Banka ve yatırımcılar 28 milyar dolarlık sorunlu kredide anlaşamadı

Banka ve yatırımcılar 28 milyar dolarlık sorunlu kredide anlaşamadı

Gelen bilgiye göre, taraflar takipteki kredinin tanımı konusunda bile anlaşamadılar. 

Banka ve yatırımcılar 28 milyar dolarlık sorunlu kredide anlaşamadı
16px
24px
16.05.2019 13:57
ABONE OLgoogle

Bankaların defterlerini temizleme planı hükümetin zayıflamış bir finansal sistemi destekleme planlarının önemli bir parçası olsa da, bazı katılımcılar görüşmelerin devam edip etmeyeceğini sorguladıklarını belirtti.   

Şirketler, geçen yıl dolar karşısında yüzde 28 değer kaybeden lira nedeniyle yaklaşık 28 milyar dolarlık borç yeniden yapılandırması talep ediyorlar.  'Goldman Sachs, Türk bankalarındaki yapılandırılan kredileri almak istiyor'

Geçen sene yaşanan kur krizi ve Türk şirketlerin yüklü dış borç ödemeleri birleşince zayıflayan finans sistemini rahatlatmak için başlatılan batık/sorunlu borç temizleme çalışmaları Bloomberg haberine göre tıkanmış durumda.  Anlaşmazlığın temelinde yapılacak değiş tokuşun yapısı ve tabi; fiyatı bulunuyor.

 

Bakan Albayrak’ın açıkladığı “reform” programında kamu bankalarına ek sermaye konması yanında enerji ve inşaat sektöründeki batık kredilerin bankacılık sisteminden temizlenmesi en elle tutulur iki vaat idi.  Kamu bankalarını sermayelendirme gerçekleşebilir olsa da, daha baştan bu sorunlu kredileri kimin, neden alacağı tartışma konusuydu.

Bloomberg’ün haberine göre tarafların masaya bir daha oturup oturmayacağının bile belli olmayışı; liranın devam eden değer kaybı ve ekonomik daralma; Türkiye’yi bir IMF destekli programa hızla yaklaştırıyor aslında.

Bloomberg haberinin detayları aşağıda.

Özel şirket

Geçen hafta İstanbul’da düzenlenen toplantıda içerden alınan bilgilere göre, Türk bankaları batık kredi dağını boşaltma konusundaki ilk tur müzakerelerde bir araya geldikleri potansiyel yatırımcılarla neredeyse hiç bir konuda anlaşamadılar.

Goldman Sachs Group Inc. ve Bain Capital LP de dahil olduğu potansiyel alıcılar ve bankalar arasındaki çıkmaz, yapılacak işlemin fiyatını ve yapısını içeriyordu. 

Bankalar

Gelen bilgiye göre, taraflar takipteki kredinin tanımı konusunda bile anlaşamadılar.  Toplantı bir ön çalışma düzeyinde ve görüşme ağırlıklıydı.

Bankaların defterlerini temizleme planı hükümetin zayıflamış bir finansal sistemi destekleme planlarının önemli bir parçası olsa da, bazı katılımcılar görüşmelerin devam edip etmeyeceğini sorguladıklarını belirtti.   Şirketler, geçen yıl dolar karşısında % 28 değer kaybeden lira nedeniyle yaklaşık 28 milyar dolarlık borç yeniden yapılandırması talep ettiklerinden banka sermaye oranları bozuluyor.

Mülkiyet hissesi

Potansiyel yatırımcılar, kredilerin değeri üzerinden %30 indirim ve borç verenin sorunlu varlıklarında mülkiyet hissesini talep etmekteler.

Türk bankaları ise kredileri zarar olarak yazmak yerine yeniden yapılandırmak istediklerini söyledi.

13 üyeli Borsa İstanbul Bankalar Sektörü Endeksi, Perşembe günü % 2,2’ye yükselmiş ve böylece yılbaşından bu yana kaydedilen düşüşü % 1,1’le sınırlamıştı. 

PwC’nin düzenlediği toplantı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen ay takipteki enerji ve emlak kredilerini ayırma planlarını açıklamasından bu yana yapılan ilk toplantı oldu. Söz konusu 28 milyar dolarlık batık borcun, daha sonra bankalar tarafından yönetilecek iki fonun yanı sıra yerel ve uluslararası yatırımcılara aktarılması planlanıyordu.

PricewaterhouseCoopers, Goldman Sachs ve Bain yorum yapmaktan kaçındı.

Moody’s Investors Service, Perşembe günü e-postayla gönderilen bir raporda, özel sektöre ait dış borçların söz konusu şirketlerin toplam aktiflerini aşan kısmının yaklaşık 200 milyar doları tutarında olduğunu ve özellikle de bu borçların yarısından fazlasının yerel bankalara borçlu olduğu not edildiğinde; bu durumun Türk finansal sistemine yönelik riskleri artırdığını vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde