Yapı Merkezi'nin Tanzanya projesinde kriz!

Yapı Merkezi'nin Tanzanya projesinde kriz!

Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü, Dubai Metrosu gibi yurtiçi ve yurtdışında bir dizi dev projede imzası olan Yapı Merkezi'nin, Doğu Afrika ülkesi Tanzanya'daki hızlı tren projesinde çalışan işçiler 4 aydır maaş alamadıklarını belirtti.

Yapı Merkezi'nin Tanzanya projesinde kriz!
16px
24px
17.06.2022 13:52
ABONE OLgoogle

İşçiler Türkiye'de bulunan ailelerinin çevreden borç alarak geçindiğini kaydetti. Şirketten yapılan açıklamada ise "Sorun en kısa sürede çözülecek" denildi.  

Temeli 1960'lı yılların ortasında atılan Yapı Merkezi, aynı zamanda dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde. Şirket, ENR'nin geçen yıl açıkladığı listede 68'inci sırada yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışında yüzlerce projede imzası olan Yapı Merkezi'nin Tanzanya'da bulunan ve 2 etaptan oluşan 534 kilometrelik Darüsselam-Morogoro Demiryolu Projesinde çalışan Türkiyeli işçiler aylardır maaşlarını alamadıklarını ifade etti.

4 aydır maaşlar ödenmiyor

halktv.com.tr'nin haberine göre işçilerden S. A., "Mart ayından beri maaş alamıyoruz. Haziran itibari ile 4 ay olmuş oluyor. Türkiye'den 2 bin kadar işçi çalışıyor. Hepimizin durumu aynı. Ailelerimiz perişan durumda. Kimi etraftan borç alıyor, kimi kredi kartları ile idare etmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

İşsiz kalma korkusu var

S. A., kendileri ile birlikte çalışan Tanzanyalı işçilerin de olduğunu ancak bu kişilere ödemelerin günü gününe yapıldığını öne sürdü. Projenin büyük oranda tamamlandığını kaydeden S. A. "İnsanlar işsiz kalırız korkusu ile ses de çıkaramıyor. Şirketten herhangi bir açıklama da alabilmiş değiliz. Bayram da yaklaştı. Ne olacağını bilemiyoruz" diye konuştu.

'Koğuşlar böcek dolu'

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka işçi ise, 4 aydır maaş alamadıkları gibi çalışma koşullarının da kötü olduğuna işaret etti. Ortalama 30 derecelik sıcaklıkta saat 07-18.00 arası çalıştıklarını kaydeden işçi "Yemekler de kötüleşti. Koğuşlar böcek dolu" şeklinde konuştu.

'Sorun kısa sürede çözülecek'

Konu ile ilgili şirketten bir kaynak ise “Sorunun çözümü için ivedilikle hareket ediliyor. En kısa sürede çözüme kavuşturulacak. Şirket olarak, çalışanlarımızın, iyi koşullarda çalışabilmeleri için de yoğun bir çaba içindeyiz” dedi.

Dev projelerde yer aldı

Temeli 1965'de atılan Yapı Merkezi, Türkiye'de ve yurtdışında yüzlerce büyük projede imzası bulunuyor. Doha Metrosu, Cezayir'deki Setif tramvayı, Casablanca tramvayı, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Demiryolu, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu, Beşiktaş'daki Four Seasons Hotel, Avrasya Tüneli, Dubai Metrosu ile 1915 Çanakkale Köprüsü, şirketin imzasının olduğu projelerden bazıları.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde