Bir rezalet daha: Tam 120 Milyon TL buhar oldu

Bir rezalet daha: Tam 120 Milyon TL buhar oldu

Konya'nı Ereğli ilçesinde 2007 yılında Ekta Süt tarafından kurulan ve üyelerinden 120 milyon toplayan Sütbank'ta yönetim değişti.

Bir rezalet daha: Tam 120 Milyon TL buhar oldu
16px
24px
25.03.2018 18:08
ABONE OLgoogle

Türkiye’de Çiftlikbank tartışmaları devam ederken bu tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesi’nde 2007 yılında Ekta Süt tarafından kurulan Sütbank yaklaşık bin 300 üyesinden 120 milyon lira topladı. Üyelere aylık düzenli süt ödemesi yapmayan işletmenin kurucusu Orhan Tatlı, 2016 yılında tesisi üyelerinden oluşan yönetime devretti. 2016 tarihinden sonra tesisin yönetimini yürüten Emekli Albay Süleyman Kılıç, geçen sürede de işleri yürütemeyince görevini bırakma kararı aldı. Çiftlikteki büyükbaş hayvan sayısı 4 bin 500'den 800'e kadar düşerken, 40 dönüm arazi üzerine kurulan tesisin yaklaşık 50 olan çalışan sayısı da 30'a düştü.

Yaşanan gelişmeler üzerine tesisin önünde toplanan üyeler paralarını isteyerek çiftlik yönetimin değişmesini talep etti. Toplanan olağan genel kurul ile yönetim değişerek başına Mersin Bölge Sulama Birlikleri Başkanlığını yürüten Ersin Akdoğan geçirildi. Aralarında polis ve askerlerin çoğunlukta olduğu bazı üyeler duruma tepki göstererek işletmeye kayyum atanmasını istedi.   Çiftlik Bank'tan sonra bir banka daha battı: Asker, polis ve avukat mağdurlar var

“Devlet yetkililerimizden yardım bekliyoruz”

Çiftlik kurulduğu günden bu yana yaşanılan gelişmeleri takip ettiğini söyleyen Zengen Mahallesi Muhtarı Şahin Yurttaş, “Türkiye’nin farklı yerlerinden farklı meslekler icra eden birçok vatandaşımız beni arayarak buradaki durumu soruyor. Bu çiftliğin gayri resmi olarak 20 bin üyesi mevcut. Burada üyeler arasından yönetime seçilenler kendi paralarını kurtarıyorlar. Çiftlik şu an icra yolu üzerinden satışa çıkarılmış durumda ancak çiftliğin tamamının satılması halinde yine bütün borçlar ödenemiyor. Vatandaşlar mağdur devlet yetkilerimizden yardım bekliyoruz” dedi.

“30 yıllık emekli tazminatımı verdim”

Çiftliğe yeni yönetim seçilmesi için gerçekleşen olağan genel kurulda divan başkanlığına seçilen ve ‘vicdanım rahat etmedi’ diyerek başkanlığı bırakan Mustafa Yıldız ise, “Recep Tayyip Erdoğan Allah rızası için bizlere yardımcı olsun. Divanda okunan yönetim kurulu kararları olsun seçilecek insanlar olsun bunlar da uyumsuzluk gördüm. Bunun vebalinin alamam geçen çıkan Çiftlikbank gibi geldiler dolandırdılar. 30 yıllık emekli tazminatımı tam 100 bin liramı verdim, 1 lira almadım. Bana geldiğinde şirket battı. Büyüklerimden bizi kurtarmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Sütbank Yönetim Kurulu Başkanlığına Ersin Akdoğan seçildi

Dün gerçekleştirilen olağan genel kurul esnasında bazı üyeler duruma tepki gösterdi. Çiftliğin yeni Yönetim Kurulu Başkanlığına Mersin Bölge Sulama Birlikleri Başkanlığını yürüten Ersin Akdoğan seçildi.

Akdoğan, “Ekibim ile burayı ayağa kaldırmak için yola çıktık. Yurt dışı bağlantılı bir şirketimiz var. Buradan çiftliğimize finans kaynağı sağlayarak banka borçlarının kapatılması ve damızlık sığır yetiştiricileri birliğinden hayvan alımı yaparak süt üretimine geçmeyi planlıyoruz" dedi.

Üyelerden 5 yıl zaman isteyen Akdoğan, "İnşallah bu süre içerisinde en iyi noktada olacağız. Bu insanların emekleri feda edilemez. Hep birlikte bu işin üstesinden geleceğiz. Sizlerden artık katkı payı adı altında ücret talep edilmeyecek” ifadelerini kullandı.  

Bu sırada Akdoğan’ın yanına gelen çiftliğin bulunduğu bölgedeki Zengen Mahallesi Muhtarı Şahin Yurttaş, ” Bu Ersin deden arkadaş, Zengen’den inek alıp gitti. Vatandaşa senedini ödemedi. Bu kişiyi seçmeyin. Yanlış yoldasınız” dedi. Yurttaş, görevliler tarafından salon dışına çıkartıldı.

Basın mensuplarının, salondaki toplantıyı takip etmemesi yönünde oylama yapılması üzerine, basın mensupları da solandan çıkartıldı. Olağan genel kurulu sonrası tek aday Ersin Akdoğan, şirketin yönetim kurulu başkanlığına seçildi.

SÜTBANK'TAN ÜYELERİNE 'İNEKLER TELEF OLDU' MESAJI

Konya'nın Karapınar ilçesinde 'DKC Hayvancılık' adlı çok ortaklı şirket, Sütbank sistemindeki üyelerine, ortaklık kapsamında alınan 553 büyükbaş hayvanın telef olduğunu yönünde mesaj gönderdi. Mesajı doğrulayan şirket yetkilileri, üyelerine gönderdikleri mesajda üretim durduğu için kar paylarının şu an ödenmeyeceğini belirttiklerini söyledi.

Karapınar'da, yem ve hayvancılık üzerinde faaliyet gösteren DKC Hayvancılık adlı şirket, yaklaşık 1,5 yıl önce çok ortaklı olarak Sütbank adlı bir sistem oluşturdu. Sisteme katılmak isteyen üyeler, damızlık hayvan alımı için para yatırıp, yatırdıkları miktar oranından pay sahibi olup yılın 10 ayındaki süt satışından kar payı almaya başladı. 

DKC Hayvancılık şirketi, bir süre önce Sütbank sistemi üyelerine ortaklık kapsamındaki 553 büyükbaş hayvanın öldüğü yönünde mesaj gönderdi. Üyelerine mesaj gönderdiklerini doğrulayan şirket yetkilileri, ''Yanlış ilaçlama sonucu 553 adet hayvanımız telef  oldu. Bunun üzerine üyelere 553 adet hayvanın telef olduğunu, üretimin durduğunu ve bu nedenle kar paylarının ödenmeyeceğini duyurduk. Üretime 6 ay ya da 1 yıl içinde yeniden başlayıp kar paylarını ödemeye devam edeceğiz. Şirketin borçlarını da ödemeye devam ediyoruz.  Ortaklıktan çıkmak isteyen kişilere de paralarını en kısa sürede iade edeceğiz'' dedi.

Bazı Sütbank mağdurların, dolandırıldıkları yönündeki şikayeti üzerine şirket sahibi A.D. hakkında Karapınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından  soruşturma başlatıldığı öğrenildi. 

Karapınar'da 10'un üzerinde çiftliğinde Sütbank sistemiyle faaliyet gösterildiği belirtildi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde