Rus oligark Usmanov, Uluslararası Eskrim Federasyonu Başkanlığı’na geri döndü

Rus oligark Usmanov, Uluslararası Eskrim Federasyonu Başkanlığı’na geri döndü

Vladimir Putin’in en sevdiği oligarlardan biri olarak nitelendirilen Alisher Usmanov, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaptırımlar yüzünden istifa ettiği Uluslararası Eskrim Federasyonu Başkanlığı’na yeniden seçildi. Usmanov’un renkli ve dikkat çekici bir hikayesi var. Gazprom’da yöneticilikten dev bir grubun sahipliğine uzanan yolculuğunda hapis de var Arsenal gibi futbol devi bir kulübün hissedarlığı da…

Rus oligark Usmanov, Uluslararası Eskrim Federasyonu Başkanlığı’na geri döndü
16px
24px
30.11.2024 19:05Güncelleme: 30.11.2024 19:19
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Özbek asıllı Rus iş insanı Alisher Usmanov, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirilen Uluslararası Eskrim Federasyonu (FIE) olağan kongresinde başkan seçildi. Bu sıradan bir seçim haberi gibi görülse de aslında öyle değil… Zira Usmanov, yeni gelmedi geri geldi!

SSBC döneminde Özbekistan’da eskrim sporcusu olan Usmanov, 2004 yılında oluşturduğu "Eskrim Geleceği İçin" adlı yardım fonu aracılığıyla eskrimin yaygınlaştırılmasını destekledi. 2001-2009 arasında Rusya Eskrim Federasyonu, 2005-2009 arasında Avrupa Eskrim Konfederasyonu başkanlığını yürüttü. Daha sonra Uluslararası Eskrim Federasyonu Başkanı oldu. 2012 ve 2016’de yeniden seçildi. 2021’de de seçildi ancak Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında uygulanan yaptırımlar yüzünden 2022’de istifa etti. 

DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ LİSTESİNDE

Peki Alisher Usmanov kim? 1953 doğumlu olan Usmanov, iş dünyasında Rusya’nın en güçlü adamlarından biri olarak nitelendiriliyor. Forbes dergisinin 2015 yılında yaptığı sıralamada 13.5 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın üçüncü, dünyanın 71’inci zengin insanı olarak yer aldı. 2024 verilerine göre ise 13.4 milyar dolarlık servetiyle 144’üncü sırada olduğu ifade ediliyor. 

Usmanov’un serveti maden, kereste ve finans işlerine dayanıyor.  Metallonivest’in büyük hissedarlarından olan Usmanov, Gazprom’un yan kuruluşu Gazprom Investholding'in başkanlığını yürüttü.

MEDYA VE ARSENAL’E YATIRIM YAPTI

Rus Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) üyesi olan Usmanov, 2006 yılında medyaya yatırım yapmaya başladı. Rus oligark Boris Berezovsky’ye ait Kommersant adlı gazeteyi 200 milyon dolara satın aldı. Aynı yıl Rus spor TV kanalı 7TV’nin yüzde 50 hissesini 25 milyon dolara, 2007'de Rus TV müzik kanalı Muz-TV’nin yüzde 75’ini 300 milyon dolara aldı.  

2007'den 2018'e kadar İngiliz futbol takımı Arsenal’in hissedarıydı. 2018'de Arsenal'deki hisseleri için 550 milyon sterlinlik bir teklifi kabul etti ve hisselerini Amerikalı iş insanı Stan Kroenke'ye sattı. Bir başka İngiliz futbol takımı Everton’a sporsorluğu ise yine savaştan sonra askıya alındı. 

6 YIL HAPİS YATTI, MAHKUMİYETİ BOZULDU

Rusya'nın ikinci büyük mobil telefon operatörü MegaFon’un ve dünyanın en büyük bakır yataklarından birini geliştiren Udoka Copper'ın ortağı olan Usmanov 1980'lerde dolandırıcılık ve zimmete para geçirme suçlamasıyla altı yılını bir Sovyet hapishanesinde geçirdi, ancak mahkumiyeti daha sonra bozuldu. 2000 yılında, sonunda Özbekistan Yüksek Mahkemesi kendisine karşı açılan davanın uydurma olduğuna ve hiçbir suç işlenmediğine karar verdi. 

UKRAYNA İLE SAVAŞTAN SONRA AB VE ABD YAPTIRIM UYGULADI

Rusya-Ukrayna savaşından sonra Avrupa Birliği Usmanov'u kara listeye aldı, kendisine AB çapında seyahat yasağı koydu ve tüm varlıklarını dondurdu. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de kendisine benzer yaptırımlar uyguladı. Usmanov, Avrupa Birliği’nin resmi gazetesinde “Vladimir Putin'in en sevdiği oligarklardan biri” olarak adlandırıldı. Usmanov iddiaları reddetti ve yaptırımların kaldırılması için Avrupa Adalet Divanı’na itirazda bulundu. Talebi 7 Şubat 2024'te itiraz reddedildi. Ancak AB Konseyi, Usmanov'un yaptırım gerekçesinden "oligark" terimini çıkardı. 

İNGİLTERE’DE ALDIĞI GAYRİMENKULLER DİKKAT ÇEKTİ

Bu arada Alisher Usmanov, İngiltere’de aldığı gayrimenkullerle de çok konuşuldu. 2004 yılında 10 milyon sterline Surrey'de 300 dönüm bir arazide yer Tudor malikanesi Sutton Place’i aldı. 2008’de ise Londra’nın Highgate banliyösünde Beechwood House’u Katar Şeyhi Hamad bin Halife el Tani’den 48 milyon sterline satın aldı. Usmanow’un Sardurya adasında da görkemli bir villasının olduğu biliniyor. 

800 MİLYON DOLARLIK DİLBAR YATINA HAMBURG’DA EL KONDU

Annesinin adını taşıyan Dilbar adlı üç süper yatı olduğu medyaya yansıyan Usmanov, ilk iki Dilbar’ı sattı. 512 metrelik üçüncü Dilbar’ı 2015’te suya indirdi. 84 tam zamanlı mürettebatın olduğu, 25 metrelik bir yüzme havuzu, iki helikopter pisti ve bir gemi içi bahçesi bulunan yatın 800 milyon dolara mal olduğu yazılıp çizildi. 

2022 Nisan’ında uluslararası Alman yetkililer Usmanov’a yönelik yaptırımlar yüzünden Dilbar’a Hamburg’da el koydu. Ancak mülkiyete ilişkin soruşturmalar sonucunda kız kardeşine ait olduğu ortaya çıktıktan sonra tarafından karar donduruldu.

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde