Sıfır araçlarda uzun zamandır yaşanan tedarik sorunu ikinci el araç fiyatlarında büyük zamlara neden olmuştu. Yaşanan zamlar ve tedarik sorununun henüz çözülememiş olması ikinci el araç fiyatlarının geleceği ile soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, merak edilenleri cevapladı.
“YÜZDE 150’YE YAKIN ARTIŞLAR GÖRÜLDÜ”
milliyet.com.tr'de yer alan habere göre Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Geçtiğimiz pazar günü geride bıraktığımız seçim sürecine kadar gerek fiyatlar gerek satış adetleri olarak yükselen bir 5 ay geçirdik. Ocak-mayıs arasında geçen beş ayda satış adetlerinde bazı aylarda yüzde 100 artış yaşanırken bazı aylarda geçen yıla oranla yüzde 150’ye yakın artışlar görüldü.
“BAYRAM VE YAZ DÖNEMİNDE HAREKETLENME YAŞANACAK”
Şu an seçim döneminin hemen akabinde olduğumuz için ikinci el otomobilde sakinlik söz konusu. Ancak yaklaşan Kurban Bayramı ve yaz dönemi sebebiyle kısa sürede tekrar hareketlenme yaşanacağı düşüncesindeyiz.
"ARAÇ ALIMI BİR YATIRIM OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Önümüzde koşullara göre gelişebilecek birden fazla ihtimal var. Kur ataklarının ve enflasyonun önüne geçilir, vatandaşlarımız birikimlerini daha kazançlı gördükleri farklı bir alanda değerlendirip talep düşerse, fiyat artışları normal düzeyde olacak satış adetleri ise daha sabit bir seyir izleyecektir.
Sıfır araçlarda bazı markalarda mayıs ayı itibarıyla fiyat artışlarına gidildi. Tedarik ve üretimde yaşanan sıkıntılar sebebiyle sıfır araçta bulunabilirlik hala olması gerektiği seviyede değil. Ancak yaz ayları ile beraber tercih edilen bazı markalarda üretimin artacağı, bu sebeple arz sıkıntısının azalacağı yönünde bilgiler almaktayız.
Şu anda otomobil önemli bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Önümüzdeki süreçte vatandaşlarımızın birikimlerini değerlendireceği ve daha karlı gördükleri yatırım alanlarına teşvikler artar ve farklı imkanlar sunulursa elbette birikimler o alanlara kayabilir.
“İHTİYAÇ HASILINDA OTOMOBİL ALINMASI EKONOMİMİZ AÇISINDAN FAYDALI OLACAKTIR”
İhtiyaç hasılında otomobil alınması, birikimlerin farklı alanlarda da değerlendirilmesi hem sektörümüzdeki fiyat istikrarı hem de ülke ekonomimiz açısından daha faydalı olacaktır. Ancak bu bir anayasal hak olduğundan vatandaşlarımızın tercihi elbette kendilerine aittir. Bu noktada karşımıza çıkan asıl sorun “Kayıt Dışı Ticaret” maksadıyla otomobil alan kişilerdir.
“VERGİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLMAYAN KİŞİLER PİYASA OLUŞTURUYOR”
Elimizdeki veriler göstermektedir ki hiçbir vergi ve gider yükümlülüğü olmayan bu kişiler araçları dilediği yüksek rakamlarda yazarak piyasa oluşturmaktadır.
Şu an piyasadaki otomobillerin %43’ü yani neredeyse her 2 otomobilden 1 tanesi kayıt dışı amaçla alınıp satılmaktadır. Fiyat artışlarındaki en önemli sebeplerden olan ve ekonomimizde ciddi vergi kayıplarına neden olan bu konu ile alakalı otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası’nda çözümleri ile alakalı çalışmalar yürütmekteyiz.”
patronlardunyasi.com
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |