Yerli başkan gitti! Ordu istedi, Bolivya Devlet Başkanı Morales istifa etti!

Yerli başkan gitti! Ordu istedi, Bolivya Devlet Başkanı Morales istifa etti!

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales görevinden istifa etti.

Yerli başkan gitti! Ordu istedi, Bolivya Devlet Başkanı Morales istifa etti!
16px
24px
11.11.2019 06:12
ABONE OLgoogle

Ülkeyi Venezuela gibi kaosa sürüklemeye çalışan sağcı muhalefetin oyununu gören Morales, canlı yayında yaptığı açıklamasında, "Devlet başkanlığı görevimden istifa ediyorum" dedi, "Benim yükümlülüğüm barış aramaktır" ifadelerini kullandı.

Açıklamaları sosyal ağlarda yayınlanan Morales, “Kız ve erkek kardeşlerimizin, devlet görevlilerinin saldırı ve tehditlere maruz kalmamaları için istifa ediyoruz” diye konuştu.

YARDIMCISI DA İSTİFA ETTİ

Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olmaktan gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı. 

Böylece ABD’nin ve ABD güdümünde kurulan Latin Amerika Devletler Örgütü'nün desteğini alan muhalefet istediğini almış oldu.

 Arjantin, Bolivya ve Kolombiya seçimleri: Latin Amerika yeniden sola mı dümen kırıyor?

ORDU ÇAĞRI YAPMIŞTI

Morales'in istifasının hemen öncesinde Bolivya Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, okuduğu bildiriyle Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasını istemişti.

Reuters'ın aktardığına göre Kaliman, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İç çatışma durumunu analiz ettikten sonra Devlet Başkanı'ndan görevini bırakmasını, barışın yeniden sağlanmasına ve Bolivya'nın iyiliği için istikrarın korunmasına imkan vermesini istiyoruz" dedi.

YÜKSEK SEÇİM MAHKEMESİ YENİLENECEK

Öte yandan Bolivya'da "hile" yapıldığını iddia eden muhaliflerin eylemlerine yol açan seçimlerin galibi Devlet Başkanı Evo Morales, ülkenin yenilenecek Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) ile yeniden sandık başına gideceğini duyurdu. Morales, taraflardan ülkedeki tansiyonun düşürülmesini ve şiddetin sona erdirilmesini istedi.

'DARBE GİRİŞİMİ' DEMİŞTİ 

Morales, bugünkü açıklamasında “İstifa etmemi istiyorlar, bu bir darbe girişimi. Bu anayasaya ve yasalara aykırı. Önümüzdeki yılın ocak ayına kadar geçerliliği olan anayasal yetkim var” ifadelerini kullanmıştı.

Morales'in yüzde 47,8'le kazandığı seçimleri yüzde 36,51'le kaybeden muhalif Carlos Mesa, seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla taraftarlarının tüm ülkede protesto gösterileri düzenlemesini istemiş, gelişmeleri darbe girişimi olarak niteleyen Morales de destekçilerine sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

Ülke geneline yayılan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği şiddet eylemlerinde, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı.

İLK YERLİ BAŞKAN

Ülkenin yerli haklarından seçilen ilk devlet başkanı olan Morales 2006’da göreve gelmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde