The Guardian’dan Jillian Ambrose’nin haberine göre, bankalar, Paris iklim anlaşmasından bu yana fosil yakıt şirketlerinin küresel tahvil piyasalarından 1 trilyon Euro'dan (28.900.552.090.000,00 Türk lirası) fazla para toplamasına yardımcı oldu.
DEUTSCHE BANK, HSBC VE BARCLAYS
Avrupa'nın en büyük bankaları, sıfır karbona yönelik çabalarda, fosil yakıt şirketlerine doğrudan krediler ve diğer finansman imkanları yoluyla verdikleri mali desteği sınırlama yönünde giderek artan bir baskıyla karşı karşıya. Ancak 190'dan fazla ülkenin Paris'teki BM zirvesinde kirliliği azaltarak küresel ısınmayı sınırlama konusunda anlaşmaya vardığı 2016'dan bu yana yapılan binlerce işlemin analizi, Deutsche Bank, HSBC ve Barclays gibi borç verenlerin petrolün genişlemesinden kar elde etmeye devam ettiğini ortaya çıkardı.
ÇEVREYE DEĞİL PARAYA BAKIYORLAR
Bulgular, sürdürülebilir yatırım kampanyacıları arasında, bankaların, yeni projeler için doğrudan kredi vermeyi aşamalı olarak kaldırmayı açıkça taahhüt etmelerine rağmen, dünyanın karbon emisyonlarını artırmaktan sorumlu enerji şirketlerine "gizli" mali destek sunmaya devam ettikleri yönündeki endişeleri artırdı. Tahviller, şirketler tarafından belirli projelere veya genel operasyonlara fon sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla ihraç edilir. Şirket ile tahvili satın alan yatırımcılar arasında etkili bir şekilde bir IOU görevi görürler. Bankalar, tahvilleri müşterilerine ve diğer yatırımcılara sigortalayarak ve pazarlayarak ve danışmanlık veya idari hizmetler sağlayarak ücret kazanırlar. Aracılık yapan bankalar, tahvil satışlarını, küresel tahvil piyasasındaki yatırımcılara satmadan önce satın alarak garanti altına alıyor. Tipik olarak tek bir tahvil ihracı birden fazla bankanın yardımını içerecektir.
PETROL ŞİRKETLERİ PETROBRAS VE ROSNEFT YER ALIYOR
Soruşturma yalnızca, Urgewald kampanya grubu tarafından fosil yakıt üretimini artırma hedeflerini kamuya açıklayan ve yalnızca Paris iklim anlaşmasından bu yana tespit edilen enerji şirketlerinin tahvillerine odaklandı. Anlaşma, artan sıcaklıkları sanayileşme öncesi seviyelerin 2 derecenin oldukça altında sınırlama hedefini yüceltiyordu. İklim uzmanları hiçbir yeni fosil yakıt projesinin Paris anlaşmasıyla uyumlu olmadığı konusunda uyardı. Araştırma, 2016'nın başından bu yana küresel tahvil piyasaları aracılığıyla ihraç edilen bu tür tahvillerin 1 trilyon Euro olduğunu ortaya çıkardı. Büyük borç alanlar arasında Brezilya'nın devlete ait petrol şirketi Petrobras ve Rus devlet petrol şirketi Rosneft yer alıyordu. Paris anlaşması küresel hükümetleri harekete geçme taahhüdünde bulundu.
CREDİT AGRİCOLE VE BNP PARİBAS’DA ARALARINDA
Araştırmaya göre Avrupa'nın en büyük fosil yakıt tahvili kolaylaştırıcıları Almanya'daki Deutsche Bank, Britanya'daki HSBC ve Barclays ile Fransız bankaları Crédit Agricole ve BNP Paribas oldu. Kampanyacılara göre, Avrupa'nın finans merkezleri üzerinde iklim uyumlu politikalar benimseme yönündeki baskı arttıkça, birçok banka büyük fosil yakıt şirketleriyle olan klasik borç verme ilişkilerinden uzaklaşarak şirket tahvili ihracına yardımcı olarak daha dolaylı desteğe yöneldi.
patronlardunyasi.com
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |