Dolar
40,3966
0,03%
Euro
46,9314
0,26%
Sterlin
54,2233
0,08%
Bitcoin
4.766.315
-1,20%
BİST-100
10.366,16
-0,04%
Gram Altın
4.350,997
0,36%
Gümüş
38,25
0,22%
Faiz
43,1
0,00%

Ukrayna ile savaşta olan ve gelirleri azaldığı için bütçe açığı büyüyen Rusya'da hedefte oligarkların serveti var

2025'in ilk dört ayında bütçe açığı yaklaşık 41 milyar dolar olan ve ekonomik olarak zor günler yaşayan Rusya'da kamulaştırma uygulamaları ülke gündemine girerken Duma'dan tartışma yaratacak yeni bir öneri geldi. Rusya Devlet Duması Ekonomi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Nikolay Arefyev, bütçe açığını kapatmak için ülkenin en zengin oligarklarının varlıklarının da devletleştirilmesini önerdi. Forbes verilerine göre Mart 2025 itibarıyla Rusya'da dolar milyarderi sayısı 146 ve servetlerinin büyüklüğü de 625,5 milyar dolar. Rusya Merkez Bankası'nın rezervi ise 632,35 milyar dolar. 

19.07.2025 23:27Güncelleme: 19.07.2025 23:30
Haberi paylaşın
Ukrayna ile savaşta olan ve gelirleri azaldığı için bütçe açığı büyüyen Rusya'da hedefte oligarkların serveti var
16px
32px

Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ardından Batılı ülkelerin onlarca yaptırımına uğradı. Bununla birlikte bütçe gelirleri azaldı ve ek finansman kaynakları bulma konusu özellikle acil hale geldi. 

2025'İN İLK DÖRT AYINDAKİ BÜTÇE AÇIĞI 41 MİLYAR DOLAR

2025 yılının ilk dört ayında bütçe açığı 3,2 trilyon ruble (yaklaşık 41 milyar dolar) olarak açıklanırken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 1,5 trilyon rubleydi (19,1 milyar dolar). 

Ülkede, petrol ve gaz satışlarından elde edilen gelirlerin azalması ve büyüyen açık nedeniyle, hazineyi canlandırmak için yeni kaynak arayışları başladı. 

Kamulaştırma uygulamaları ve bu konudaki tartışmalar ülke gündeminin en üst sıralarına yerleşti. Yalnızca muhalifler ya da akademisyenler değil, hükümet yetkilileri de şirketlerin ve bazı sektörlerin yeniden kamuya devrini konuşuyor.

MİLLİLEŞTİRME DALGASI MİLYARDERLERE YÖNELDİ

Devlet Duması Ekonomi Politikaları Komitesi Başkan Yardımcısı Nikolay Arefyev, Ukrayna'nın işgalinden kısa bir süre sonra Rusya'da başlayan özel işletmelerin millileştirilmesi dalgasının ülkenin en zengin milyarderlerinin varlıklarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi. 

turkrus.com'da yer alan habere göre, Rus medyasına konuşan Arefyev, "Zor zamanlarda kullanılabilecek yeterince rezervimiz var" diyerek, yalnızca geçen yıl Rus milyarderlerin servetinin toplamda 25 milyar dolar arttığını söyledi.

'SEÇKİNLERİN KAYNAKLARINI MİLLİLEŞTİRİRSEK, SORUNLARI ÇÖZMEYE YETECEKTİR'

Rus milletvekili, bu kesimin gelir kaynaklarının kamulaştırılması halinde, ülkenin mevcut ekonomik sorunlarını çözmek için yeterli kaynağın yaratılabileceğini savundu. Milletvekili, "Oligarşik seçkinlerin kullandığı gelir kaynaklarını millileştirirsek, bu para ekonomik sorunları çözmeye yetecektir" diye konuştu. 

OLİGARKLARIN TOPLAM SERVETİ 625,5 MİLYAR DOLAR

Forbes'un verilerine göre, Mart 2025 itibarıyla Rusya'da 146 dolar milyarderi vardı. Yıl içinde sayıları 21 kişi artarken, toplam servetleri 48 milyar dolar arttı. Oligarkların toplam serveti 625,5 milyar dolar. Bu rakam, 632,35 milyar dolar olan Merkez Bankası'nın altın ve döviz rezervlerine neredeyse eşit. 

Moscowtimes.ru'daki haberde ise şimdiye kadar millileştirme sonucu varlıklarını kaybeden tek bir Rus milyarder oldu. Bu, Yuzhuralzoloto maden işletmesine devlet yararına el konulan Konstantin Strukov'du (Forbes listesinde 1,9 milyar dolarlık servetiyle 78'inci sırada).

Hedefte ayrıca, Forbes'a göre 2,9 milyar dolarlık servetiyle Rusya'nın en büyük tarım holdingi Rusagro'nun kurucusu Vadim Moşkoviç de vardı.

3 YILDA 50 MİLYAR DOLAR FABRİKA VE İŞLETME MİLLİLEŞTİRİLDİ

Ukrayna ile süren savaş boyunca Rus yetkililer 3,9 trilyon ruble (yaklaşık 50 milyar dolar) değerinde fabrika ve işletmeyi millileştirdi. Bu miktar, Ulusal Refah Fonu'nun likit kısmına (4,1 trilyon ruble) denk geliyor ve ülkenin askeri bütçesinin üçte birine eşit.

Rusya'daki varlık ele geçirme, devletin tahıl tüccarı Rodnye Polya'yı, Domodedovo Havalimanı'nı, Rusya'daki en büyük depo varlıklarının sahibi olan Raven Russia'yı, kurşun ve çinko üreticisi GMK Dalpolimetall'ı ve petrol sahası hizmetleri şirketi Borets'i mahkemeler aracılığıyla millileştirmesiyle bu yılın başında hız kazandı. Millileştirilen işletmelerin bir kısmı, anlaşmaların bir parçası olarak federal bütçeyi yenileyen yeni sahiplerine satılıyor. Geçen yıl bu yeniden özelleştirmeden 132 milyar ruble elde edilmişti. 

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Fed'in Bej Kitabı: Gelecek aylarda maliyet baskıları yüksek kalmaya devam edecek
Fed'in Bej Kitabı: Gelecek aylarda maliyet baskıları yüksek kalmaya devam edecek#Fed