Yeminsiz Bakan! Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer hala yemin etmedi!

Yeminsiz Bakan! Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer hala yemin etmedi!

Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 6 Ağustos’ta oturan Mahmut Özer hâlâ yemin etmedi. Siyasiler “Anayasa’nın 106’ıncı maddesi gereği bakanların TBMM’de yemin etmesi zorunludur” tepkisini gösterdi.

Yeminsiz Bakan! Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer hala yemin etmedi!
16px
24px
31.08.2021 04:28
ABONE OLgoogle

Milli Eğitim Bakanlığı görevine 6 Ağustos günü atanan Mahmut Özer, 25 gündür yemin etmedi. Anayasa'nın 106'ıncı maddesi gereği bakanların TBMM'de yemin etmeleri gerekiyor. Bugüne kadar kabineye atanan Bakanlar, göreve başlamadan önce TBMM Genel kurulunda yemin etti. Özer ise TBMM kapalı olduğu için yemin etmedi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre bu durum Anayasa'ya aykırı ve Bakan Özer'in attığı imzalar ile yaptığı harcamalar ve aldığı 28 bin liralık maaşı tartışmalı hale getirdi.

Anayasa hukukçusu ve İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu yaptığı açıklamada “Yemin Anayasal bir zorunluluktur. Bakanın işlemleri, dava konusu edilebilir, hukuki ve siyasi sonuçları olur. Meclis'in tatili, and yükümlülüğündeki gecikmeyi haklı kılmaz” dedi ve şunları söyledi:

“And, tıpkı milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı için olduğu üzere göreve başlama koşuludur. Anayasa'nın açık hükmüne karşın, and içme yükümlülüğünü yerine getirmeden göreve başlayan Bakan, icrai karar ve işlemlerine, TBMM'nin toplanma tarihi olan 1 Ekim 2021 gününe değin devam edecek. Bunun, hukuki ve siyasal sonuçları olabilir. Hukuki bakımdan Anayasa andı içmemiş olan bakan işlemleri, özellikle hak ihlaline uğradıklarının öne süren görevlilerce dava konusu edilebilir. Meclis'in tatilde olması, and yükümlülüğünü yerine getirmede gecikmeyi haklı kılmaz. Bakan And içmeden görev yapmış olacak ve Anayasa'nın amir hükmü ihlal edilecektir.”

‘EGEMENLİK ŞAHSİLEŞTİ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı hukukçu Muharrem Erkek de, “Türkiye hukuk devleti olmaktan çıktı. Şeklen bir anayasa var. Bakanların göreve yemin ederek başlaması gerekir. Artık egemenlik şahsileşmiştir. Bakanın zaten iradesi yok. Atanmış ve yemin etmemiş bakanın meşruiyeti de tartışmalıdır” dedi.

Adalet eski Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk ise “TBMM tatilde ve zorunluluk dolayısıyla yeni bakan and içemedi. TBMM iç tüzüğünde de yemin edemeyen bakanların Meclis'in açıldığı ilk birleşimde yemin etmelerini öngören düzenleme var” dedi ve Meclis'in yemin için olağanüstü toplanamayacağını savundu.

Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde