Yaptırımın bahanesi ‘hobi bahçesi’ oldu

Yaptırımın bahanesi ‘hobi bahçesi’ oldu

“Hobi bahçeleri düzenleniyor” gerekçesiyle TBMM’ye sunulan torba teklif üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklifte toplumun geniş kesimlerine ağır yaptırımlar öngörülürken, muhalefet yaptırım getirmek yerine tarımın asıl sorunları ile ilgilenilmesini istedi.

Yaptırımın bahanesi ‘hobi bahçesi’ oldu
16px
24px
09.10.2020 08:24
ABONE OLgoogle

İktidarın “Hobi bahçeleri düzenleniyor” gerekçesiyle TBMM’ye sunduğu, Genel Kurul’da tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan torba kanun teklifinin salı günü maddelerinin görüşülmesine geçilecek. Teklif, gıda güvenliği konusunda yapılan yayınlara ve içki-sigara satışı yapılan bayilere yeni cezalar verilmesini öngörüyor.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün gerçekleştirilen görüşmelerde muhalefet milletvekilleri yeni yaptırımları eleştirdi. CHP, İyi Parti ve HDP’li milletvekilleri, tarım alanları ile ilgili düzenlemede “basın, yayın kuruluşlarına ve alkollü satış yapan yerlere verilen cezaların daha da arttırıldığına" dikkat çekti. Muhalefet, "Tarım paketinde bu cezaların ne işi var?" diye sordu.

“Tarım” torbasının yasalaşması durumunda, gıda güvenliği konusunda tespitlerin yer aldığı, tehlikeli ürünlerin anlatıldığı yazılı, görsel ve işitsel medyaya, “halkı korkuttukları" gerekçesiyle ağır idari para cezaları verilebilecek. Ayrıca, saat 22.00 ile 06.00 arasında alkollü içki satışı yapan yerlere verilen idari para cezası büyük oranda artırılacak. Beş yıl içerisinde üç defa bu nedenden ceza alanların satış belgeleri iptal edilecek, alkollü ürün satışı engellenecek.

Yerli tütün üretimini sınırlandıran ve üreticiyi “açlıkla” sınayan iktidar, bu teklifin içerisine tütün üreticileri için de yeni cezalar ekledi. Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı olmadan makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi fabrikası işletenler, 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bakanlığın izin vermediği kişilerden sigara kağıdı ve makaron alan kişiler de cezalandırılacak.

CEZALANDIRMAYI TERCİH EDİYORLAR

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sırasında söz alan CHP’li Orhan Sarıbal, düzenlemenin yetersiz ve hatalı olduğunu söyledi. Sarıbal, “Bu kanun teklifi, ısrarla cezalandırmayı tercih eden bir yapı. Tekel bayilerinin gece 22.00'den sabah 06.00'ya kadar olası alkol satışlarından dolayı cezalandırılmasını öngörüyor. Zaten bunun cezası var. Bu cezayı arttırarak aslında tekel bayilerine şunu diyorsunuz, ‘Kapatın'. Sigara, alkol satışını yasaklayın, olsun bitsin” dedi.


Basın kuruluşlarına sırf gıda güvenliği konusunda halkı uyardığı için verilecek cezaları da eleştiren Sarıbal, “Basın yayına ceza getireceksiniz, ne olacak? Bir konu hakkında çıkacak, konuşacak insanlar. ‘Yanlış konuştunuz, hileli gıdayla ilgili kamuoyunu yanılttınız.’ Ya bilim şüphecidir, tartışılması lazım. On yıl önce çıkan gıdaların bugün yanlış olduğunu kim biliyor? Araştırmalar, tartışmalar, konuşmalar biliyor. Cezalandırmayla aslında gerçekleri kapatma yoluna gidiliyor” diye konuştu.

BÜTÜNLÜKLÜ TARIM POLİTİKASI İHTİYACI

HDP’li Rıdvan Turan da teklifi eleştirerek, “Bu yasa teklifi, bütün dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği, gerçekten süreçlerin bu kadar sıkıntılı hale geldiği bir yerde gerçekten ihtiyaç mı? Neoliberal tarım politikalarıyla kapitalizme biat etmiş uluslararası tarım tekellerinin egemen olduğu, üreticinin ezildiği, tüketicinin ise ürünlere ulaşmak noktasında devasa sorunlarla karşılaştığı bir şeyi anlatıyorsunuz. Oysa bizim yeni tarım kanunlarına ihtiyacımız yok, bizim bütünlüklü bir tarım politikasına ihtiyacımız var” dedi.

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde