AYMOD'a yurt dışından katılan firma sayısı ilk kez yüzde 10'u aştı

AYMOD'a yurt dışından katılan firma sayısı ilk kez yüzde 10'u aştı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından 68’incisi düzenlenen ve alanında Avrupa’nın en büyük organizasyonu olan Uluslararası AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı başladı.

AYMOD'a yurt dışından katılan firma sayısı ilk kez yüzde 10'u aştı
16px
24px
01.02.2023 16:19
ABONE OLgoogle

470’in üzerinde yerli ve yabancı katılımcı firmanın yer aldığı fuarı yedi bini yabancı alıcı olmak üzere toplam 25 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

TASD Başkanı Berke İçten ayakkabı sanayinin 2022’de hem iç hem de dış pazarda başarılı bir performans gösterdiğini hatırlattı. 2022’yi 1,2 milyar dolar ihracatla kapattıklarını, 2023’e de 1,5 milyar dolar hedefi ile başladıklarını bildiren İçten, şunları söyledi:

DEVLETİMİZDEN VERGİ VE SGK PRİMLERİNDE İNDİRİM BEKLİYORUZ

“Ayakkabı, Türkiye’nin geleneksel sektörleri arasında yer alıyor. Yıllık 550 milyon çiftle dünyanın altıncı, Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. 320 bini bulan çalışan sayımızla istihdama da önemli bir katkı sunuyoruz. İşçilik, elektrik ve yan sanayi ürünleri başta olmak üzere maliyetlerdeki yüksek artış nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandığımız için son aylarda ciddi bir müşteri kaybıyla karşı karşıya kaldık. AB üyesi Portekiz bile fiyat konusunda Türkiye’den daha avantajlı konuma geldi. Bir yıl öncesine göre maliyetlerimizde dolar bazında yüzde 35 artış oldu.

Oysa biz müşterilerimize en fazla yüzde 15 fiyat artışını kabul ettirebiliyoruz. Kalan yüzde 20’nin yüzde 10’unu elektrik fiyatlarındaki indirimler, navlun ve emtia maliyetlerindeki gerilemenin yanı sıra kârımızdan da feragat ederek tolere edebilecek duruma geldik. Nitekim AYMOD Fuarı öncesi bu konuda Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) ve firmalarımızla yaptığımız değerlendirme sonucu bir mutabakata vardık. Hem hem uzun çabalarla kazandığımız yabancı müşteriyi bu zor dönemde kaybetmemek, hem de enflasyonla mücadeleye katkı sunmak için AYSAD ve TASD olarak fiyatların yüzde 10 aşağıya çekilmesi konusunda tavsiye karar aldık. Diğer yüzde 10’luk fark için de devletimizden altı ay gibi geçici süreyle de olsa vergi ve SGK primlerinde indirim bekliyoruz. Devletimizin imkânlarının sınırlı olduğunu biliyoruz. Biz nakit desteği istemiyoruz. İhracat garantisi ve işçi çıkarmama kaydıyla firmalara bu kolaylıklar sağlanabilirse hem ihracatımızın gerilemesini hem de istihdam kaybını önleyebiliriz.”

AYMOD’A YURT DIŞINDAN KATILAN FİRMA SAYISI İLK KEZ YÜZDE 10’U AŞTI

Berke İçten, sektörde müşteri kayıplarının yaşandığı bir dönemde düzenledikleri AYMOD’a en geniş katılımcı ve ziyaretçiyi getirmek için yoğun bir mesai harcadıklarını vurguladı. 

Fuara, 60’ı yabancı olmak üzere 470’in üzerinde firmanın katıldığını bildiren İçten, “Bu sezon İtalya, Almanya,İspanya, Portekiz, Polonya ve İran’ın da aralarında bulunduğu 12 ülkeden katılımcılarımız var. Yabancı firma sayısının ilk kez yüzde 10’un üzerine çıktığı AYMOD’a yedi bini yabancı 25 bin ziyaretçi bekliyoruz. AYMOD’da kurulacak yeni iş birliklerinin ihracatımıza pozitif yansımaları olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Açılış törenine katılan başkanlar ise şu görüşleri dile getirdiler:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe:

KAMUNUN OLUMLU ADIMLARI MORAL MOTİVASYONUMUZU ARTIRIYOR

“İhracatta özellikle son iki yılda büyük bir ivme yakaladık. 2022’yi 254,2 milyar dolar gibi rekor bir ihracatla kapattık. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayacağımız bu yıl da aynı ivmeyi sürdürmek istiyoruz.

Son dönemde kamu tarafından ihracatçılarımız için güzel haberler geliyor. Bir ay içinde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında iki kez indirim yapılması maliyet baskısı altındaki firmalarımıza biraz olsun nefes aldırdı. Uygun koşullu finansmana birkaç ay öncesine göre daha kolay erişebiliyoruz. Merkez Bankası’nın son düzenlemeleri de ihracat yapan firmalarımız açısından olumlu bir adım oldu. Bu tür adımlar firmalarımızın ve ihracat ailemizin moral motivasyonunu artırıyor.

Küresel pazarlarda talep daralması nedeniyle ihracatımızın artış hızında bir yavaşlama var. Bizim her şeye rağmen, çarkları durdurmamamız, üretim ve ihracatta 2022’nin ilk yarısındaki ivmeyi yeniden yakalamamız gerekiyor. Bunun bir yolu da ihracatçılarımızın yeni pazarlara açılmasından geçiyor. Ticaret Bakanlığımızın ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ bu yolda bize yeni fırsatlar sunuyor. TİM olarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Ocak ayında Venezuela ve Pakistan’a ticaret heyetleri düzenledik. 19’u ilk çeyrekte olmak üzere birliklerimizle birlikte bu yıl 100 ticaret heyeti planladık. Ayrıca 45 alım heyetini ülkemizde ağırlayacağız.

Dünyanın dört bir yanında 250 fuara katılacağız.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç:

AYAKKABI E-İHRACATTA PİLOT SEKTÖR OLABİLİR

“AYMOD’u ayakkabı ihracatımızın büyümesi açısından çok önemsiyoruz. Fuarımızın mutlaka ilave ihracat müşterisi kazandıracağından eminiz. Artık biz bu sektörde sadece ürün satan değil bir trend olmak durumundayız. Daha çok markalaşma konusunda gerekli adımları atmamız gerekiyor. Türkiye'de üretilen her ürünü dünyanın her yerindeki tüketicilere ulaştırmalıyız. E-ihracatımız dünya ortalamasının altında. Bunu yükseltmemiz gerekiyor. Ayakkabı bu konuda pilot sektör olabilir.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan:

SEKTÖR SAHİP OLDUĞU DİNAMİZMLE MEVCUT SIKINTILARINI AŞACAK

“Bugün birtakım ekonomik gerçeklerin yarattığı sıkıntılar yaşanıyor olabilir ama bu sektör sahip olduğu dinamizm ve deneyimle bunu başarıyla aşacaktır. Sektörün en önemli özelliği de yeni nesillerin sektörü kehdi vizyonları ile daha da ileriye taşıyacak olması. İSO olarak Ekim 2022’de Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezimiz olan İSO ETP’yi açtık. Bu merkez ürün geliştirme noktasında sizin hizmetinde. Merkezimizi kullanmanızı ve bu fırsatı değerlendirmenizi bekliyoruz.”

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca:

İHRACATÇILARIMIZ İÇİN İKİ RİSK BİZİ BEKLİYOR

“İhracatçılarımız için iki risk bizi bekliyor. Birincisi kur nedeniyle fiyat tutturamamamız. Geçen sene, 6 ay önce rakip firmalarımızın ve rakip ülkelerimizin gerisindeyken, bugün 4 Euro daha pahalı duruma düştük… Diğer taraftan ayakkabı ithalatımız geçen seneye oranla yüzde 63 arttı. Burası da bizim için çok önemli. Altını çizmemiz gereken ve çözmemiz gereken bir konu olarak görüyoruz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde