İmalat sektöründe üretim ve yeni siparişler hızlandı

İmalat sektöründe üretim ve yeni siparişler hızlandı

Türkiye'de İSO imalat sektörü PMI, ekim ayında 53,9 puana yükseldi. Endeks, bir önceki aya göre 1,1 puan artış kaydetti. PMI endeksi verilerine göre ekimde, üretim ve yeni siparişlerde artış güçlenirken, istihdam yaratmada son 32 ayın en yüksek hızında gerçekleşti.

İmalat sektöründe üretim ve yeni siparişler hızlandı
16px
24px
02.11.2020 16:03
ABONE OLgoogle

İSO İmalat PMI Endeksi, beklentilerden daha iyi performans göstererek ekimde 53,9'a yükseldi. Bir önceki aya göre 1,1 puan artan PMI endeksi, son 5 aydır 50 eşik seviyesinin üzerinde kalarak ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret ediyor. PMI temmuz ayında 56,9 ile bu büyüme döneminin zirvesini gördükten sonra eylül ayında 52,8 değerini almıştı.

Üretim ve yeni siparişler hızlandı

PMI verisinin ayrıntılarında üretim ve yeni siparişlerde artış dikkat çekti. İstihdam yaratma oranı son 32 ayın en yüksek seviyesinden gerçekleşti. İstihdam artışının ve yeni siparişlerdeki hızlanmanın firma aktivite artışını desteklediği ve bunun üretime olumlu yansıdığı görüldü. İSO ve IHS Markit verilerine göre; yeni siparişler alt endeksi eylüldeki 51,3 seviyesinden 52,7'ye, yeni ihracat siparişleri alt endeksi 50,9'dan 51,7'ye çıktı. Yeni siparişlerden destek bulan üretim alt endeksi 54,5'ten ekimde 54,7'ye sınırlı yükseliş kaydetti.

Öte yandan imalatçıların fabrika çıkış fiyatlarındaki artış ekim ayında hızlandı ve Eylül 2018'den bu yana en keskin artışı kaydetti. Girdi fiyatları ise tarihsel ortalamalardan çok daha hızlı şekilde Ekim 2018'den bu yana en hızlı artışı kaydetti. Fiyat artışları TL'deki değer kaybından kaynaklandı.

Ana metal güçleniyor, gıda ve giyim zayıflıyor

Anket kapsamında takip edilen 10 sektör içerisinde en güçlü büyüme yine ana metal sanayi ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde kaydedildi. Üretim ve istihdamdaki en yüksek oranlı artış ana metal sanayi sektöründe gerçekleşirken kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü ise yeni siparişlerdeki büyümenin başını çekti. Ekim ayında faaliyet koşulları zayıflayan iki sektör, gıda ürünleri ile giyim ve deri ürünleri sektörleri oldu. Mevcut daralma eğilimi gıda ürünlerinde ikinci, giyim ve deri ürünleri sektöründe sekizinci aya ulaştı. Bu iki sektör, aynı zamanda üretimin de düşüş gösterdiği alanlar oldu.

"Üretim yıl genelinde sadece yüzde 0,8 azalacak"

Ekim verilerini değerlendiren IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalat sektöründe toparlanma, üretimde devam eden güçlü artışa bağlı olarak ekim ayında da sürdü" dedi. Firmaların üretimi desteklemek için istihdam artırmaya devam etmesinin de toparlanmanın sürdürülebilirliğine ilişkin güvene işaret ettiğini söyleyen Harker, "IHS Markit, COVID-19 kaynaklı olarak yılın başlarında yaşanan sert düşüşe karşın, sanayi üretiminin 2020 yılı genelinde sadece yüzde 0,8 azalacağını öngörüyor. Bu olumlu görünüm, Türk lirasında devam eden zayıflık nedeniyle enflasyonist baskıların artmasına rağmen gerçekleşiyor" ifadelerine yer verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde