Yatırımcıya 'Enayi' dedi, hisseleri yüzde 8 bin arttı

Yatırımcıya 'Enayi' dedi, hisseleri yüzde 8 bin arttı

2019 yılının başında 16 dolardan 4 dolara düşerek dibi gören ve 1,5 yıl bu fiyattan işlem gören şirketin hisseleri son altı ayda yüzde 8 bin artarak 347 dolardan işlem görmeye başladı.

Yatırımcıya 'Enayi' dedi, hisseleri yüzde 8 bin arttı
16px
24px
28.01.2021 12:58
ABONE OLgoogle

Michael Burry ve Ryan Cohen gibi büyük finansal isimlerin GameStop’tan hisse alması ve büyük şirketlerin oyun konsollarının piyasaya sürülmesiyle kademeli olarak artan şirketin hisseleri, ünlü forum Reddit’in borsa tartışılan bölümü WallstreetBets’de kullanıcılar tarafından ilgi gördükten sonra yüzde bin 200 arttı. Citron Research adlı şirketin yönetici ortağı Andrew Left’in GameStop’a yatırım yapacaklara ‘enayi’ demesi de fiyatlardaki yükselişi hızlandırdı. İşte GameStop’un borsadaki yükselişinin hikayesi...

Covid-19 sebebiyle insanların evlerde karantinada kalmasıyla video oyun sektörü 2020 yılında diğer yıllara göre daha fazla büyüdü. Video oyun pazarının her geçen gün büyümesiyle, oyun konsolları satışları artarken sektörün borsadaki hacmi de gittikçe büyüyor.

Video oyun pazarının oyuncularından ABD’de Dallas merkezli video oyun satıcısı GameStop hisselerinde ise son dönemde kayda değer bir artış görülüyor. 2019 yılında 16 dolardan 4 dolara düşerek tabanını gören ve yaklaşık 1,5 yıl bu seviyelerde seyreden şirketin hisselerinde Ağustos ayının ortalarından itibaren büyük bir artış görülüyor.

2020’nin sonlarından itibaren kademeli olarak yavaş yavaş artan şirketin hisseleri bir hafta içerisinde 30 dolardan 340 dolara yükselerek yüzde bin 200 arttı. Şirketin hisseleri ağustos ayından bu yana ise yüzde 8 bin artmış oldu. İşte Elon Musk’ın "Gamestonk!!" (oyun karı) şeklinde twit attığı, Beyaz Saray’ın yakından izlediği GameStop’un yükselişinin hikayesi...

2019 YILINDA DİBİ GÖRDÜ

ABD’li video oyun ve oyun ürünleri satıcısı GameStop’un hisseleri, 2019’un başlarında 16 dolardan 4 dolara gerileyerek kendi dibini gördü. Şirket bu süreçte corona virüs salgının da etkisiyle 450 mağazasını kapatmayı planlamıştı.

BÜYÜK İSİMLER HİSSELERİNİ ALDI

Yaklaşık 1,5 yıl boyunca 4-5 dolar seviyelerinde seyreden GameStop hisseleri, ilk olarak 2020’nin ortalarında kademeli olarak artmaya başladı. Teknoloji dünyasındaki gelişmelerle beraber, Sony PlayStation ve Microsoft Xbox'ın yeni modellerinin piyasaya çıkmasıyla birlikte oyun şirketlerinin hisselerindeki artıştan ufak da olsa nasibini alan GameStop’un hisselerinin dönüm noktası Michael Burry ve Ryan Cohen gibi büyük finansal isimlerin şirket hisselerini aldığını açıklamasıyla başladı.

20 OCAK DÖNÜM NOKTASI OLDU

Kademeli olarak artarak 2020 yılını 30 dolar seviyelerinde kapatan GameStop, 2020 yılında yüzde 500 artış kaydetmiş oldu.

Ocak ayına da aynı seyirde başlayan GameStop hisseleri, 20 Ocak tarihine kadar 35 dolar seviyelerinde seyrederken bu tarihten itibaren şirket hisseleri ‘anormal’ düzeyde artmaya başladı.

BİR HAFTADA YÜZDE BİN 200 ARTTI

20 Ocak tarihinde 35 dolardan seyreden şirket hisseleri, 26 Ocak’ta 140 dolar, 27 Ocak tarihinde ise 325 dolar seviyelerine çıkarak rekor bir artış kaydetti. Bir haftada yüzde bin 200 artış görülen şirket hisseleri, altı ay içerisinde yüzde 8 bin artmış oldu.

ANA SEBEP REDDİT

Şirket hisselerinin yaklaşık altı ay içerisinde yüzde 8 bin artması sonrası bütün gözler oyun satıcısı GameStop’a döndü. Tesla ve Space X CEO’su Elon Musk’ın hakkında “Gamestonk!! " (Oyun karı) şeklinde twit attığı GameStop hisselerinin altı ay gibi kısa bir süre içerisinde yaklaşık 70 kat artmasının nedeni ise ortaya çıktı.

Yaklaşık 2 milyon aktif kullanıcısı olan ünlü forum sitesi Reddit’in borsa konuşulduğu platformu WallStreetBets’de şirket hakkında alım konuşmaları yapılmaya başlandı. Forum üyelerinin birçoğunun şirket hisselerinin alınmasını teşvik etmesiyle ve 20 Ocak tarihiyle birlikte bu kişilerin sayısının yüzleri bulmasıyla birlikte şirketin hisselerinin fiyatının bu denli arttığı belirtildi.

YATIRIMCIYA ‘ENAYİ’ DENMESİ ETKİLİ OLDU

2 milyon üyesi bulunan Reddit’in borsa bölümü WallStreetBets’deki ‘kollektif borsa yaklaşımı’ tavrının şirket hisselerindeki artışı tetiklediği belirtilirken hisselerde Citron Research adlı şirketin yönetici ortağı olan Andrew Left’in GameStop’a yatırım yapacaklara ‘enayi’ demesi üzerine daha da patlama olduğu belirtiliyor.

Hisseleri satın alanların “şirketin iş modelini bilmeyen kumarbazlar” olduğunu belirten ve konuyla ilgili yedi dakikalık bir video paylaşan Andrew Left, neden hisselerin çökmesini beklediğini açıklarken, WallStreetBets kullanıcıları video sonrası Left’e tepki gösterdi. Andrew Left de hesabını yorumlara kapattı.

Left'in sözleri sonrası Reddit kullanıcıları, birlik olarak şirket hisselerine hücum etti.

REDDİT’İN GÜCÜNÜ GÖSTERMEK İÇİN ALDILAR

ABD’li borsa uzmanları tarafından da incelenen şirket hisseleriyle ilgili önemli görüşlerden birisi de, yatırımcısının GameStop’a inanmaması.

Uzmanlar ayrıca, şirket hisselerini satın alanların fiziksel video satış oranlarıyla ilgilenmediğini daha çok al-satçı olarak tabir edilen kişiler olduğunu ve Reddit’in etkisini insanlara göstermek için satın aldıklarını belirtiyor.

HEDEF 5 BİN DOLAR

Borsa uzmanları şirketin hisselerinin yakın zamanda düşmeye başlayacağını belirtirken WallStreetBets’teki kullanıcılar şimdi de analistleri yanlış çıkarmak için yeni bir kollektif kurmuş durumdalar.

Şirketin artışı son sürat devam ederken Elon Musk da GameStop hakkında "Gamestonk!!" (oyun karı) şeklinde paylaşımda bulunarak artışa dikkat çekti.

Akın Murteza / NTV

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde