Yalanlamadı.. Çatlak betonla dolduruldu mu! Endişe uyandıran açıklama

Yalanlamadı.. Çatlak betonla dolduruldu mu! Endişe uyandıran açıklama

Akkuyu Nükleer Santrali’nin “temelinde çatlak oluştu” iddiasını resmi kurumlar yalanlamadı..

Yalanlamadı.. Çatlak betonla dolduruldu mu! Endişe uyandıran açıklama
16px
24px
15.05.2019 05:28
ABONE OLgoogle

Akkuyu Nükleer Santrali’nin “temelinde çatlak oluştu” iddiasını resmi kurumların yalanlamaması endişe uyandırdı. İddiayı endişeyle karşılayan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı “Çatlama neden oluştu?” sorusuna yanıt bulamadıklarını söyledi.

Çatlak iddialarına ilişkin DW Türkçe’den Miray Gökçe’nin sorularını yanıtsız bırakan Akkuyu AŞ, kamuoyuna yaptığı açıklamada çatlak iddialarını yalanlamadı.  Nükleer santral temelinde çatlak oluştu, beton kırıldı

Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) güvenli bir şekilde inşa edilip işletmeye alınması Rosatom ve Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin birinci önceliğidir. Bu kapsamda, tüm yapılar, bilinen en yüksek güvenlik standartlarına uygun şekilde inşa edilmekte ve sahadaki inşaat çalışmaları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) temsilcileri tarafından denetlenmektedir. Öte yandan; bağımsız denetim, yüksek teknolojili büyük inşaat projelerinin inşaatında standart uygulamanın bir parçasıdır.” 

Çalışmaların TAEK ve bağımsız yapı denetim kuruluşu Fransız şirketi ASSYSTEM’in gözetiminde yürütüldüğünü aktaran Akkuyu AŞ, Akkuyu NGS’nin birinci ünitesinin temel plakasının betonlama işlemi 8 Mart 2019 tarihinde tamamlandığını hatırlattı.

Şirket, bu temel plakasının yapımında, bahsedilen gereksinimleri karşılayan, güvenirliliğini ve homojenliğini koruyarak kendi ağırlığı altında yayılıp sıkışma özelliğine sahip olan, 17 bin metreküpten fazla özel bir beton türü kullanıldığını belirtti. Açıklamada, "Akkuyu NGS projesinin inşaatı, nükleer güvenlik gerekliliklerine, en yüksek kalite standartlarına ve planlanan takvime uygun olarak devam edecektir” ifadesi kullandı.

Ancak bu açıklamalar, projeyi yıllardır takip eden ve lisans ve ÇED süreçlerine dava açan sivil toplum örgütleri ve diğer uzmanları tatmin etmekten çok uzak kalıyor.

ALAN: SAHAYA SOKULMADIK

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “çatlak” olduğu haberi üzerine hemen harekete geçtiklerini, Mersin il temsilcilerini alana gönderdiklerini belirtti. Hüseyin Alan, “İnceleme yapmak istedik. Ancak santralin yapıldığı sahaya sokmadılar. ‘Çatlamalar gerçekten neden oluştu? Zemin kaynaklı mı? Kullanılan beton mu? Betonda kullanılan su ya da çeriği, işçilikten kaynaklı imalat hatası mı?’ bunları bilmiyoruz” şeklinde konuştu.  

“Bu konunun son derece önemli” olduğunu vurgulayan Alan, "Türkiye'nin 22 milyar dolar aktaracağı bir tesisin henüz başlangıcında böyle bir sorunla karşı karşıya kalması büyük bir sorun. Türkiye depreme de açık bir yer. Olası bir depremde tabii ki oradaki yapılara da hasar verecektir” dedi.

Alan, bölgenin deprem kuşağındaki olması ile ilgili de şunları söyledi:

“Santralin yapıldığı yer Ecemiş Fay Zonu yakınında ve etki alanında. Akdeniz tektonik açısından da hareketli bir bölge. Batı Anadolu’da Muğla ve açıklarından sıklıkla deprem oluyor. Nükleer santral gibi projeler yapılırken tüm bu parametrelerin göz önüne alınması gerekiyor. Umarım alınıyordur.”

Alan, devletin ya da imalatı gerçekleştiren firmaların, toplumun her kesimine açık bir şekilde süreci yürütmeleri konusunda da uyarıda bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde