Ekonomi



Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek Ajansı Başkanı İlker Aycı, ABD’li inovasyon devi 3M’in açıkladığı 500 milyon dolarlık Çorlu yatırımına ilişkin, “3M’i Polonya’ya kaptırıyorduk, çetin bir rekabetle biz kazandık” dedi. Yılın ilk 7 ayında 9 milyar dolarlık doğrudan yatırım rakamına ulaşıldığını belirten Aycı, Ocak ayının sonunda Başbakan ile birlikte Ortadoğu ve Körfez ülkelerini kapsayan geniş bir tura çıkacaklarını söyledi.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, yılın ilk 7 ayında 9 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım rakamına ulaşıldığını açıkladı.

Başkan Aycı, bir grup ekonomi muhabiriyle yaptığı sohbette, son gelişmeleri değerlendirdi. Aycı, “Türkiye olarak geçen yıl doğrudan yatırımda Polonya’yı geçtik. Biz 15.9 milyar dolara ulaştık. Polonya’nın ise 13.5 milyar dolar oldu. Üstelik bizim yatırımlarımızda sektör çeşitliliği var. Polonya’nın sağladığı 13.5 milyar dolarlık yatırımın 6.5 milyar doları tek bir yatırıma ait. O da finans sektöründe. Bizim portföy kalitemiz çok daha yüksek” diye konuştu.

Aycı, “Bu yılın ilk 7 ayında 9 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım rakamına ulaştık. Hedefimiz yıl sonunda geçen yılın rakamını geçmek” dedi. Aycı, Türkiye’ye gelecek yatırımı incelerken 3 temel prensibe baktıklarını vurgulayarak, “Teknoloji transferi var mı, istihdam var mı, küresel ve bölgesel rekabet ve ihracat perspektifi var mı? Üç kriterden ikisi varsa, o yatırım öncelikli yatırım oluyor bizim için” dedi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yatırım kararı alan ABD’li ünlü 3M şirketinin Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili duyduğu memnuniyeti anlatan Aycı, şunları söyledi: “ABD’li 3M’i getirmek büyük bir memnuniyet şüphesiz. Sadece Çerkezköy’de 500 milyon dolarlık yatırımla 1000 kişiye istihdam sağlayacağı için değil. Aynı zamanda 3M, 1000’den fazla KOBİ’yle çalışacak. Yani bizim 1.000’den fazla KOBİ’mizden tedarik sağlayacak. Bunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya gerek bile yok.”

3M’in Türkiye’de yatırım kararı alması sürecinde çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Aycı, bu süreçte 3M’i az daha Polonya’ya kaptıracaklarını ancak son anda yatırımı Türkiye’nin kazandığını söyledi. Aycı, şöyle konuştu:

“3M’i az daha Polonya’ya kaptırıyorduk. 3M için Polonya ile çekiştik. Polonya’da zaten varlar. Ya orada kalıp bulundukları yerde büyüyecekler ya da daha da açılacaklardı. Onlar açılmayı tercih ettiler. Çetin rekabette biz kazandık. Türkiye’ye geldiler çünkü iç pazar dinamik. Üretim maliyeti daha düşük. Verimlilik daha iyi. Lojistik altyapı kuvvetli. Hem hızlı büyüyor hem de Ortadoğu ve komşu ülkelere açılmak açısından stratejik bir konumda. Yatırım çekme liginde geçen yıl Doğu Avrupa’nın önüne geçtik. Bundan sonra bizi geçmelerine izin vermeyiz.”

Yeni teşvik sisteminin yatırımcıları Türkiye’ye çekmek açısından ellerini güçlendirdiğini belirten Aycı, “Çankırı’ya gelen Japon lastik devi Sumitomo’nun gelişinde teşvik en önemli nedenlerden biri” dedi.

Ocak’ta Körfez turu var

Başkan Aycı, önümüzdeki Ocak ayında Körfez ülkelerine yeni bir tura hazırlandıklarını belirterek, “Körfez ülkelerine ÖİB’le birlikte gideceğiz. Türkiye’yi tanıtacağız. Ayrıca Ocak ayının sonunda Başbakanımız’la yeniden bir Körfez ülkeleri başta olmak üzere geniş bir tura çıkacağız. Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler hedefimizde” dedi.

Hedef, 5 yılda 110 milyar dolar

2002-2012 dönemini kapsayan 10 yıllık süreçte Türkiye’ye 110 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım getirdiklerini belirten Aycı, “Biz şimdi bu hedefe 5 yılda, 2012-2017 döneminde ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu başarırsak 175 milyar dolar olan yatırım stoğumuz 300 milyar dolara gelecek. Bunun için yatırım çekme pazarlarını çeşitlendiriyoruz. Elinde yatırımı bulunan ülkeleri yakın takibe alıyoruz. Çin, Hindistan gibi ülkeler dışarıya yatırım yapmaya başladı” diye konuştu. Aycı, yatırımların ne kadarının Körfez ülkelerinden geldiğinin sorulması ve Körfez sermayesinin çok sık telaffuz edilmesine rağmen henüz herhangi bir yatırım olmadığına ilişkin soru üzerine şöyle konuştu: “9 milyar dolarlık yatırımın içinde Körfez ülkeleri yok. Ama bu rakamın içinde İngiltere’den gelen 2 milyar doların bir bölümü Körfez ülkelerinin parası. Yani bu ülkelerden direkt gelmeyebiliyor. Lüksemburg ve Hollanda’dan gelen sermayenin bir bölümü Körfez’den geliyor.”
Gülümhan Gülten/Vatan