Yüzlerce Türk işçisi Cezayir'de bir yıldır rehin

Yüzlerce Türk işçisi Cezayir'de bir yıldır rehin

Cezayir’de askeri hastane inşaatında çalışan 150 Türk işçi mahsur kaldı. Müteahhit firmanın ülkeyi terk etmesinin ardından 12 aydır maaşlarını alamayan işçilerin şantiyeden çıkmasına izin verilmiyor.

Yüzlerce Türk işçisi Cezayir'de bir yıldır rehin
16px
24px
20.12.2019 11:49
ABONE OLgoogle

Türk işçilerinin yardım talebini CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, TBMM’de dile getirdi. Sümer, 2020 bütçesi görüşmeleri sırasında söz alarak Bechar kentinde Cezayir ordusu için hastane yapan Türk firması olan Kayı İnşaat’ın ülkeyi terk ettiğini, Cezayir güvenlik güçlerinin de bir yıldır maaşlarını alamayan işçilerin şantiyeden çıkmasına izin vermediklerini belirtti.  12 aydır maaş alamayan Kayı Holding'in işçileri Cezayir’de grevde

Şantiye dışına çıkamayan işçilerin ülkeyi terk edemediğini kaydeden Sümer, “Güvenlik güçleri askeri alanlarda grev yapılamayacağı gerekçesiyle işçilerin yeniden işbaşı yapmaları, aksi durumda zor kullanacakları tehdidinde bulunuyor. Anlaşmalı firmalar işçilerin yemek ihtiyacını artık temin etmeyeceğini bildirmişlerdir. Adana’daki ailelerden bize gelen bilgilere göre Cezayir’deki işçilerimizin can güvenlikleri tehdit altında. Bu konuyu bilgilerinize sunuyor ve işçilerimizin acil yardım talebini iletiyorum” dedi.  'Kayı İnşaat'tan iflas açıklaması

“YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ” 

Sümer’in bu açıklamasının ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen bir notu Genel Kurul’da açıkladı.

Gül şu bilgileri verdi:

“Cezayir'in Bechar ve Ouargla şehrindeki askerî hastane projesinde çalışan 150 işçimizin on iki aydır maaş alamadığına ilişkin husus Cezayir Büyükelçiliğimizce yakından takip edilmektedir, inşaat firmalarıyla da temas devam etmektedir. Bu bağlamda, 5 Aralık tarihinde de Cezayir Büyükelçimizle bir toplantı düzenlenmiştir. Bu hususla ilgili uzlaşıya varılması yönünde bir beklentinin olduğu ve çalışmaların yapıldığı, konuyu hem inşaat firması yetkilileri hem de işçiler arasında çözümü için yakından takip etmektedir Dışişleri Bakanlığımız. Yine, bu konudaki takip yakından devam edecektir.”  Erdoğan, Ece ve Kayı İnşaat'a sert çıktı

TÜRKİYE O FİRMAYI 11 İŞÇİNİN ÖLÜMÜYLE TANIMIŞTI

2016 yılında Kayı İnşaat’ın Cezayir’deki iki şantiyesinde çalışan 600 inşaat işçisi 6 aydır ödenmeyen maaşları nedeniyle grev yapmıştı.

Türk firması Kayı İnşaat, 2012 yılındaki işçi cinayetiyle tanındı. Kayı İnşaat’ın taşeron firma olduğu İstanbul Esenyurt'taki Marmara Park alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde, işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda yangın çıkmış ve 11 işçi hayatını kaybetmişti.

11 işçinin iş cinayetiyle hayatını kaybetmesinin ardından tepkiler üzerine Kayı İnşaat yurt dışı projelerine ağırlık verdi. 11 işçinin öldüğü avm inşaatı kimin çıktı?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde