Marifet, zorluklara gögüs germektir
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Uzakdoğu'nun devlet destekleriyle kaptan olmak iş değildir"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Uzakdoğu'nun devlet destekleriyle kaptan olmak iş değildir. Marifet her türlü olumsuzluğa karşı ayakta kalıp büyüyebilmektedir'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, Konya Ticaret Odası'nın 125. kuruluş yıldönümü nedeniyle Rixos Otel'de düzenlenen programda, Avrupa'daki şirketlerin sosyal sorumluluk ve müşteri memnuniyeti kavramlarıyla yeni tanıştığını, Türk insanının ise yüzyıllar önce ''müşterinin velinimet olduğu'' ilkesini benimsediğini söyledi. Toplam kalite yönetiminin ilk örneğinin ahiliğin temel felsefesi olan hizmette mükemmellik anlayışında görüldüğünü kaydeden Hisarcıklıoğlu, Konya'nın ekonomi, ticaret ve sanayide büyük başarılar yakaladığını söyledi.
Bu başarıda ahilik geleneğinden gelen dayanışma faktörünün öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ahlak ile sanatın ahenkli bileşimi olan ahilik sayesinde yardım ve sosyal dayanışma esaslarına bağlı kalındığını belirtti. Konyalılar'ın kazandıklarını hayır işlerinde kullanmayı da bildiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Uzakdoğu'nun devlet destekleriyle kaptan olmak iş değildir. Marifet her türlü olumsuzluğa karşı ayakta kalıp büyüyebilmekte. İşte o yüzden gerçek kaptanlar, Konyalı müteşebbisler başta olmak üzere Anadolu'nun tüm müteşebbisleridir'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Konya'nın başarısı ile Türkiye'ye örnek olduğunu ve ekonomik büyümeye geçtiğini söyledi. Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez de Konya'nın, geçmişte Çatalhöyük ile insanlığın doğuşuna, eşsiz misafirperverliği ile Anadolu Selçukluları'na, Mevlana'sı ile hoşgörüye, geçmişte sahip olduğu yüzlerce medresesi ile eğitime ve kültüre, bugün de 30 binden fazla KOBİ'si ile sanayi ve ticarete başkentlik yaptığını söyledi.
Konya'nın bugün dünyanın 106 ülkesine 100'den fazla ürün grubunda ihracat yaptığını aktaran Üzülmez, ihracat tutarının, Konya dışı gümrüklerle beraber 1.5 milyar dolara doğru ilerlediğini, hedeflerinin 5 milyar dolarlık ihracat olduğunu kaydetti.
Daha sonra, Konya ekonomisine katkı sağlayan 77 sanayiciye plaket verildi. Toplantıya, Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile çok sayıda sanayici ve iş adamı da katıldı