Ziraat, 300 Milyon Dolarlık arazi için Demirören'i pas geçti İBB'ye dava açtı!

Ziraat, 300 Milyon Dolarlık arazi için Demirören'i pas geçti İBB'ye dava açtı!

Demirören'in Göktürk'teki ipotekli arazilerini yine Demirören'e kiralayan Ziraat Bankası, bölgeyi “özel spor alanı” olarak kalmasını öngören plan nedeniyle İBB’ye dava açtı.

Ziraat, 300 Milyon Dolarlık arazi için Demirören'i pas geçti İBB'ye dava açtı!
16px
24px
19.01.2022 11:35
ABONE OLgoogle

 

Demirören Holding'in Ziraat Bankası'na borcuna karşılık verdiği ve bakanlık tarafından imara açılan, ancak mahkemenin imar kararını bozduğu Kemer Country'deki arazi, İBB tarafından yeniden spor alanı yapılmıştı.

Gazete Duvar'dan Hazal Ocak'ın haberine göre, Ziraat Bankası, arazilerin 'özel spor alanı' olarak kalmasına karar veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) dava açtı. Söz konusu alanın tekrar imara açılmasını isteyen banka, 'mülkiyet hakkından yararlanmasının engellendiğini' öne sürdü. En şanslı golfçü... Ziraat Bankası, kredi karşılığı aldığı araziyi yine Demirören'e kiralamış

NE OLMUŞTU?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in yayınladığı videoda Demirören Holding hakkındaki iddiaları ses getirmiş ve Meclis'e bile taşınmıştı. Peker, Demirören'in Ziraat Bankası'ndan çektiği krediyi ödemediğine ve Demirören Holding’e ait İstanbul Göktürk Kemer Country’deki golf sahasının bulunduğu araziye ilişkin çeşitli iddialarda bulunmuştu.

Demirören Holding’in ise Ziraat Bankası’ndan çektiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediyi ödemediği, kredi için ipotek ettirdiği araziyi ise borçlarına karşılık bankaya verdiği öğrenilmişti.

İpotekten kısa bir süre sonra, 4 Eylül 2018’de araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı.

MAHKEME PLANI İPTAL ETTİ, ZİRAAT BANKASI SATIŞA ÇIKARDI

Bakanlığın kararına karşı 2019 yılında açılan davada mahkeme, planın iptal edilmesine karar verdi. Bakanlık planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkardı. Bu plana karşı da dava açtı. Bu sırada Demirören’e ait söz konusu ipotekli araziler çekilen krediye karşılık borç ödenmediği için Ziraat Bankası’na devredildi. Bakanlığın ikinci planına karşı açılan davalarda da mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi ve bakanlığın itirazları reddedildi. Mahkeme kararına rağmen Ziraat Bankası, arazileri konut alanında kaldığını belirterek 20 Şubat 2020’de satışa çıkardı. Satışlar, bankaya çekilen ihtarname ile durduruldu.

İBB YENİDEN ÖZEL SPOR ALANI YAPTI

İBB mahkeme kararı doğrultusunda açık yeşil alan olarak değerlendirilmesi amacıyla Kemer Country yerleşkesi içindeki bu arazilere ilişkin yeni bir imar planı hazırladı ve 9 Haziran’da askıya çıkardı. İBB yeni imar planıyla arazileri tekrar özel spor alanına aldı. Ziraat Bankası İBB’nin hazırladığı yeni plana itiraz dilekçesi yazarak söz konusu arazilerin Ziraat Bankası adına kayıtlı olduğu belirtti ve mülkiyet hakkının imar planı yoluyla kısıtlandığını ileri sürdü.

Bir deliğin Ziraat'e maliyeti 17.7 Milyon Dolar! CHP'li Çetin Arık: Demirören'in 10 milyon dolara aldığı golf sahasını Ziraat'e 320 Milyon Dolara sattığı doğru mu?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde