ABD Başkanı'nın resmi davetlisi olarak bu ülkeye giden Erdoğan'ın Beyaz Saray'da Obama ile görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Ortak basın toplantısında Obama, Türkiye ve ABD'nin NATO müttefiki olarak birbirini savunma taahhüdünde bulunduğunu vurgulayarak Afganistan'a verilen katkılar için teşekkür etti.
Obama, İran konusunda “Türkiye krizin çözümünde önemli oyuncu” ifadesini kullandı. Erdoğan da “Üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. Erdoğan, ABD Başkanı'nın Heybeliada Ruhban Okulu'nu gündeme getirmesi üzerine gerekenin yapılacağı mesajını verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaklaşık 2 saat görüştü. Obama, “Türkiye krizin çözümünde önemli oyuncu” ifadesini kullanırken Erdoğan, “İran konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama'yla görüşmek için Türkiye saatiyle 18.53'te Beyaz Saray'a geldi. Yarım saat planlanan görüşme yaklaşık bir saat 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi. Obama, Türkiye ile G-20 üyesi olması sıfatıyla, son mali kriz döneminde birlikte çalışma fırsatı bulduklarını belirterek, “Türkiye'nin laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması, sadece bulunduğu bölgedeki barışın ve istikrarın değil, genel anlamıyla dünya barışına yapacağı etkinin de çok büyük olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Obama, Afganistan'a istikrarın getirilmesi konusunda gösterdikleri destekten dolayı, Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkürlerini ifade ettiğini kaydetti. Seçimlerin ardından Irak'ta barışın ve güvenliğin sağlanması için yapılanları konuştuklarını da ifade eden Obama, bölgesel barışı ele alırken İran'ın nükleer kapasitesini de gündeme getirdiklerini, İran'ın nükleer kapasitesini barışçıl amaçlarla kullanması için Türkiye'nin bölgedeki varlığının güven teşkil ettiğini, uluslararası camiada da bunun gösterilmesi anlamında Türkiye'nin oynayacağı önemli rolden bahsettiklerini söyledi.
Model ortaklık vurgusu
Obama'nın Türkiye ziyaretinde Türk-Amerikan dostluğunu model ortaklık olarak tanımlamış olmasının, Türk siyasetinde ve kendileri üzerinde farklı bir sürece işaret ettiğini kaydeden Erdoğan ise bu model ortaklıkla ikili ilişkilerin içeriğinin nasıl doldurulacağı sürecinde de önemli adımlar atılmaya başlandığını bildirdi. Erdoğan şöyle devam etti: “Tabii ki, bunun ekonomik boyutu var. Bunun bilimde, sanatta, teknolojide, askeri siyaset alanında birçok boyutu var. Bu süreci bizim tarafımızdan da takip edecek bir-iki arkadaşımızı tayin ettik, Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ve Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanım Zafer Çağlayan.”
Afganistan'da müşterek çalışmaların sürdüğüne işaret eden Erdoğan, “Afganistan'da şu andaki süreçte iki ay kadar önce oraya gönderdiğimiz ilave güçlerle üçüncü kez komutayı Türk Silahlı Kuvvetleri ele almış vaziyette. Eğitim çalışmalarına verebileceğimiz destekler, il imar timi konusunda şu ana kadar attığımız ve bundan sonra atacağımız adımlar, bunları görüşme fırsatımız oldu.”
Ermenistan'la ilişkilerin düzeltilmesi konusunda kararlı olduklarını belirten Erdoğan, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu sürecin diplomatik yollarla çözümü noktasında üzerimize düşen ne gerekiyorsa, bizim üzerimize ne düşüyorsa biz onu yapmaya hazırız. İsrail-Filistin, İsrail-Suriye tüm bu ilişkilerde Türkiye olarak üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız. Çünkü küresel barışın sağlanmasında başta ABD üzerinde büyük görevler olduğuna inanıyorum.” Erdoğan sözlerini “Bu konuda tabii ki bizler de elimizden gelen bütün desteği vermek durumundayız. Çünkü zaman düşman kazanma zamanı değil dost kazanma zamanı” diyerek tamamladı.
Elçin Poyrazlar/Cumhuriyet