Yarım milyarlık Penti, işte en büyük derdi

Yarım milyarlık Penti, işte en büyük derdi

2012’de azınlık hissesini Carlyle’a satan ve birkaç hafta önce yurtdışı marka destek programı Turquality kapsamına alınan Penti, dertli mi dertli

Yarım milyarlık Penti, işte en büyük derdi
16px
24px
04.05.2014 06:38
ABONE OLgoogle
YURTDIŞINDA en aktif büyüyen Türk markalardan Penti’nin sahibi Sami Kariyo “Türkiye’de 220, yurtdışında 55 mağazamız var. 2014 yılında 560 milyon lira ciroya ulaşacağız. Ama kadın cumhuriyeti mağazalarımıza hâlâ erkek müşteri sokamıyoruz.

KASIM 2012’de azınlık hissesini Carlyle’a satan ve birkaç hafta önce yurtdışı marka destek programı Turquality kapsamına alınan Penti, hedef büyüttü. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, Türkiye’de 220 mağazaya ulaştıklarını, ayrıca 15 ülkede 55 mağazaları bulunduğunu söyledi.

Kariyo, “Biz gidip her ülkede bir mağaza açmaktan yana değiliz. Girdiğimiz ülkelerde belli bir hacme ulaşmak istiyoruz. Örneğin Romanya’da 5 mağazayız. Seneye 15 olacak. Ukrayna’da 2 olan mağazamızı –eğer savaş çıkmazsa- 2014’te 10’a çıkaracağız” dedi.

CİRODA YARIM MİLYAR AŞILACAK

Penti 2013’te 400 milyon lira ciroya ulaştı. Buna üretimin de dahil olduğunu belirten Kariyo, 2014’te yüzde 40 civarı büyüme ve 560 milyon lira ciro beklediklerini söyledi. Kariyo, “Ülkedeki bütün çalkantılara rağmen, ilk 4 ay yüzde 36 büyüdük. Aynı metrekare karşılaştırmasında büyüme oranı ise yüzde 19” diye konuştu.

KADIN CUMHURİYETİ MAĞAZALAR

Çorabın yanına iç giyim ve plaj giyimi de ekleyen Penti’nin perakendecilik anlayışını Sami Kariyo şöyle anlattı:

“Mağazalarımızı çorabın yanına iç giyim ve plaj giyim koyarak güçlendirdik. Örneğin gençler için bir numaralı plaj markası Penti. 25-40 yaş arası kadın için iç giyim markasıyız. Tüketici bizi ayda 2 kere ziyaret ediyor. Bu nedenle sürekli yeni ürün koyuyoruz. Bir nevi hızlı moda… Erkek payı hâlâ çok küçük, yüzde 1’ler bile değil. Erkek çorapları da var ama onları çoğunlukla kadınlar alıyor. Kadın cumhuriyeti mağazalarımızdan içeriye erkekleri sokamıyoruz. IPSOS araştırmasına göre iç giyimde yüzde 5.3 pazar payımız var. Plaj giyimde ise yüzde 15.7’ye ulaştık. Çorapta zaten yüzde 45 ile pazar lideriyiz.”

YAKIN COĞRAFYA STRATEJİSİ

Penti, Suudi Arabistan’da 15, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 4 mağaza açıyor. Kazakistan’da da yeni projeler var. Haziran’da Moskova’da ilk mağaza açılıyor ve yaz bitmeden bir mağaza daha geliyor. İspanya’ya da güçlü girme planlarından söz eden Kariyo, “Yakın coğrafyaya odaklanıyoruz. Kafkasya, Ortadoğu ve Avrupa…” dedi.

2019’da hedef: 1 milyar $

BEŞ yıllık hedeflerini sorduğumuz Sami Kariyo şu rakamları paylaştı: “Türkiye’de 350 mağaza. Ayrıca mağazalarımız ilk çıktıkları 50 metrekare büyüklükten 80’e şimdi de 150 metrekareye ulaştı. 200 metrekarelere doğru ilerliyoruz. Yurtdışı ise 250 mağaza olacak. Toplamda 600 mağazaya ulaşacağız. Üretimden asla vazgeçmeyeceğiz. O gücümüzü de koruyacağız. Ciromuzda 5 yıl sonra 1 milyar doları bulur. ”

New York’u sel aldı

ABD’de Boston ve New York’ta açtıkları mağazalarla ilgili Sami Kariyo “Boston ve New York’ta birer mağaza vardı. New York’taki zaten yanlış yerde açılmıştı. Çok turistik bir bölge olan Pier 7’de açmıştık. Sandy kasırgası zamanı su bastı. Biz de bir daha açmadık. ABD ayrı bir hikâye. Çok uzak. Oraya ayrıca eğilmek lazım” diye konuştu.

Amerikalı John’a karşı da sorumluyuz

ALDIKLARI ortağın çok ciddi bir prestij getirdiğine değinen Sami Kariyo şöyle konuştu: “Yabancı bir fon olduğu için dünya çapında bir güvenilirlik kazandırıyor firmaya, markaya… Yatırım almış bir firma, yatırım yapılabilir bir marka kapıları açıyor. Ortakla bir yol haritası çizildi. Kendi ailemize, hissedarlarımıza sorumlu olduğumuz kadar bu yabancı fon nedeniyle Amerikalı John’a, Alman Anna’ya karşı da sorumluyuz. Şeffaf, denetlenebilir ve yatırım yapabilir firma olmak önemli. Bu yatırımın ardından Penti’nin dünyası değişti.”

Bir kadın çelişkisini bitirdik

SAMİ Kariyo, soğuk kış günlerinde eldiven takıp çorapsız gezen kuzeyli kadın çelişkisini sormamız üzerine “İşte biz onu ‘yok gibi’ çoraplarımızla bitirdik, çözdük. Hiç belli olmayan bu çoraplar sayesinde kadınlar rahat etti” dedi.
Demet Cengiz/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde