Yüksek kur Türkiye'yi AVM yaptı: Turistlerin harcama miktarı rekora gidiyor

Yüksek kur Türkiye'yi AVM yaptı: Turistlerin harcama miktarı rekora gidiyor

Yüksek kur ve ucuz tatil, Türkiye’yi alıveriş destinasyonu haline getirdi.

Yüksek kur Türkiye'yi AVM yaptı: Turistlerin harcama miktarı rekora gidiyor
16px
24px
07.12.2022 08:52
ABONE OLgoogle

Bu yılın 9 ayında Türkiye’ye sadece alışveriş amacı ile gelen turist sayısı 1 milyon 686 bin kişiye ulaşırken söz konusu turistlerin giyim ürünü ve ayakkabıya harcadıkları tutar da 4 milyar 502 milyon dolara ulaştı.

NB Ekonomi'den Yener Karadeniz'in haberine göre; yıl sonunda turist sayısının 2 milyona, giyim ve ayakkabı harcama tutarının ise 6 milyar dolara ulaşarak rekor kırması bekleniyor.

TÜİK'in açıkladığı 3. çeyrek turizm verilerine göre, bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye’ye 39 milyon 390 bin turist gelirken bunun yüzde 4,2’si yani 1 milyon 686 bini Türkiye’yi alışveriş nedeniyle tercih etti.

Söz konusu rakam turizmin zirve yaptığı 2019 yılının tamamında 1 milyon 691 bin kişi idi. Sektör temsilcileri, bu yılın tamamında alışveriş için gelen turist sayısının 2 milyonu aşmasını bekliyor.

 TÜİK verilerine göre bu yılın 9 ayında toplam turizm geliri 35 milyar doları aştı. Bunun 4 milyar 502 milyon dolarlık kısmı ise hazır giyim ürünü ve ayakkabı alıverişinden oluştu. Yine turizmin zirve yaptığı 2019 yılında ilgili kalemlerde harcama tutarı 4 milyar 929 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Yıl sonunda bu rakamın 6 milyar doları aşması bekleniyor. Tescilli Markalar Derneği Başkanı İzzet Stamati, turist alışveriş oranının yaz aylarına göre düşse de geçmiş yılların aynı dönemine göre artışın devam ettiğini söyledi. Stamati, “Turist alışveriş oranı yabancı markalarda yüzde 35’lerde. Bu oran geçen yıllarda yüzde 15-20’leri geçmezdi” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde