Yönetime girdi, TÜSİAD'ı öve öve bitiremedi

Yönetime girdi, TÜSİAD'ı öve öve bitiremedi

TÜSİAD'ın çiçeği burnunda Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Aydınlar, derneği öve öve bitiremedi

Yönetime girdi, TÜSİAD'ı öve öve bitiremedi
16px
24px
07.02.2010 11:26
ABONE OLgoogle

Şelale Kadak'ın röportajı

TÜSİAD'ın çiçeği burnunda Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Aydınlar, dernekte farklı seslerin çıkmasını zenginlik olarak niteliyor ve "Siyasiler eleştirilerden alınmamalı. Demokrasi bu. Dernek, riskleri göze alıp doğru bildiğini söylüyor. Benim de açıkçası hiçbir çekincem yok" diyor

Hiç bu kadar telefon almamıştım
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) yönetimine giren Mehmet Ali Aydınlar'ı ekonomi camiasından önce futbol camiası yakından tanımıştı. Koyu Fenerbahçeli Aydınlar, 6 yıl Fenerbahçe yönetiminde görev aldı, şimdi de Futbol Federasyonu'nda yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Aslında sivil toplum kuruluşlarına da yabancı değil. Zira, Malatya'dan yatılı olarak Haydarpaşa Lisesi'ne okumaya geliyor ve mezun olduğu bu lisenin derneğinin ve eğitim vakfının da başkanlığını yapıyor. Sonra da kendi sektörüyle ilgili derneklerin hem kurucusu hem de başkanı oluyor.

Ama işte TÜSİAD yönetiminde yer alması hepsinden çok daha fazla ses getiriyor. 'Hiç bu kadar telefon almamıştım' diyerek o da şaşkınlığını dile getiriyor. Mehmet Ali Aydınlar'ın girişimcilik öyküsü de gençlerin gıpta edeceği türden bir öykü. İşletme okuyup, mali müşavirlik işine başlıyor ve aslında bir dönem İstanbul'un en büyük mali müşavirlik şirketlerinden biri haline geliyor. Öyle ki 150 şirkete danışmanlık yapıyor ve 30 kişiye iş veriyor. Sonra bir gün 30 kadar doktor Acıbadem Hastanesi'ni kuruyor ve kendisinden danışmanlık yapmasını istiyor. Bu arada Aydınlar yüzde 10 da hisse alıyor. Öykünün devamını ve nasıl bir hastaneler zinciri haline geldiğini isterseniz Aydınlar'dan dinleyelim:

 Önce en çok merak ettiğim soru: Hastane işi kârlı bir iş mi?
Hayatım boyunca hiçbir işi para kazanmak için yapmadım. Yaptığım işi iyi yapmak istedim ve zaten iyi yapınca da para kazanıyorsun. Hangi iş olursa olsun, iyi yaparsanız kâr edersiniz.

 Önce danışmanlık yapıyormuşsunuz. Peki sonra ne oldu da Acıbadem sizin oldu?
Çünkü bir gün büyük hissedar, hisselerini satmak istedi. Ben de çoğunluk hisselerini alıp bu işe girdim. Ama 1998 yılına kadar müşavirlik işime de devam ettim. Acıbadem 1991 yılında kurulmuştu.

CİRO 500 MİLYON DOLAR
 Uzun bir süre tek hastane vardı diye hatırlıyorum. Kaç hastaneye ulaştınız? Yeni hastaneler açacak mısınız?
2000 yılına kadar tek hastanemiz vardı. 1995 yılından itibaren birçok semtte poliklinikler açmıştık. Sonra Bakırköy'deki hastanemizi açtık. Şu anda 9 hastanemiz var. 10'uncu hastanemizi Beşiktaş'ta, 11'inci hastanemizi Eskişehir'de açacağız. Yani 6 hastane İstanbul'da, diğerleri Bursa, Eskişehir, Kayseri, Adana ve Kocaeli'nde. Bodrum'da da projemiz devam ediyor. Ciromuz 500 milyon doları buldu.

 Acıbadem Üniversitesi neden kuruldu?
Biz eğitime önem veriyoruz. Öyle ki şu anda hastane içinde kişi başı eğitim 100 saatin üzerinde. Sağlık sektörünün nitelikli insan gücüne ihtiyacı var. Bunu da en iyi biz biliyoruz. O nedenle üniversite açtık ki bu açığın kapatılmasına katkımız olsun.

 Bugüne kadar sağlık işine ne kadar para yatırdınız?
Entegre olarak sağlık sektöründeyiz biz. Hastanelerimiz dışında, sağlık sigortası, anahtar teslim hastane yapımı, hastane cateringi (yemek hizmeti) , mobil sağlık hizmetleri işleri yapıyoruz ve bir de üniversitemiz var.

2009'DA BİZ % 25 BÜYÜDÜK
 2009 yılı sizin için nasıl bir yıldı?
Biz Acıbadem olarak yüzde 25'in üzerinde büyüdük. Krizde üç yeni hastane açtık. Ve biz bu hastanelere 260 milyon dolar yatırım yaptık.

 Hiç korkmadınız mı krizde bu kadar büyük yatırım yapmaya?
Benim bir felsefem var. Her yokuşun bir inişi vardır. Sürekli krizle yaşayamayacağımıza göre bu kriz mutlaka bir gün bitecek. Kriz bittiğinde yatırım yapmazsanız geride kalırsınız. Bu mantıkla ben yatırımlarımda hiç durmadım.

 Yurtdışında ne yapıyorsunuz?
Yurtdışında örneğin Rusya, Kazakistan ve Körfez bölgesinde hastane projeleri yapıyoruz, danışmanlık veriyoruz. İleride yurtdışında hastane de açacağız. Şu anda bu konuları çalışıyoruz. Biz hastane projelerinde iyiyiz. Türkiye'de de isteyenlere hastane yapıyoruz.

ORTAK, KRİZDEN ETKİLENMEDİ
 Yabancı bir ortaklığa gitmeniz size ne kattı?
Körfez'in en büyük yatırım şirketlerinden Dubaili büyük bir fon şirketi Abraaj Capital Acıbadem Hastaneleri'ne 2008'de ortak oldu. Yönetime katılmıyorlar. Birkaç yıl sonra da çıkacaklar. O bölgenin en kurumsal şirketi. Dubai'deki krizden etkilenmediler. Sermaye koydular şirketimize. Bizim büyümemizden etkilenmişlerdi. Hâlâ da büyüyoruz.

Sağlık sektörünü değil ülke menfaatini düşünürüm

Mehmet Ali Aydınlar, "Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu ülke varsa, biz de varız. STK'larda kendi çıkarlarımı düşünemem" diyor
 TÜSİAD yönetim kuruluna üye olduktan sonra gelen tepkiler nasıl?
Onu da söyleyeyim. Ben bugüne kadar pek çok dernekte görev aldım ama hiç bu kadar çok telefon almamıştım. Bu kadar ses getireceğini tahmin etmemiştim. Çok tebrik aldım.

 Şöyle bir korku yaşamadınız mı? TÜSİAD'ın söylemleri bazen hükümetlerin hiç de hoşuna gitmiyor. Yönetim kurulu üyeliğim nedeniyle hükümetle aram bozulur diye çekinmediniz mi?
Orada bir kurumsal kimlik var. Kişilere indirmemek lazım. Bundan da alınmamak lazım. Demokrasi bunu gerektiriyor. Farklı sesler çıkabilir. Bu zenginliktir. Siz hoşlanırsınız, hoşlanmazsınız. Aksini düşünmek istemiyorum. O zaman demokrasi olmaz. Benim bir çekincem yok doğrusu.

AÇIK VE NETİM
Şunu da söyleyeyim. Ülke menfaatinin tüm çıkarlardan önde tutulması benim için önemli. Ülke menfaati başka türlüyse, ben örneğin sağlık sektörünün aleyhinde bir çalışmayı da çekinmeden yaparım. Bu kadar açık ve netim. Bu ülke varsa biz varız. Hepimiz bu geminin içindeyiz. Nereye gidersem gideyim, tanıyanlar bilir bu şekilde davranırım.

STK'LAR BENİ RAHAT BIRAKMIYOR
 Sivil toplum örgütlerine her zaman sıcak mıydınız?
Beni rahat bırakmıyorlar. (gülüyor) her şeyden önce Fenerbahçeli'yim. Hem Metin Aşık hem de Ali Şen döneminde toplam 6 yıl zaten yönetim kurulunda görev aldım. Haydarpaşa Lisesi Mezunlar Derneği Başkanlığı yaptım. Yine Haydarpaşa Lisesi Eğitim Vakfı yönetim kurulu üyeliğini yaptım. Özel Hastaneler Derneği'nin dört yıl başkanlığını yaptım. Şu anda Akredite Hastaneler Derneği Başkanıyım. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesiyim. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de TÜSİAD'ın yönetim kurulundayım.

RESİM KOLEKSİYONU YAPIYOR
Sakin bir yapısı var Mehmet Ali Aydınlar'ın. Tane tane konuşuyor. Kendinden emin. Aslında sürpriz bir şekilde hastane işine dalmış ama bu sektörde emin adımlarla ilerliyor. Sanata da yatırım yapmayı ihmal etmemiş. Ofisini ve yönetim binasını süsleyen resimler koleksiyonundan.

AB üyeliğini TÜSİAD kadar destekleyen yok

 TÜSİAD hakkında daha önce ne düşünüyordunuz?
Bana göre TÜSİAD, Türkiye'nin en saygın sivil toplum örgütlerinin başında geliyor. Ülkeyi ilgilendiren iç ve dış konularda görüş bildiren, zaman zaman bu görüşler nedeniyle çok eleştirilen, bazen hükümeti karşısına alan bir sivil toplum örgütü ve profesyonel bir kadrosu var. Birikimi ve geçmişi var. Zaman zaman yıpranıyor, zaman zaman davranışları eleştiriliyor. Elbette ki her yapılan doğru olmayabilir. Hepimiz yanlış da yapıyoruz. Belki TÜSİAD'ın da yanlışı vardır ama ülke için doğru olan başkası için yanlış olabilir. Ama önemli olan bu riski göze almasıdır. Bu da bir medeni cesarettir ve bunu gösteren Türkiye'de çok az kurum var. TÜSİAD başta gelenidir. Aslında bana göre tamamen iş dünyasını ve ülkeyi ilgilendiren konularda görüş bildiren ve ne olursa olsun doğru bildiğini rahatlıkla söyleyen bir kurumdur ve bu demokrasi için de çok iyi. Bakın son dönemde AB'ye üyeliğe en çok destek veren kurum. Kurucularına baktığınız zaman, bu ülkenin lokomotifi olmuş sanayicilerinin, işadamlarının olduğunu görüyorsunuz. 40 yıldır bu işi yapan bir dernek. Çok önemli olduğunu düşünüyorum.

TEKLİFİ BEKLEMİYORDUM
 Teklif nasıl geldi?
Yurtdışındaydım. Ümit Boyner'den telefon aldım. Görüşmek istediğini söyledi. Böyle bir teklif beklemiyordum doğrusu. Bir de çok yoğun çalışıyordum, yeteri kadar zaman ayıramayacağımdan dolayı endişe ettim ama Boyner beni ikna etti. Aslında iki yıldır TÜSİAD'ın sağlıkla ilgili çalışma grubunun başındaydım. Ve biz çok aktif çalıştık.

 TÜSİAD'da ne yapacaksınız?
Sosyal işler bana bağlı. Eğitim, sağlık, istihdam konularında çalışacağız.

Bu yıl bir kaç tane hastane satın alabiliriz

 2010 yılı nasıl bir yıl olacak?
Kesinlikle geçen yıldan daha iyi olacak ama tabii yanıltıcı olmamalı. Çünkü her gelen rakam, 2009'un rakamından iyi olacak, çünkü 2009 kötü bir yıldı. Bakıyorum mesela, ocak ayı genel ihracat 8 milyar dolara çıkmış. Ama tabii biz bir önceki yıla bakmalıyız. O nedenle evet daha iyi bir yıl ama dikkatli olmak gereken bir yıl.

 Bu yıl sizin için büyüme yılı mı?
Biz bu yıl birkaç hastane açacağız. Bazı hastaneleri satın alabiliriz ama şu an size hangileri olduğunu açıklayamam. Bir de yurtdışında kendi hastanelerimizi açma projelerimiz var.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde