Zorlu Konak projesinin durdurulması için başvuru

Zorlu Konak projesinin durdurulması için başvuru

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Zorlu Konak gökdelen projesinin, “mevzuata aykırı olarak verilmiş olan ruhsatın durdurulması” için hem Konak Belediyesi'ne hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı`na başvurdu.

Zorlu Konak projesinin durdurulması için başvuru
16px
24px
12.12.2019 15:18
ABONE OLgoogle

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Zorlu Konak gökdelen projesinin, “mevzuata aykırı olarak verilmiş olan ruhsatın durdurulması” için hem Konak Belediyesi'ne hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı'na başvurdu. Kent merkezinde yeni bir kent suçunu önlemek adına yetkili kişileri ve ilgili kurumları gereken işlemleri yapmaya çağıran TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, konu ile ilgili bir açıklama yayınladı.

İzmir Büyükşehir Belediye başkan Tunç Soyer’in, konu ile ilgili basında yer alan açıklamalarının da değerlendirildiği oda açıklamasında, sürece ilişkin kimi noktaların yanlış anlaşıldığı kaydedildi. Tunç Soyer’in, projenin durdurulması için bundan önce 3 kez yasal girişimde bulunulduğunu ve mahkemelerce planların uygun görüldüğünü ifade ettiğinin belirtildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi: Zorlu'dan İzmir siluetine 146 metrelik hançer

“Öncelikle bahsedilen planlar söz konusu parseli de içeren Alsancak-Kahramanlar Bölgesi`ni kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarıdır. Tarafımızca açılan davalarla 2010 yılında onaylanan planın İzmir 4. İdare Mahkemesi`nin 2010/2024 E. 2011/1772 K. sayılı kararıyla iptal edildiği, 2013 yılında onaylanan planın İzmir 1. İdare Mahkemesi`nin 2013/1746 E. 2015/787 K. sayılı kararıyla iptal edildiği, 2015 yılında onaylanan planın İzmir 3. İdare Mahkemesi`nin 2016/429 E. 2017/1601 K. sayılı kararıyla iptal edildiğini hatırlatalım. Ancak ruhsat verilmesi konusunun 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının üst ölçeğe uyumu ile ilintili olduğunu da vurgulamak isteriz. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı sürecinin ne durumda olduğundan ziyade asıl önemli olan 02.10.2009`dan bugüne dek süren bir uyumsuzluğun varlığıdır.”

Zorlu'dan İzmir siluetine 146 metrelik hançer

Hem ilçe hem de büyükşehir belediyesi sorumlu

Tunç Soyer’in, ruhsatı Konak Belediyesi`nin verdiğini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin iptal etme yetkisinin olmadığını belirttiği kaydedilen açıklamada, şu görüşler savunuldu:

“Biliyoruz ki büyükşehir belediyelerinin imar denetim yetkisi ve hatta bununla yetkili birimleri bulunmaktadır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun "Büyükşehir belediyesinin imar denetim yetkisi" başlığı altındaki 11.maddesinde "Büyükşehir belediyesi, ilçe (…)(2) belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemeye yetkilidir. Denetim yetkisi, konu ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi istemeyi, incelemeyi ve gerektiğinde bunların örneklerini almayı içerir. Bu amaçla istenecek her türlü bilgi ve belgeler en geç onbeş gün içinde verilir. İmar uygulamalarının denetiminde kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından yararlanılabilir. Denetim sonucunda belirlenen eksiklik ve aykırılıkların giderilmesi için ilgili belediyeye üç ayı geçmemek üzere süre verilir. Bu süre içinde eksiklik ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, büyükşehir belediyesi eksiklik ve aykırılıkları gidermeye yetkilidir…" hükmü hem ilçe belediyesinin hem de büyükşehir belediyesinin sorumluluğu olduğunu ifade etmektedir.”

Tunç Soyer'den Birgün'e açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, Zorlu Konak gökdelen projesiyle ilgili olarak, "Bu kadar büyük yatırım yapacak vatandaşı küstürmemek lazım doğrusu. Burnundan getirmemek lazım. O nedenle belki detaylı bir çalışma yapılabilir ama prensip olarak karşı çıkmayı doğru bulmuyorum" sözleri eleştirilmişti.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın sorusu üzerine geçtiğimiz pazar günü Bornova Şeytan Deresi’nde açıklama yapan Tunç Soyer, "Gökdelen meselesi tarım arazisine yapılmadığı sürece yanlış değildir. Tarım arazisi olmamak zorunda, doğa olarak korunan bir alan olmamak zorunda. Ancak onun dışında bu şehir büyümek mecburiyetinde. Tabi ki doğal siluetini bozmaması gerekiyor. Bu konuda ama çok ciddi sayıda başvuru yapılmış daha öncede. 3 kere onay alınmış, 3 kere iptal edilmiş. Yani geçmiş dosyaları da incelemek gerekiyor. Hangi süreçlerden geçildi? Hangi gerekçelerle bu noktaya gelindi? Onlara da bakmak lazım. Ama sonuçta benim görebildiğim 3 kez burada inşaatı yapma hakkını almış bir yatırımcı var. Bu nedenle o ifadeyi kullanmıştım ama tekrar dediğim gibi geçmişe dönük biraz daha inceleme yapmakta fayda var" şeklinde konuşmuştu.

Namık Alkan - Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde