Avukatlığa niyet iç giyime kısmet

Avukatlığa niyet iç giyime kısmet

İç giyimde Anıl markasını yaratan Bahri Özdinç, hukuk eğitimi aldı. Babasının ‘avukat ol’ itirazlarına karşın o girişimciliği seçti.

Avukatlığa niyet iç giyime kısmet
16px
24px
23.10.2014 09:32
ABONE OLgoogle
İç giyimde Anıl markasını yaratan Bahri Özdinç, hukuk eğitimi aldı. Babasının ‘avukat ol’ itirazlarına karşın o girişimciliği seçti. Bugün üç fabrikasında yılda 600 bin adetlik üretim yaparak, çevremizdeki ülkelere ihracat gerçekleştiriyor

Çocukluğundaki hayali olan hukuk alanında eğitim almasına karşın iç giyimde girişimciliği seçen bir isim, Bahri Özdinç. Çiftçi bir aileden geliyor. Aslen Konya Karapınarlı. İlk ve orta öğrenimini burada tamamlar. O zamanlar ilçede lise olmadığı için liseyi Zonguldak’ta okur. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanır.

Tam bu sıralarda da evlenir. Hem öğrenci olması hem de evlenmesi onu maddi zorluğa sokar. 1977 yılında iş ararken bir iç giyimcinin yanında tezgahtarlığa başlaması ise onun kaderini çizer. Birkaç yıl sonra aynı mağazada çalıştığı şu anki ortağı Nevzat Taşpınar’la kendi işlerini kurma kararı verirler. Özdinç, o dönemde Türkiye’de iç giyim üretiminin az, talebin ise fazla olduğunu belirtiyor. Bu açığı görerek girişimciliği seçer.

Takılarını sattı

Eşine düğünde takılan takıları da satarak sermaye yapar. Eminönü Yeşildirek’te Anıl İç Giyim’i kurar. İlk başta merdivenaltında külot üretimiyle başlar. Üniversiteden mezun olduğunda ise ‘iç giyim mi, avukatlık mı’ diye karar verme aşamasına gelir ama o iç giyimi tercih eder. Özdinç, bu kararına ise babasının tepkisinin büyük olduğunu şu kelimelerle anlatıyor: “Seni avukat ol diye İstanbul’a gönderdik, sen gittin ‘doncu’ oldun.”

Bütün itirazlara karşın yılmadan yoluna devam eden Özdinç, Anıl’la orta segmente hitap eden bir iç giyim markası yarattı. Şu anda üç fabrikada üretimi var. Bu fabrikalardan biri Konya’da, biri İstanbul, diğeri de Yalova’da. Bahri Özdinç, pek çok tekstilci gibi eleman bulamamaktan şikayetçi. Kalifiye eleman bulabilse daha fazla üretim yapabileceklerini vurguluyor. Şu anda 180 kişiye istihdam sağlıyor. İç giyimde kadın ve erkekte her alanda üretimi var.

2 bin çeşit üründe yıllık üretim miktarları ise 600 bin adet. İç giyimde şu sıralar yeni trend olarak ev giyimi şeklinde pijamaya odaklanmış durumda. Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye de ihracatı var. Özdinç, cirolarında iç pazarın yüzde 60, ihracatın ise yüzde 40 oranında payı bulunduğunu aktarıyor.

O, özellikle Mısır pazarında çok iyi olduklarını markalarının taklit edildiğini vurguluyor.

‘Tasarımımız gelişmeli’

İç karışıklıklar nedeniyle ihracatlarının azaldığı ülkeleri ise başka ülkelerle ikame etme yoluna gittiler. Finansal rakamlarına da değinen Özdinç, 2014 yılı ciro hedeflerini 20 milyon TL olarak açıklıyor.

Bahri Özdinç, aynı zamanda sektörün duayenleri arasında. Uzun yılllar İç Giyim Sanayicileri Derneği’nin başkanlığını da yürüttü. Türkiye’de sektörün gelişiminin de birebir tanıklarından. Özdinç, sektörün hızlı gelişim gösterdiğini belirterek, şunları söylüyor:  
“İhracat bavul ticaretiyle başladı. bugün çevre ülkeler, Ortadoğu ve Körfez’in iç giyim ihtiyacını karşılıyoruz. Sektörün ihracatı 1.5 milyar dolar. İç pazarın büyüklüğü 2 milyar dolar, toplamda 3.5 milyar dolarık bir sektörüz. İç giyimde çevre ülkelerde başarılıyız. Ama bundan bir sonraki adım olarak artık tasarımın gelişmesi lazım. İç giyim tasarımında açık var. Tasarımcılar dış giyime daha çok odaklı. Bu alanda büyük potansiyel var.”

‘Sutyende beden bilinmiyor’

Türkiye’dek iç giyim alışkanlıklarına da değinen Özdinç, tüketicilerin özellikle sutyende çok bedenlerini bilmediklerini ve sırt çevresini anlatan ‘kup’ bilgisinin az olduğunu aktarıyor. Özdinç, “Sutyende en çok 85 B satıyor. Kup çok çalışamıyoruz çünkü satış mağazlarının alanları az olduğu için çok ürün konulamıyor. Ama ‘kup’ alışkanlığı giderek yerleşiyor. İç giyimde yeni yıl trendi ise petrol yeşili, vişne çürüğü ve leopar rengi. Takılıp çıkarılan aksesuarlar da bu yıl Moda olacak” diye anlatıyor.

‘Zorluklar karşısında hiçbir zaman yılmadık...’

Anıl İç Giyim’de bugün ailenin ikinci kuşağı da iş başında. Özdinç’in iki oğlu bir kızı, kardeşinin çocukları ve ortağının çocuğu da firmada çalışıyor. Özdinç, hepsinin farklı bir bölümden sorumlu olduğunu ve firmaya dinamizm kattıklarını kaydediyor. Özdinç, iş hayatında başarının sırrını da şöyle açıklıyor:

 “Her zaman dürüstlük ve çalışma azmi olması. Ciddi zorluklarla karşılaşılınca hiç yılmamak. Biz pek çok krizi geride bıraktık. Özellikle 24 Ocak kararlarından çok etkilendik. Ama hiç pes etmedik. Ayrıca sadece belli bölgeye değil, bütün dünyaya üretim hedeflenmeli.”
Hanife Baş/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde