Varillerin sırrını hamallar çözecek
Tuzla'nın Orhanlı Beldesi'nde toprağa gömülmüş halde bulunan ve zehirli kanserojen madde fenor içeren varillerin kime ait olduğunun bulunması için İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler inceleme başlattı.

Bir yandan topraktan varil fışkırırken, bu dehşetin sorumlularının bulmaya çalışan ekipler de sır perdesini aralayacak tüm ipuçlarını değerlendiriyor. Çevrede yapılan ilk araştırmada bölgede oturan köylülerin ifadelerine başvuruldu. Yapılan inceleme sonucunda zehir dolu varilleri gece geç saatlerde gömdükleri öne sürülen ve hamallık yaptığı öğrenilen iki kişi ile hamallara yardım ettiği iddia edilen bir kişinin yakalanması için jandarma çalışma başlattı.
BELEDİYE GÖREVLİLERİ ZANNETTİK
Görgü tanıkları, isimlerinin 'Zeki' ve 'Mehmet' olduğunu söyledikleri iki hamal ve bir köylünün, varilleri gece geç saatlerde bölgeye getirerek attıklarını defalarca gördüklerini söyledi. Köylüler, jandarmaya verdikleri ifadelerde, 'Biz varillerin içinde ne olduğunu bilmiyorduk, ama bazı geceler bu üç kişiyi burada çalışma yaparken görüyorduk. Biz onları belediyenin adamları sanıyorduk. Meğer buraya zehir gömmeye geliyorlarmış. Birçok kez bu kişileri varilleri gömerken gördük' dedi. Ekipler ilk olarak bu üç kişinin kimliğini belirlemeye çalıştı. Görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda eşgalleri belirlenen üç kişinin yakalanması halinde Türkiye'yi sarsan 'varil skandalı' büyük ölçüde çözülmüş olacak.
'Cenazeler' kaldırılıyor
Bulunan zehirli varillerin çıkarılmasına bugün saat 11.00'de başlanacak. Variller ilk tespit edildiğinde çevreye olan etkisinin bertaraf edilmesi kastıyla 'Cenazenin nasıl kaldırılacağına bakalım' diyen İstanbul Valisi Muammer Güler ile, valiye 'Cenaze oraya gömülürken neredeydiniz?' diye soran Orman Bakanı Osman Pepe de çalışmaları yerinde inceleyecek.
Varillerin kaldırılması için dün hazırlık yapıldı. Dedektörle varil arama çalışmaları sürerken zehirli atıkların bulunduğu alanın etrafına şeritler çekilerek görevlilerin dışındakilerin girmesine izin verilmedi. Sivil savunma ekipleri bölgeye basının ve protokolün çalışmaları takip etmesi için büyük bir çadır kurdu.
İzmit Atık Yakma ve Depolama Şirketi (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Bilal Şengün bütün halinde olan varillerin 30 kişilik ekip tarafından özel ekipmanlarla çıkarılacağını söyledi. Şengün, varillerin kapalı kamyonlarla merkezlerine nakledileceğini kaydetti. Varillerin kaldırılması çalışmalarında itfaiye ekipleri de olası bir yangına karşı sahada hazır bekletilecek.
Şüpheli şirket Gebze'de
Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi, Tuzla'da bulunan zehirli varilleri hangi firmanın toprağa gömdüğünü tam olarak tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, birkaç gün sonra basın toplantısıyla bir firmanın ismini açıklayacağını söyledi. Bölgede atık üreten firmaları incelediklerini ve bir şirket üzerinde şüphelerinin yoğunlaştığını belirten Ekşi, şüphelendikleri firmaya ilişkin sadece Gebze'de olduğu bilgisini verdi.
Varil sayısı 150 oldu
Varil arama çalışmalarına dün de devam edildi. Şimdiye kadar 150 civarında varil tespit edildiğini belirten Çevre ve Orman İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, varillerdeki maddelerden alınan numunelerin TÜBİTAK ve İZAYDAŞ'a gönderildiğini söyledi. Birpınar, içinde sıvı maddeler olan varillerin de bulunduğunu belirterek, variller çıkarıldıktan sonra topraktan numuneler alınarak inceleneceğini söyledi.
Özkan Tamirak/Akşam