Ziraat Bankası’ndan 1 milyar dolarlık dış finansman

Ziraat Bankası’ndan 1 milyar dolarlık dış finansman

Ziraat Bankası, havale akımlarına dayalı seküritizasyon kapsamında 1 milyar dolar yurt dışı finansman sağladı.

Ziraat Bankası’ndan 1 milyar dolarlık dış finansman
16px
24px
05.05.2023 12:36
ABONE OLgoogle

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, Ziraat Bankası’nın Havale Akımlarına Dayalı Seküritizasyon Programı'nın kuruluşunu tamamlayarak, program altında 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli, toplamda 1 milyar dolar ihraç gerçekleştirdiği ifade edildi.

Açıklamada programın, dolar cinsi mal ve hizmet, ihracat, turizm, sermaye girişi ve bireysel transferleri içeren yurt dışı havalelere dayalı olarak tasarlandığı belirtilerek, ilk tertip ihraçların da uluslararası yatırım bankalarıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, seküritizasyon işleminin, teminatlı yapısı nedeniyle alternatif finansman kaynaklarına kıyasla maliyet ve vade avantajına sahip olduğu ifade edildi, ancak maliyet bilgisi yer almadı.

SEKÜRİTİZASYON NE DEMEK

Şirket ya da finansal kurum bilançolarının dönen varlıklar kısmında stok halinde yer alan, uzun vadeli ve taksitlere dayanan ve likit olmayan varlıkların ya da alacakların, bir merkezde ya da havuzda toplanarak likiditesi yüksek yeni menkul kıymetler türetilme işlemleridir.

Bu tip işlemler, kredi kartı alacakları, konut kredilerinden kaynaklanan alacaklar gibi çok geniş varlık tipine dayanabilmektedir.

Ancak, seküritizasyon işlemlerinin yapılabilmesi piyasaların derinliği ile doğrudan ilişkilidir. Menkulleştirme sonucunda oluşan likit varlıklar “Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK)” olarak ifade edilir.

Patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde