin ödenip ödenmeyeceği endişesini yaşıyormuş.

BU ÇETİNKAYALAR FARKLI

Öncelikle, yaklaşık 20 yıldır faaliyette olan Çetinkayalar Tekstil'in Çetinkaya Mensucat ve Çetinkaya mağaza zinciriyle bir ilgisinin olmadığını belirtelim. Çetinkayalar Tekstil; erkek, kadın, çocuk giyimi üretip ihraç eden bir firma. Ağırlıklı olarak Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Kıbrıs, Polonya, Romanya ve Yunanistan'a ihracat yapıyor. Şirketin başında Cihat Çetinkaya var. Diğer ortakları ise Hasan, Serhat ve Vedat Çetinkaya. Yani tam bir aile şirketi. Şirketin merkezi İkitelli Dereboyu caddesinde bulunuyor...

Para Dergi