Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 300 milyonluk saat olayında neden sessiz?

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 300 milyonluk saat olayında neden sessiz?

Türkiye, çarşamba gününden beri Ziraat Bankası’nın çalışanlara dağıtmak üzere aldığı 300 milyon tutarındaki saatleri konuşuyor.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 300 milyonluk saat olayında neden sessiz?
16px
24px
28.11.2022 12:13
ABONE OLgoogle

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, geçen hafta TV100'deki yazısından Ziraat Bankası’nın çalışanlara dağıtmak üzere aldığı 300 milyon tutarındaki saatlerden bahsetti.

Ziraat Bankası, bankada 10 yıl ve üzerinde hizmet vermiş olan personele, kuruluşunun 159’uncu yıldönümü nedeniyle saat hediye etti. Personele dağıtılan saatlerin ortalama fiyatının 30 bin TL olduğu ve banka tarafından 15 bin adet alındığı öne sürüldü.

Etiket fiyatı itibarıyla Ziraat Bankası’nın 300 milyon TL’yi aşan bir ödeme yaparak temin ettiği belirtilen saatlerin, AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen iş insanı Satılmış Gürbüz’e ait şirketten alındığı iddia edildi.

Yılın ilk 9 ayında 24 milyar 833 milyon liralık kâr açıklayan Ziraat Bankası’nın personeline dağıttığı İsviçre yapımı Longines marka saatlerin fiyatının ise 31 bin TL değerinde olduğu belirtildi.

Yarkadaş, “Alımlar ihaleyle mi yapıldı? Gürbüz Saatçilik’i tercih etmenizin özel bir sebebi var mı” diye sordu.

ŞİRKETİN SERMAYESİ UÇTU

Gürbüz Saatçilik Kuyumculuk Turizm ve İnşaatçılık isimli şirketin sermayesinin 2014-2022 döneminde 500 kat arttığı öğrenildi.

Kayıtlara göre, şirketin 14 Şubat 2014 tarihindeki sermayesi kayıtlara, 50 bin TL olarak geçti. 4 Ocak 2017 tarihinde sermaye artışına giden şirketin 2017 yılı itibarıyla sermayesi, 1 milyon TL oldu. Şirket, 25 Ocak 2021 tarihinde sermayesini bir kez daha artırdı. 2017’de 1 milyon TL olarak belirlenen sermaye, Ocak 2021 itibarıyla 3 milyon TL’ye yükseltildi. Şirketin son sermaye artışı ise 14 Mart 2022 tarihinde yapıldı. Mart 2022’deki artırımla şirketin sermayesi tek seferde 25 milyon TL’ye kadar fırladı. Tek seferde yapılan 22 milyon TL’lik artırımın nakit olarak karşılandığı bildirildi.

GENEL MÜDÜRDEN AÇIKLAMA YOK

Ancak Ziraat Bankası Genel Müdür Alpaslan Çakar'dan olayın ortaya çıkmasından geçen 5 günde hiç bir açıklama gelmedi. Aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olan Çakar'ın sessiz kalması dikkat çekti.

İŞTE AKLA TAKILAN SORULAR… 

- Ziraat Bankası yönetimi 300 milyon TL’lik alımı yaparken, neden bir İsviçre markası olan Longines’i tercih etmiştir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ısrarla vurguladığı ‘’yerlilik ve millilik’’ nerede kaldı?

Bu markanın tercih edilme sebebi, Longines’in Türkiye’deki yetkili satıcısının AK Parti Akyurt Belediye Başkan adayı Satılmış Gürbüz olması mıdır?

Kamu bankasının, AK Parti’li bir belediye başkan adayının şirketinden 15 bin adet saat alması ne derece etiktir?

Bu saatler nasıl alınmıştır?

İhale yoluyla mı yoksa ‘doğrudan alım' yöntemiyle mi?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde