Ekonomi


The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan ‘Yükselen Global Yıldızlar 2013’ listesinde bu yıl Türkiye’nin 3 ‘küresel gücü’ Koç Holding, Sabancı Holding ve THY yer alıyor.

Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından bu yıl 5’incisi yayınlanan ‘Global Challengers-Yükselen Global Yıldızlar 2013’ raporu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu hızlı gelişmekte olan ülkelerden gelen ve ‘küresel liderliğe’ oynayan 100 büyük firmayı açıkladı.

BCG’nin listesindeki 100 şirket 17 ayrı ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’den, bu listede daha önce de yer alan Koç Holding ve Sabancı Holding, bu sene de listedeki konumlarını güçlendirirken, listeye bu yıl yeni giren THY de dünyada tek bir merkezden en fazla noktaya (91) uçan havayolu olarak listeye çok güçlü bir giriş yaptı. Çin’den bu yıl listeye giren şirket sayısı 30 olurken, bu ülkeyi 20 şirketle Hindistan, 13 şirketle Brezilya izliyor. Listede, Meksika’dan 7, Rusya’dan 6, Güney Afrika’dan 5, Tayland’dan 4 firma bulunuyor.

BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türkiye’de daha çok ‘yükselen yıldız’ çıkacağı beklentisinde olduğunu belirtti. Burak Tansan, bu beklentisinin gerekçelerini şöyle sıralıyor:

“Türkiye’den 5 saatlik uçuş çapında 1 milyar insan ve de 21 trilyon dolarlık bir GSMH’ya ulaşılabiliyor ve 150 şehre direkt bağlantı bulunuyor. İhracat son 10 yılda yılda ortalama yüzde 15 büyüdü. Bazı sektörlerde bu büyümenin son 2 yılda yüzde 30’un üstüne çıktığını görüyoruz. Devletin geçtiğimiz sene iç üretimi artırmak ve dışarıdan yatırım çekmek amacıyla devreye soktuğu güçlü teşvik mekanizması gerek yatırımı teşvik ediyor, gerekse şirketlerimizi ihracata yönlendirerek küresel güç olmalarını destekliyor.”

100 şirketin ortalama ciroları 26.5 milyar $

- 2011 yılında Global Challengers 100 listesindeki şirketlerin ortalama ciroları 26.5 milyar dolar, tüm S&P 500 şirketlerinin ortalama ciroları 20 milyar dolar olarak gerçekleşti.

- Geçtiğimiz 5 yılda bu şirketler ek 1.4 milyon kişilik istihdam yaratırken, S&P 500 şirketlerinde yaratılan işgücü sabit kaldı.

- 2009’dan 2011’e bu şirketlerin ciroları ortalama yıllık yüzde 16 büyürken, toplam gelirleri yüzde 10’ar büyüyerek neredeyse tamamına yakını reel ekonomiden daha hızlı büyümeyi başardı.

- Listedeki firmaların 30’dan fazlası tüketici ürünleri alanında faaliyet gösteriyor. Bu ülkelerdeki tüketim artış hızı da bu firmaların büyümesini destekleyen en büyük faktörlerden biri.