Yılport'un Latin Amerika'da işlettiği limanda 600 Kg kokain bulundu! İşte açıklama..

Yılport'un Latin Amerika'da işlettiği limanda 600 Kg kokain bulundu! İşte açıklama..

Yılport Holding, Ekvador’da işlettiği Puerto Bolívar Limanı’ndan Türkiye’ye gelmek üzene yola çıkan bir yük gemisinde Panama’da yapılan aramada 616 paket (600 kilogramdan fazla) kokain bulunmasıyla ilgili sosyal medyada yer alan iddialar üzerine bir açıklama yaptı.

Yılport'un Latin Amerika'da işlettiği limanda 600 Kg kokain bulundu! İşte açıklama..
16px
24px
10.05.2021 12:37
ABONE OLgoogle

Yılport Holding’in dünyanın 10 ülkesinde, 22 adet limanın işletmeciliğini yaptığına dikkat çekilen açıklamada, “Çalıştığımız limanların bazılarında, bilhassa Latin Amerika’daki limanlarımızda, maalesef kaçakçılık girişimleriyle karşılaşmaktayız. Limanlarımızı en üst seviyede kaçakçılığa karşı mücadele ekipmanlarıyla donatsak dahi, yasa dışı örgütler, farklı yöntemler deneyerek kaçakçılık faaliyetleri denemektedirler. Buna karşılık biz de kolluk kuvvetleriyle eş güdüm içinde çalışarak, her yıl tonlarca kaçak mal yakalıyoruz ve yerel güvenlik birimlerine teslim ediyoruz” denildi. Dilovası Yılport Limanı’nda 540 kiloluk uyuşturucu ele geçirildi!

Puerto Bolívar Limanı’ndan yüklenen gemide uyuşturucu bulunmasıyla ilgili şu bilgiler verildi:

Yılport Holding A.Ş. olarak bahse konu olan Puerto Bolívar limanının işletmeciliğini üstlenmekteyiz. Bir terminal işletmecisi olarak asli görevimiz, sahiplerinin limanımıza getirdiği yükleri gemilere yüklemek ve gemilerle limanımıza gelen yükleri sahiplerine teslim etmektir. Puerto Bolívar limanımızda da içi dolu konteyneri mühürlü şekilde sahamıza alıp, gümrük ve emniyet teşkilatlarının kontrolünden geçtikten sonra, gemiye yüklemekteyiz. Puerto Bolívar’da herhangi bir ticaret, yani mal alım satımı yapmayıp, sadece liman işletmeciliği gerçekleştirmekteyiz. Sorumluluğumuz, gemiye kargo yükleme ve gemiden kargo boşaltmakla sınırlıdır.

Bu limanımızda kaçakçılıkla mücadele için, yerel emniyet kuvvetleri, gümrük yetkilileri ve ABD güvenlik kurumu Department of Homeland Security ile iş birliği içinde çalışıyoruz. Liman sahamızda emniyet birimlerine ek olarak özel güvenlik hizmeti almaktayız. Kapalı devre kamera sistemiyle limanımız 24 saat izlenmekte, limana giren ve çıkan tüm araçlar ve araçların sürücüleri denetlenmektedir.

Gemiye yükleme öncesi emniyet kuvvetlerinin belirlediği konteynerleri, tespit sahalarına alıp konteynerlerin kontrol için kolluk kuvvetlerinin denetimine açılması hizmeti vermekteyiz. Deniz tarafında ise kendi özel güvenlik botumuz ile 24 saat devriye dolaşmaktayız ve Ekvador Donanması’ndan emniyet desteği almaktayız. Birçok başarılı kaçakçılık operasyonunda, yerel polis teşkilatı ile eş güdüm içinde çalışarak, bizden talep ettikleri bilgi ve hizmetleri limanımız içinde kendilerine sağladık ve sağlıyoruz. Kaçakçılığın Latin Amerika’da uzun yıllardır mücadele edilen bir sorun olduğunu biliyor ve bizden beklenen önlemleri alarak limanımızda tüm kargo süreçlerimizi güvenli hale getiriyoruz.

Puerto Bolívar’a son 5 yılda yaptığımız yatırımlarla, atıl durumda kalmış bu limanı canlandırarak, limanı geliştirdik ve limanımızda istihdam sağladık. Dünyanın en büyük gemicilik şirketlerinden MSC, Maersk, Hamburg Süd, Sealand gibi konteyner taşımacılığı yapan firmaları limanımıza getirdik. Yatırım planımız dâhilinde yeni liman ekipmanı, yeni vinçler, yeni iskele inşaatı yapmaktayız ve deniz tarafında derinleştirme işlemlerimiz devam etmektedir.

Öte yandan ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nin (Drug Enforcement Administration / DEA) yayımladığı raporlarda, Puerto Bolívar Limanı’nın Yılport Holding işletmesine geçtiği 2016 yılından beri, limanda yakalanan uyuşturucu miktarının 9 kat arttığı belirtilmektedir. Bu konuda DEA, Yılport Holding’in liman işletmesinden memnun olduğunu, Yılport’un Puerto Bolívar Limanı’na yaptığı teknolojik yatırımlar sayesinde yakalanan uyuşturucu miktarında gözle görülür bir şekilde büyük artış sağlandığı kaydedilmektedir.”

Ne olmuştu?

Orta Amerika ülkesi Panama’da yapılan bir narkotik operasyonunda, son durağı Türkiye’nin Mersin Limanı olan gemide muz yüklü bir konteyner içerisinde 616 paket kokain ele geçirilmişti.

Yapılan resmi açıklamada uyuşturucu yüklü geminin çarşamba günü Puerto Bolivar’dan ayrılarak aktarma noktası olan Panama’nın PSA Limanı’na geldiği, buradan da doğrudan Mersin Limanı’na gideceği kaydedilmişti.

 Yılport’a biraz daha yakından bakalım

 Web sitesi, ‘yilport.com’da, Yıldırım Holdingin bir iştiraki olan Yılport Holdingin, 2011 yılında kurulduğu belirtiliyor.

Devam edelim: “2004 yılında STFA Holdingten satın alınan Sedef Limanı ve 1 Ocak 2005’te satın alınan Alemdar Limanının YILPORT Konteyner Terminali ve Liman İşletmeciliği, AŞ çatısı altında birleştirilmesiyle operasyonlarına başladı.

”YILPORT, Türkiye’ye daha önce uğrak yapmamış en büyük gemiler için tasarladığı Gemlik projesine 2011 yılında başladı. Aynı süre içerisinde şirket, Gemlik projesinin hemen yanında bulunan 600 bin TEU’luk elleçleme kapasitesi ve Ro-Ro tesisine sahip Gemport firmasını satın aldı.

2011 yılında Malta Freeport’un yüzde 50’si YILPORT bünyesine katıldı.”

Dünyanın 4 kıtasında 51 ülkede faaliyetleri bulunan Yıldırım Şirketler Grubunun limancılık şirketi Yılport, kısa bir süre içinde Türkiye ile birlikte, İskandinavya, İberya, Latin Amerika ve Akdeniz’de çok sayıda liman ve terminali işleten dev bir şirket haline geliyor. Aralarında vergi cenneti Malta bile var.

Yılport Holding, Londra’da düzenlenen Lloyd’s List 2018 Global Ödülleri’nde “Yılın Liman İşletmecisi” ödülünü kazanarak, bu global ödülü kazanan ilk Türk şirketi de oluyor.616 paket kokainin geldiği nokta olarak ifade edilen Ekvador’daki Bolívar Limanı, Yılport’un büyük yatırım yaptığı bir liman.

Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, 4 yıl önce Gazeteci Sibel Atik’in, sorularını yanıtlarken şöyle diyordu: “Yıldırım Holdingin iştiraki olan Yılport Holding, geçen yıl Puerto Bolivar Limanının işletme haklarını 750 milyon dolar yatırımla 50 yıllığına devraldı. Bu sözleşmeyle Latin Amerika’nın en büyük konteyner terminali hayata geçmiş oldu.”

Bu yatırıma dair başka bir haber de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekvador gezisinden ve Hürriyet’in Eski Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’ın imzasını taşıyor: “7’si Portekiz, 2’si İspanya ve 1’i Peru’da bulunan 10 limanı devralmaya hazırlanan Yıldırım Holding, 3 yıl önce ilgilenmeye başladığı Ekvador’un Bolivar Limanı için de anlaşmaya vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında liman için nihai anlaşma imzalanırken, Yıldırım Holding Ekvador’a 750 milyon dolar yatırım yapacak.”

Yüksel Yıldırım’ı bazen bir yatırımcı bazen de Yılport Samsunspor’un Başkanı sıfatıyla demeçler veren bir isim olarak görüyoruz. Şimdi bunlara bir de, işlettiği limanlardan uyuşturucu sevkiyatı haberlerine dair ciddi sorular eklendi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde