Feramuz Erdin yazdı
28 Mayıs seçiminden sonra ele alınması gereken en önemli konulardan biri de adalet, kolluk ve afet yönetimidir. Birbiri ile içi içe geçmiş bu farklı disiplinlerin görev tanımlarının yeniden ortaya konması, iş birliği ve yetkilerinin hiçbir tereddüte meydan vermeyecek şekilde tanımlanması kamu güvenliği için bir zarurettir.
Bütünleşik Güvenlik Yönetimi
Kamu Güvenliği ile ilgili tüm hizmetlerin planlı, amaca uygun, bilimsel, verimli ve ölçülebilir olması gereklidir.
Güncelliğini yitirmiş, ihtiyaca cevap vermeyen her türlü mevzuat ve uygulamalar ülkemiz şartları ve kabul edilmiş standartlara uygun olarak güncellenmelidir.
Görevlendirme, tayin ve terfilerde liyakat ve başarı esas alınmalıdır. Personelin performansı yapay zekâ tabanlı objektif kriterlere göre ölçülmelidir.
Kamu Güvenliği ile ilgili birimlerin arasındaki işbirliği, iletişim ve imkânlar artırılmalıdır. Kolluk birimlerinin tek bir yönetim çatısı altında birleştirilmesi hedeflenmelidir.
Özel Güvenlik mevzuatındaki yapısal sorunlar giderilmelidir. Özel güvenlik personelinin görev ve yetkileri yeniden belirlenerek, Önleyici Özel Kolluk olarak tanımlanması ve genel Kamu Güvenliği sistemi içinde aktif olarak yer alması sağlanmalıdır.
Belediye zabıtası ile ilgili de iyileştirme ve mevzuat yenilemesi yapılmalıdır.
Genel ve özel kolluk personelinin seçilme, eğitim, uzmanlaşma, çalışma, özlük ve emeklilik hakları yeniden düzenlenmelidir. Birimler arası geçiş ve yükselme imkânı sağlanmalıdır.
Adli Kolluk teşkilatı güçlendirilmeli, adaletin hızla tecellisi için emekli kolluk personeline dedektiflik ve adli delil toplama yetkisi verilmelidir.
B. İstihbarat, Terör, Bağımlılık ve Organize Suçlarla Mücadele
Organize suçlarla mücadelede yeni bir aşamaya geçilmelidir. Sınır aşan organize suçlarla sıfır toleransla mücadele edilmelidir.
Çetelerin ve organize suç örgütlerinin iş insanlarının kâbusu olmasına müsaade edilmemelidir.
Bağımlılık yapıcı yasak maddelerin imali, ithali, dağıtımı ve satışı ile ilgili yaptırımlar artırılmalı, kolluk birimleri bu amaçla yeniden yapılandırılmalıdır.
Terörle Mücadele eden tüm birimler ve personelleri desteklenmeli ve koordinasyon içinde olmaları sağlanmalıdır.
Kritik görevlerde çalışan personel ve yakınları emekliliğinde dahi sahipsiz bırakılmamalı, Devletle olan irtibatları vefa çerçevesinde devam ettirilmelidir.
Türk insanının enerjisini emen küresel ve bölgesel terör örgütleri, motivasyonuna bakılmaksızın hedefe alınmalı ve mücadele edilmelidir.
Modern istihbarat sistemlerinden faydalanmak suretiyle terör daha kaynağında kurutulmalıdır.
Trafik güvenliği ve düzeni sağlanmalıdır. Kanunla belirlenmiş olanlar haricinde, trafikte ayrıcalıklı uygulamalara müsaade edilmemelidir.
Afete Dirençli Toplum Esaslı Bütünleşik Afet Yönetimi
Kamu veya özel sektör ayrımı yapılmaksızın acil durum hizmetlerinde vardiyalı olarak çalışan kolluk, hekim, sağlık personeli, itfaiyeci ve diğer personeller için yeni bir meslek mevzuatı oluşturulmalıdır. Özlük, maaş ve emeklilik durumları yeniden düzenlenmelidir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi toplum odaklı olarak planlanmalıdır. Kamu kurumlarının yanında toplumun da süreçlere katılımcı olarak afete dirençli hale getirilmesi sağlanmalıdır.
Afet Yönetimi Risk Yönetimi, Kriz Yönetimi ve İstikrar Planlaması olmak üzere üç aşamalı şekilde planlanmalıdır. Öncelikle afet risklerinin azaltılarak can ve mal kaybının önlenmesine ağırlık verilmelidir.
Afetlerde Yumuşak Güç olarak görev yapan sivil toplum kuruluşları ile iş insanları Devlet koordinasyonuna alınmalıdır.
İstikrar Planı uygulaması ile afet sonrasında hayatın en kısa sürede normale dönmesi sağlanmalıdır.
Afet yaratma kapasitesi nedeniyle, kritik altyapı, üretim ve depolama tesislerinin fiziki ve siber güvenliği kurulacak özel bir birim tarafından kamusal yönlendirme ve denetime tabi olmalıdır.
Dünyanın her tarafında ticaret yapan rekabetçi iş insanlarımızın karşı karşıya olduğu güvenlik riskleri devlet tarafından takip edilmelidir. Can, mal, seyahat, tedarik ve lojistik güvenliklerinin takibinin sağlanması için ayrı bir birim kurularak, iş dünyası ile yakın ilişki içinde çalışmalıdır.
Feramuz Erdin, Güvenlik ve Kriz Yönetimi Danışmanı Eğitimi ve 30 yılı aşan kamu ve özel sektör tecrübesi ile güvenlik ve kriz yönetimi alanında ispatlanmış uzmanlık kariyerine sahiptir. Uzmanlık alanı ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmakta ve kurumsal yapılar ile sivil toplum kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vermektedir.
patronlardunyasi.com
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |